LIDERI DIN INTREAGA LUME,REUNITI LA IERUSALIM SUB MASURI EXCEPTIONALE DE SECURITATE I-AU ADUS VINERI UN ULTIM OMAGIU LAUREATULUI PREMIULUI NOBEL PENTRU PACE SHIMON PERES!

30 sept.

Zeci de lideri din întreaga lume, reuniți la Ierusalim sub măsuri excepționale de securitate, i-au adus vineri un ultim omagiu laureatului Premiului Nobel pentru Pace Shimon Peres, decedat miercuri la vârsta de 93 de ani, transmite AFP.

La funeraliile fostului șef al statului Israel sunt prezenți președintele american Barack Obama, omologii săi francez și german, prințul Charles, regele Spaniei, dar și liderul palestinian Mahmoud Abbas, unul dintre foarte puținii înalți reprezentanți din lumea arabă.

În sunet de rugăciuni funerare evreiești, ceremonia a început cu aducerea sicriului acoperit cu drapelul Israelului la o tribună, nu departe de locul unde Peres va fi înmormântat în cimitirul național de pe Muntele Herzl.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul palestinian Mahmoud Abbas au dat mâna îndelung înainte de începerea funeraliilor fostului președinte.

Sub un cort instalat pentru a-i primi pe liderii veniți să asiste la ceremonie, Abbas și Netanyahu au schimbat câteva cuvinte. „Mă bucur să vă văd. A trecut mult timp”, i-a spus Abbas în engleză șefului guvernului israelian, după care a salutat-o pe soția acestuia, Sara Netanyahu, conform unei înregistrări video difuzate de purtătorul de cuvânt al premierului israelian.

Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la summitul privind schimbările climatice de la Paris, în urmă cu aproape un an. Venirea lui Abbas la Ierusalim este un eveniment rar, care nu s-a mai întâmplat de mulți ani, președintele palestinian beneficiind de un permis special din partea guvernului israelian pentru a vizita Orașul Sfânt.

Niciun președinte arab nu este prezent la ceremonie. Egiptul, una din cele două două state arabe care au făcut pace cu Israelul, și-a trimis totuși ministrul de externe.

În cadrul ceremoniei, Netanyahu i-a adus un omagiu lui Shimon Peres, spunând că a fost „un mare om” pentru Israel și pentru întreaga lume.

„Israelul este în doliu. Lumea este în doliu. Iar noi, alături de întreaga lume, vrem să găsim în posteritatea sa motivele de a spera”, a spus premierul israelian.

Shimon Peres a avut o carieră politică și diplomatică de 70 de ani. El a fost prim-ministru, ministru al apărării, șeful diplomației și președinte, iar în 1994 a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru implicarea în primul Acord de la Oslo. Acordul punea bazele unei autonomii palestiniene și oferea o speranță, astăzi încă îndepărtată, pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: