PRESEDINTELE CONSILIULUI FISCAL ,IONUT DUMITRU CRITICI DEVASTATOARE LA ADRESA PROGRAMELOR DE GUVERNARE PNL SI PSD!

11 oct.

Imagini pentru IONUT DUMITRU POZE

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, susține că programele principalelor partide care vor participa la alegeri, PSD și PNL, cuprind măsuri de scăderi de taxe și de contribuții fără să arate cum acoperă deficitul bugetar care este déjà foarte înalt (Cotidianul.ro a prezentat cele mai importante promisiuni aici). De asemenea, Dumitru critică faptul că măsurile de reducere a fiscalității propuse de partide vor pune presiune pe balanța comercială externă, prin creșterea de importuri de bunuri de consum.

“Mai toate partidele politice doresc o creștere de cheltuieli destul de amplă, creșteri de salarii în sectorul bugetar, creșteri de salariu minim, creșteri de alte cheltuieli în special pe partea de pensii. În același timp, pe partea de venituri bugetare, partidele parlamentare doresc o reducere de fiscalitate, în special în zona de TVA, unde se concentrează cele două partide politice mari, PSD și PNL. Ambele partide doresc o reducere în continuare a TVA-ului. Trebuie spus că TVA-ul a fost redus în anii trecuți, de la 24% la 20% și la 19%, de la 1 ianuarie. În plus, s-au extins foarte mult cotele reduse de TVA încât România este în momentul de față printre puținele țări din Europa unde mai mult de jumătate din coșul de consum are cotă redusă, iar cota medie de consum este în momentul de față printre cele mai mici din Europa, în jur de 14%. Nu văd, ca economist, sensul pentru care ar mai trebui să mai reducem taxele pe consum când ele sunt déjà foarte mici și vedem o creștere puternică reală a consumului populației, peste 10% în primele șase luni ale anului. Aceste creșteri ale consumului în exces încep să creeze dezechilibre: importurile de bunuri de consum cresc foarte rapid, balanța comercială externă se deteriorează și în final deficitul de cont curent se accentuează”, a declarat Dumitru la RFI.

Mai mult, acesta atrage atenția și asupra contrării partidelor asupra reducerii contribuțiilor sociale. “În același timp, am mai văzut măsuri de fiscalitate care vizează contrubuțiile la asigurările sociale și am văzut că mai toate partidele politice doresc o reducere de fiscalitate în zona aceasta. Constrângerea majoră pe care o avem acolo este legată de relația dintre numărul de contribuabili și numărul de beneficiari care este una foarte defavorbilă, adică avem prea puțini contribuabili raportați la numărul de beneficiari de asistență social[ pe diverse paliere, pensii, ajutoare de șomaj, asigurări de sănătate ș.a.m.d.”, a mai spus Dumitru.

El spune că toate partidele doresc creşteri de cheltuieli bugetare, reduceri de venituri bugetare, dar nimeni nu spune cum acoperă deficitul bugetar, care e deja foarte înalt. „Un lucru trebuie să ne fie foarte clar: dacă ar fi posibil să creştem veniturile atât de rapid doar prin simpla intenţie sau doar printr-o Hotărâre de Guvern, nu ar exista vreo ţară pe lumea asta săracă. Trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea că putem avea creşteri de venituri într-un mod sustenabil numai în măsura în care economia ar produce mai mult şi mai bine şi mai eficient. Deci poţi să ai creşteri de salarii numai dacă lucrul ăsta e însoţit de creştere de productivitate”, a mai afirmat Dumitru.
„Mai toate partidele politice promit creşteri de venituri chiar foarte mari în anumite cazuri, am văzut creşteri de pensii de ordinul 40%-50%, ceea ce dată fiind situaţia sistemului de pensii care e oricum una foarte dificilă deja, pare nerealist complet să crezi că pensiile pot creşte atât de rapid în anii următori, când ai deja un deficit între ceea ce încasezi ca şi contribuţii la bugetul de pensii şi ceea ce plăteşti ca pensie deja de aproape 3% din PIB. A crede că de la momentul ăsta în care ne aflăm acum, foarte dificil, aşa cum menţionam, putem să mai creştem semnificativ pensiile, fără să ai o creştere majoră de număr de contribuabili, care este singura cale şi singura soluţie posibilă şi dezirabilă să mai echilibrăm financiar sistemul de pensii nu poate să fie decât o iluzie”, a mai arătat Consiliului Fiscal.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: