PREMIERUL REGATULUI BELGIA,CHARLES MICHEL AU AJUNS LA UN PUNCT COMUN CU PARTEA CANADIANA PENTRU SEMNAREA CETA!

27 oct.

Premierul belgian Charles Michel a anunțat joi că s-a ajuns la o poziție comună a Belgiei cu privire la acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), ceea ce ar deschide calea semnării unui astfel de acord, transmit agențiile internaționale de presă.

S-a ajuns la un acord a declarat joi Michel, la încheierea unei noi reuniuni cu diferitele regiuni și comunități lingvistice belgiene. Este ‘o veste bună pentru Belgia la nivel european”, a spus Michel, potrivit Agerpres.

„În sfârșit am ajuns la un acord între belgieni”, a declarat la rândul său premierul regiunii belgiene Valonia, socialistul Paul Magnette, care se opunea semnării CETA în forma inițială. „Valonia este extrem de fericită că solicitările noastre s-au putut face auzite”, a adăugat el.

Acordul „intrabelgian” va fi trimis ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a fi validat.

Parlamentele regionale ale Belgiei au la dispoziție până vineri la miezul nopții să-și dea acordul asupra noului text, a scris Charles Michel pe Twitter. ‘Acord belgian pe tema CETA. Toate parlamentele (regionale belgiene) pot acum să aprobe (acordul) până mâine (vineri) la miezul nopții. O măsură importantă pentru UE și Canada’, a adăugat Michel.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces.

Premierul belgian, Charles Michel, anunțase anterior că i-a transmis președintelui Consiliului European că Belgia nu poate semna CETA întrucât regiunea belgiană Valonia își menține obiecțiile cu privire la acest tratat. „I-am spus oficial lui Tusk că nu am ajuns la o înțelegere (…) Ni s-a cerut să dăm un răspuns clar astăzi. Răspunsul clar în acest stadiu este ‘nu’ ”, a declarat Charles Michel în fața presei după o întâlnire cu liderii regiunilor care compun Belgia.

Uniunea Europeană a dat Belgiei un ultimatum să ia până luni seară o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care șeful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat că ”nu este compatibil cu procesul democratic”.

Anterior, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că summitul prevăzut pentru joi și consacrat semnării acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA) „încă este posibil”, chiar dacă Belgia s-a declarat pentru moment în imposibilitatea de a aproba documentul.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: