JUAN MANUEL SANTOS,PRESEDINTELE COLUMBIEI LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL!

7 oct.

 

Premiul Nobel pentru pace 2016 a fost câștigat de Juan Manuel Santos, președintele Columbiei, pentru eforturile sale de pacificare a ţării după peste 50 de ani de război civil. Anunţul a fost făcut de Kaci Kullmann Five, preşedintele Comitetului norvegian Nobel.

UPDATE: Președintele columbian Juan Manuel Santos s-a declarat  ‘copleșit’ și ‘foarte recunoscător’ când a aflat că a câștigat Premiul Nobel pentru Pace. „Aceasta este o mare, mare recunoaștere pentru țara mea. Am primit acest premiu în numele columbienilor care au suferit așa mult îna cest război”, a declarat Juan Manuel Santos în interviu audio postat pe contul de facebook al premiilor Nobel.

Liderul columbian  și liderul gherilelor FARC  au semnat un acord de pace istoric, pe 29 august, care ar fi pus capăt unui conflict ce dura de 52 de ani, dar care nu a fost validat de populața columbiană la referendumul desfășurat duminica trecută.

„Nu mă voi preda şi voi continua să caut pacea”, a declarat președintele Columbiei atunci. El a adăugat că acordul bilateral şi definitiv de încetare a focului, respectat de la 29 august, „rămâne valabil şi va rămâne în vigoare”.

Totodată, Timochenko, liderul FARC, a dat asigurări de la Havana, care este sediul negocierilor de pace, că luptătorii de gherilă „îşi menţin voinţa şi reiterează dispoziţia lor de a nu utiliza decât cuvântul ca armă de construcţie spre viitor”.

Juan Manuel Santos este cel de-al 32-lea și actualul actualul președinte al Columbiei, fiind în funcție din 7 august 2010. Anterior Juan Manuel Santos Calderón a fost Ministru al Apărării Naționale. El a venit la putere în timpul unei crize a relațiilor dintre Columbia și Venezuela pe care a rezolvat-o rapid.

Premiul Nobel pentru pace 2016, recompensat cu o medalie de aur și 800.000 de euro

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).

Ceremoniile de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Premiul Nobel pentru chimie 2016, oferit pentru proiectarea mașinilor moleculare

Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa au câștigat premiul Nobel pentru chimie 2016. Anunțul a fost făcut miercuri, la Stockholm, de Göran K. Hansson, secretarul permanent al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Cei trei cercetători au fost premiați pentru proiectarea și sinteza mașinii moleculare.  Premiul răsplăteşte descoperiri sau cercetări în domeniul chimiei, cu aplicare în diferite domenii. Anul trecut l-au câştigat un suedez şi doi americani, pentru studii privind corectarea ADN-ului.

Cercetătorii au pus bazele celor mai mici mașinării folosite în diferite domenii, dar în special în IT și medicină, obținând molecule cu mișcări controlabile, care pot îndeplini anumite sarcini atunci când primesc energie.

Premiul Nobel pentru fizică 2016, împărțit de trei cercetători britanici

Luni s-a anunțat câștigătorul  Premiului Nobel pentru medicină 2016, iar marți premiul pentru fizică 2016 care este împărțit de trei cercetători   David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz, care lucrează în domeniul fizicii materiei condensate.

Premiul Nobel pentru fizică 2016 a fost acordat pentru ,,descoperirile teoretice despre fazele tranziţiilor topologice şi  fazele topografice ale materiei”.

Cei trei cercetători au descoperit un comportament total neașteptat al materialelor solide și au utilizat un cadru matematic din domeniul topologiei pentru a explica ciudatul fenomen.

Cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a câștigat premiul Nobel pentru Medicină 2016

Cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a câştigat premiul Nobel pentru medicină pe 2016 pentru ”descoperirea mecanismelor autofage”, a anunțat luni comitetul Nobel.

Yoshinori Ohsumi a descoperit mecanismele care determină ”autofagia”, un proces fundamental pentru degradarea şi reciclarea componentelor celulare, se afirmă în comunicatul oficial al Comitetului Nobel. Munca lui Ohsumi este extrem de importantă deoarece explică ce se întâmplă cu organismul în cazul multor boli, de la cancer la Parkinson

Citește și: Premiul Nobel pentru medicină 2016 a fost câștigat de Yoshinori Ohsumi

Când vor fi anunțate celelalte Premii Nobel din 2016

Luni 10 octombrie ora locală 11:45 – Premiul Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în memoria lui Nobel. Laureatul va fi anunţat de Göran K. Hansson, secretar permanent al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, la Stockholm.

Conform tradiţiei, Academia Suedeză va fixa mai târziu data anunţării Premiului Nobel pentru Literatură. Anunţul va fi făcut ulterior de Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: