GENERALUL SILVIU PREDOIU,ADJUNCT AL DIRECTORULUI SIE,SPIONUL PREFERAT A LUI BASESCU,VA ASIGURA INTERIMATUL LA CONDUCEREA SIE DUPA CE DEMISIA LUI MRU”PUTOIUL OPARIT”,A FOST APROBATA DE KLAUS WERNER JOHANNIS”MUTU!”

26 sept.

Imagini pentru SILVIU PREDOIU,IOHANNIS POZE

 

Generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, va asigura interimatul la conducere și după demisia din fruntea instituției a lui Mihai Răzvan Ungureanu, conform anunțului de luni al Administrației Prezidențiale.

Predoiu este adjunct al directorului SIE din 2005, dar lucrează în cadrul structurii de pe vremea când acesta ținea de temuta poliție a dictaturii comuniste, Securitatea.

Fostul ofițer de Securitate a asigurat șefia structurii centrale de spionaj a României de la toți directorii civili din ultimii ani. La început de la directorii civili care au fost fortați de Băsescu să își dea demisia. Este vorba despre Gheorghe Fulga, căruia i s-a cerut demisia după fuga lui Omar Hayssam, și de Claudiu Săftoiu, care a fost forțat să părăsească postul de director după doar șase luni, din cauza unei declarații neclare despre felul în care se fac interceptările telefonice, declarație care a produs un imens scandal. Un alt moment în care a asigurat interimatul a fost după demisia de la șefia SIE, și aceasta forțată de același Băsescu, a lui Teodor Meleșcanu. Fostul diplomat optase pentru intrarea în politică. A preluat șefia interimară și după precedenta demisie a lui Ungureanu (din mandatul 08.12.2007 – 08.02.2012), dată la care a fost numit prim-ministru al României.

Președintele Traian Basescu l-a ținut – încă din primele sale clipe la Cotroceni – aproape de el pe generalul Silviu Predoiu, după cum scria Cotidianul.ro încă din 18 octombrie 2007.

Directorul adjunct al Serviciului de Informații Externe, generalul (cu patru stele, vechea denumire fiind cea de general de armată), Silviu Predoiu, e de fapt șeful de facto, eternizat la conducerea acestei instituții. De peste un deceniu, generalul Silviu Predoiu conduce efectiv serviciul românesc de spionaj, dar scriptic numai din poziția de director adjunct. Numirea efectivă a generalului Silviu Predoiu ca director al SIE s-a lovit până acum de un singur impediment: acesta nu s-a hotărât să treacă în rezervă. Renunțarea la grade a lui Predoiu era necesară având în vedere, pe de o parte, tradiția de peste 20 de ani, de când la conducerea SIE s-au aflat doar civili și, pe de altă parte, necesitatea demilitarizării urgente a serviciului de spionaj. De altfel, demilitarizarea serviciilor secrete este un deziderat neatins încă, deși reprezintă un angajament luat în fața Uniunii Europene.

In CV-ul oficial, Predoiu, care este născut în 1958, uită să menționeze anul în care a fost trecut pe statul de plată al serviciului secret. Absolvent al Facultății de Geologie-Geografie, actualul șef interimar al SIE a urmat în perioada 1987-1989 un „curs de informații externe”. Ce nu spune Predoiu este că astfel de cursuri nu se făceau decât la Școala de Securitate de la Grădiștea, o adevarată pepinieră de securiști. Cert este că din 1990 el devine „ofițer operativ contraspionaj extern”. Interesant este că generalul Predoiu a fost atras și de mass-media, absolvind în 1993 un curs de jurnalism.

În vremea lui Băsescu, prin Cotroceni se vorbea că Predoiu avea promisiunea fermă a numirii ca director plin când a intervenit desemnarea lui Săftoiu. De asemenea, directorul adjunct al SIE s-ar fi lăudat, nu o dată, că lucrează direct cu șeful statului și că directorii nici nu contează. Predoiu și-ar fi dovedit utilitatea, spun aceleași surse, în perioada crizei jurnaliștilor români răpiți în Irak.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: