ESTE OFICIAL,IN TIMP CE BELGIA SPUNE „NU”ACORDULUI CETA,UE-CANADA,GERMANIA CALAUZEI (FUHRERULUI),ANGELA MERKEL ,SPUNE „DA”,ACORDULUI CU PARTEA CANADIANA!

24 oct.

Imagini pentru ANGELA MERKEL , POZE

 

Ministru canadian, despre CETA: Mingea este în terenul Europei

Ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a declarat sâmbătă dimineaţa, la Bruxelles, că mingea este acum în terenul Europei, iar Canada speră în găsirea unei soluții. Ministrul a făcut aceste afirmaţii înaintea întrevederii cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în legătură cu acordul de liber schimb între UE și Canada (CETA), informează AFP, citat de Agerpres.

”Mingea este acum în terenul Europei. Noi sperăm că va fi posibil să găsim o soluție”, a afirmat Chrystia Freeland, când a sosit la sediul din Bruxelles al Parlamentului European

Este oficial. Cel mai ambiţios tratat de liber schimb finalizat până în acest moment de UE nu poate fi semnat, din cauza opoziţiei Belgiei. Premierul Charles Michel i-a transmis oficial preşedintelui Consiliului European că ţara sa se opune acordului UE-Canada (CETA), pentru că regiunile federale francofone din Belgia au spus “nu”.

Charles Michel i-a transmis telefonic lui Donald Tusk această poziţie oficială în jurul orei 15.30, ora României, după o reuniune cu reprezentanţii Valoniei, ai regiunii Bruxelles, ai Federatiei Bruxelles-Valonia şi ai Comisiei comunitare franceze a regiunii Bruxelles. Poziţia tuturor acestor entităţi a fost împotriva CETA.

Guvernul federal Belgian şi guvernele comunităţii germanofone şi regiunii flamande s-au exprimat în favoarea acordului de liber schimb.

“Comisia Europeană, Consiliul European şi Canada vor trebui să decidă viitoarele acţiuni şi în special organizarea summit-ului dintre Europa şi Canada”, a declarat premierul belgian la finalul reuniunii. Charles Michel a spus că nu este deloc mulţumit de decizia guvernului regional valon.

Premierul Valoniei, Paul Magnette, a declarat că guvernul sau nu-şi poate da acordul pe actuala forma a tratatului UE-Canada.

Valonia este o regiune belgiană cu 3,6 milioane de locuitori, în mod tradiţional condusă de guverne socialiste, o regiune cu o legislaţie a muncii şi cu o protecţie a consumatorului extrem de favorabile simplilor cetăţeni. Guvernul şi parlamentul valon s-au opus de la început semnării CETA, însă luni li s-au alăturat şi celelalte două parlamente francofone din Belgia.

Guvernul federal are nevoie de acceptul tuturor celor şapte adunări legislative din ţară pentru a spune “da” acordului de liber schimb cu Canada.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: