ARIPA DEMOCRAT-LIBERALA A LUI VASILE BLAGA DIN PNL ACUZATA DE NON-COMBAT SI CA FACE CAMPANIE ELECTORALA PENTRU PMP CARE VA DEVENI PARTIDUL POPULAR DIN ROMANIA ,DUPA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN DECEMBRIE 2016!

12 oct.

Imagini pentru BASESCU ,PDL POZE

 

Fostul președinte al României Traian Băsescu le-a transmis, marți, un mesaj cu două tăișuri liderilor a ceea ce, până nu demult, era Partidul Democrat Liberal (PDL).

Șeful PMP a scris un mesaj pe Facebook în care, chiar dacă îi acuză pe PDL-iștii de frunte că au distrus formațiunea (înglobând-o în PNL), mărturisește că îi este dor de entuziasmul electoratului portocaliu.

Redăm mai jos postarea integrală a lui Băsescu:

„Îmi este dor!

Pe 17 mai 2012, liderul PDL Sulfina Barbu făcea următoarea declarație pentru MEDIAFAX: «Crin Antonescu a spus cu câteva luni în urmă că îşi doreşte desfiinţarea PDL. Crin Antonescu i-a convins pe colegii de la USL să vină cu modificarea legii electorale în scopul desfiinţării PDL. Îi asigur că nu vor reuşi, cum n-a reuşit nici Adrian Năstase în 2003».

Uite că nu a reușit nici Năstase, nici Crin Antonescu, nici Victor Viorel Ponta și nici USL-ul. Paradoxal, cei care au reușit să desființeze PDL se numesc Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Ghiță Falcă… Oare ce-ați fi fost voi fără PDL?

Părerea mea de rău nu este pentru foștii lideri PDL. Ei au devenit acum neînsemnați lideri PNL și n-aș putea spune că mă prăpădesc de dorul lor.

Îmi este însă dor de determinarea și entuziasmul unic, incredibil al electoratului fostului PDL, fie că erau oameni tineri, oameni maturi sau pensionari. Acest entuziasm unic n-a putut fi «fuzionat».

Dar acest entuziasm m-a făcut de două ori Președinte al României”.

Mai multe filiale ale PNL își iau deja concediu de la pregătirea campaniei electorale din noiembrie-decembrie. Se pregătește un exod masiv către PMP-ul lui Traian Băsescu.

Efectul epurărilor

Eliminarea de pe liste a unor oameni cu greutate în PNL și, în principal, a unor lideri din vechiul PDL a dus la o situație mai mult decât periculoasă în interiorul partidului. Concret: surse politice au declarat, recent, că mai mulți lideri (în special din județele vestice: Bistrița-Năsăud, Maramureș, Alba, Cluj, Caraș-Severin, Brașov și Mureș) sunt hotărâți să facă non-combat în campania care se apropie. Pe cale de consecință, intrarea unor astfel de filiale în „vacanță” ar aduce un prejudiciu major în ceea ce privește scorul general al PNL. Explicația este simplă: aceste județe transilvănene fac parte dintre cele de unde liberalii își iau cea mai mare parte din zestrea electorală.

Va scădea entuziasmul

a. Factorul uman

Prinși între primarii Gheorghe Falcă (Arad) și Ilie Bolojan (Oradea), ceilalți lideri liberali nu par deloc încântați de ideea de a munci pe brânci pentru gloria acestora. Amintim că Falcă a fost desemnat, la începutul acestei luni, șeful de campanie al PNL pentru scrutinul legislativ, în timp ce Bolojan îndeplinise deja acest rol în campania pentru alegerile locale și – în treacăt fie spus – este unul dintre principalii responsabili pentru scorul deloc spectaculos al partidului la nivel național și, mai ales, pentru rezultatul catastrofal din București. Trebuie să precizăm că Ilie Bolojan era atunci și este acum secretarul general al PNL la nivel național. Partea nevralgică este că nici filiala lui nu este scutită de turbulențe. Accesând linkul de mai jos, puteți citi despre revolta fostului ministru al Mediului Lucia Varga împotriva a ceea ce ea denumește „dictatura lui Bolojan”.

 

b. Factorul legislativ

Nu trebuie să trecem cu vederea nici noua legislație electorală, intrată în vigoare în acest an, încă de la locale: votul pe liste. Nemaifiind vorba despre opțiunea pentru indivizi (ci pentru liste propuse de către partide), interesul personal al candidaților va scădea semnificativ, aceștia punându-și speranțele în mecanismele de partid.

Băsescu umple golul

În tot acest peisaj marcat de degringoladă, cine va fi suficient de abil va ști să cucerească spațiul de ezitare al PNL-iștilor. Mai precis, o informație interesantă vehiculată insistent se referă la următorul scenariu: se pare că nu puțini lideri din vechiul PDL au rămas în relații bune cu fostul lor lider de facto: Traian Băsescu. Așadar, este lesne de ghicit ce se poate întâmpla: portocaliii îl vor ajuta pe ex-președintele României să atingă pragul electoral necesar pentru intrarea în Parlament. Iar pentru ca tacâmul să fie complet, după alegeri, importanți parlamentari ai PNL ar putea trece la PMP.

Încheierea nu poate fi decât într-un ton sumbru pentru liberali, câtă vreme leadershipul lor va rămâne anchilozat în actualul stil de conducere. Pe cei care îl subestimează pe Traian Băsescu îi invităm să citească articolul din linkul următor, unde se vede clar cum – în ciuda conflictului cu Vasile Blaga (care a rămas la butoane, chiar dacă din umbră) – șeful PMP încă oftează după mașinăria disciplinată de partid a fostului PDL. Iar disciplina va fi vitală în alegeri precum cele apropiate, unde – așa cum am arătat mai sus – nu mai contează individul și charisma lui, ci partidul și activiștii săi.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: