ALEGERI PREZIDENTIALE IN REPUBLICA MOLDOVA.VOM AVEA TURUL II: PRO-RUSUL IGOR DONDON-48,77%,PRO-EUROPEANA MAIA SANDU-37,92 %!

31 Oct

Imagini pentru IGOR DODON ,MAIA SANDU POZE

 

Update 01:19: După 97,74% procese verbale prelucrate, rezultatele sunt: Igor Dodon – 48,77%; Maia Sandu – 37,92%; Dumitru Ciubașenko – 5,96%; Iurie Leancă – 3,14%; Mihai Ghimpu – 1,82%; Valeriu Ghilețchi – 1,05%

Update 23.33 După procesarea a 87,07% din procesele verbale, rezultatele sunt:Igor Dodon – 50,06%;Maia Sandu – 36,70%; Dumitru Ciubașenko – 5,70%; Iurie Leancă – 3,26%; Mihai Ghimpu – 1,87%

Update 22:55 După procesarea a 70,59% din procesele verbale, rezultatele votului sunt: Igor Dodon – 51,65%; Maia Sandu – 34,96%; Dumitru Ciubașenco – 5,59%; Iurie Leancă – 3,34%; Mihai Ghimpu – 1,99%; Valeriu Ghilețci – 1,06%

Update: După procesarea a 45% din procesele verbale, rezultatele votului sunt: Igor Dodon – 53,92%; Maia Sandu – 32,21%; Dumitru Ciubașenco – 5,5%; Iurie Leancă – 3,46%; Mihai Ghimpu -2,38%.

Potrivit Deschide.md, după procesarea a 31.52% din procesele verbale, rezultatele votului sunt: Igor Dodon -55,47%; Maia Sandu – 30,29%; Dumitru Ciubașenco – 5,63%; Iurie Leancă – 3,68%; Mihai Ghimpu -2,4%.

Secţiile de votare din Republica Moldova s-au închis. Până la ora 21:00, la primele alegeri prezidențiale directe au votat au votat 48,91% dintre alegători. Votul mai continuă la puținele secţii ce funcționeaza pe alt fus orar. Au votat circa 1.432.000 de alegători. Prezenţa la vot este cu circa 7% mai mică decât la parlamentarele din 2014, când au participat 58.89% dintre alegători.

Tinerii, surpriza neplăcută

Pentru aceste alegeri nu s-a organizat vreun exit poll. Prin urmare, rezultatele vor fi făcute publice in paralel cu numărătoare voturilor și rezultatul final se va contura spre primele ore ale dimineții de luni, 31 octombrie.

Estimări sunt făcute la această ora pornind de la numărul celor care s-au prezentat la vot și de la structura pe vârste a votantilor. Din acest punct de vedere, estimările merg de la rău către dezastruos pentru susținătorii căii pro-europene a Republicii Moldova.

Tinerii moldoveni au absentat masiv la acest scrutin si aceasta poate face, în opinia unor analiști, ca Igor Dodon, candidatul socialist pro-rus, să câștige chiar din primul tur al prezidențialelor.

29,03% dintre cei care au votat au vârste între 56 și 70 de ani. 26,02% au vârste între 41 și 45 de ani, 26,38% au vârste între 26 si 40 de ani, iar 10,08% au vârste intre 18 și 25 de ani. Comportamentul electoral al celor cu vârste care trec de 40 de ani este unul cunoscut – este un electorat nostalgic după regimul Voronin sau după cel sovietic, iar candidatul preferat este Igor Dodon.

Igor Dodon: Victoria noastră este inevitabilă

Candidatul Igor Dodon consideră că sunt șanse să câstige chiar din primul tur. O declarație făcută în momentul în care rezultatele preliminare îi ofereau sub 50% din voturi și urma numărătoarea în secțiile de votare din Occident, care s-au închis mai târziu. ”Vă mulţumesc pentru că aţi ieşit la vot indiferent dacă aţi votat cu stânga, sau cu dreapta. Acestea alegeri au demonstrat clar că liderul opoziţiei socialiste se bucură de cea mai mare popularitate. Şi încă ceva: există şanse reale ca să câştigăm din turul I. Mai sunt de numărat suficiente voturi în raioanele unde s-a votat masiv liderul PSRM. Victoria noastră este inevitabilă şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă şi oponenţii politici!”

O noapte cu inima cât un purice și apoi spre turul doi

Candidata pro-europeana Maia Sandu a atins usor tema absenței de la vot a tinerilor, dând însă vina pe ”impedimentele puse de autorități”.

„Dragi prieten, dragi cetățeni, vreau să vă mulțumesc celor care au mers astăzi la vot. Votul de astăzi înseamnă că oamenii vor o schimbare. Vreau să le mulțumesc femeilor, care au ascultat îndemnul făcut de mine. Vreau să le mulțumesc moldovenilor din diasporă. Au fost mai puțini tinerii care să meargă la vot, asta din cauza impedimentelor puse de autorități. Vreau să le mulțumesc cetățenilor care m-au sprijinit pe mine. Vreau să le mulțumesc celor care au făcut ca eu astăzi să mă pot afla în fața dvs. Ca noi să putem desfășura această campanie. Campania noastră a fost prima campanie bazata pe onestitate și respect față de cetățeni. Astăzi am făcut un prim-pas pentru o viață mai bună în Moldova. Oamenii onești, cinstiți și muncitori trebuie să se simtă bine la ei acasă”, a declarat Maia Sandu imediat după închiderea urmelor în Republica Moldova.

Fostul premier Iurie Leancă, pro-europeanul care a refuzat să se retragă din cursă în favoarea Maiei Sandu, este însă mult mai îngrijorat. Igor Dodon ar putea câstiga alegerile chiar din primul tur, în opinia sa.

„Vreau să mulțumesc celor care s-au prezentat la vot și celor care au votat în favoarea candidaturii mele și celor care au votați și alți candidați europeni. În ceea ce privește prezența la vot constat din păcate un număr redus în comparație cu 2014.Cea mai mare așteptare a mea este să avem turul doi. Cel mai mare pericol este ca Dodon să iasă învingător fără turul doi. Vă propun să așteptăm până mâine rezultatele”, a declarat Iurie Leancă.

”Am început de dimineaţă cu o dinamica mult mai accelerată decât în 2014, iar acest lucru poate fi explicat inclusiv prin schimbarea de oră. În plus – în jurul orei 10-11 – se votează masiv în mediul rural. Am putea presupune că aceşti alegători înclină balanţa spre un anumit candidat”, a spus directorul IMAS Chișinău, Doru Petruți, indicând că îngrijorarea lui Iurie Leancă este fundamentată.

Dacă este să privim către un posibil tur doi al alegerilor, calculele sociologilor nu sunt tocmai încurajatoare pentru candidata pro-europeană Maia Sandu. Ea ar fi trebuit să beneficieze de retragerea candidatului Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate si Adevăr și chiar de o parte a voturilor candidatului democrat Marian Lupu. Potrivit lui Doru Petruți, o bună parte dintre votanții acestor doi candidati nu au putut fi mobilizați. ”Noi, însă, am avut retragerea a doi candidaţi (Lupu şi Năstase) care împreună adunau circa 30%, iar acest lucru nu poate să nu afecteze rata prezenţei la urne”, a spus Petruți.

Mihai Ghimpu: Unirea cu România e inevitabilă, cred că va fi turul doi

”Aceasta e democrație, votează cine dorește, nimeni nu e obligat. Mulțumesc tuturor care au participat la voturi. Sondajele nu au arătat chiar corect, 99% au spus că vor un președinte, dar au ieșit la vot aproape jumătate. Pentru prima dată în RM cetățenii au ocazia să vizualizeze o alternativă. În magazine, în străzi s-a prezentat programul meu. Dacă oamenii cred că președintele va mări salariile, pensiile, se greșesc, președintele nu poate asta. Atribuțiile unui președinte sunt reduse, cu toată străduința noastră dar în 25 de ani nu am reușit multe. Unirea RM cu România este inevitabilă. mulțumesc celor care au contribuit la acest program. Eu bănuiesc că va fi turul doi. Vom trăi și vom vedea pe cine vom susține”, a declarat Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal.

Cum s-a votat in diaspora

Peste 54 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi peste hotare au participat la scrutinul prezidenţial. Informaţia a fost anunţată de preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu.

Cea mai mare rată de participare este înregistrată în Italia. Peste 19 mii de moldoveni au votat la cele 25 de secţii de votare deschise în oraşele italiene. Totodată, peste 8400 de cetăţeni au votat la secţiile de votare deschise în România, peste 4470 – în Franţa şi 4400 – în Federaţia Rusă.

Cum s-au dus voturile în diaspora este ușor de inchipuit. Diferența de fus orar a făcut ca voturile exprimate în Rusia, la Kursk, să fie deja numărate pâna la această ora. Rezultatele: Igor Dodon (74), urmat de Dumitru Ciubașenco – candidat pro-rus (14), Maia Sandu a fost votată de 4 persoane, Mihai Ghimpu de 2, Iurie Leancă de o persoană.

Situație răsturnată în Occident.

La Torino, din 678 de persoane, 523 au votat cu Maia Sandu. Igor Dodon a luat 79 de voturi, Mihai Ghimpu – 16, Iurie Leancă – 16. Şase buletine au fost declarate nevalabile.

La Roma, Maia Sandu a obţinut 585 de voturi. Dodon a luat 70 de voturi, Dumitru Ciubaşenco – 48, Mihai Ghimpu – 20, Silvia Radu – 3, Valeriu Ghileţchi – 14, Ana Guţu – 1, Maia Laguta – 10, Iurie Leancă – 12.

La încă una din secţiile de votare din Milano, 1055 de persoane au votat pentru Maia Sandu, în timp ce pentru Igor Dodon doar 92, pentru Dumitru Ciubaşenco – 60, Mihai Ghimpu – 26, Silvia Radu – 2, Valeriu Ghileţchi – 14, Ana Guţu – 9 , Maia Laguta – 15.

Totodată, la Madrid, din totalul de 680 de persoane, tot pentru Maia Sandu au votat majoritatea – 546. Pentru Dodon – 59 de voturi, pentru Ciubaşenco – 17, Iurie Leancă – 14, Maia Laguta -12, Valeriu Ghileţchi – 9, Ghimpu – 5, Ana Guţu -3, Silvia Radu – 1. Alte 11 buletine au fost declarate nevalabile.

Şi la Viena Maia Sandu a obţinut 349 de voturi, în timp ce Igor Dodon – 46.

Totodată, şi moldovenii din Suedia, Norvegia şi Danemarca au votat pentru Maia Sandu. Din cei 143 de alegători care au votat la secţia de la sediul Ambasadei Moldovei de la Stockholm, 126 şi-au exprimat susţinerea pentru liderul PAS, pentru Leancă şi Ciubaşenco – câte 5 voturi, Dodon – 4, Ghimpu – 2 voturi.

La Londra, potrivit unor informaţii preliminare, pentru Maia Sandu au votat 90% din alegători.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, cel împotriva căruia s-au coalizat tinerii in 2009, aproape că a disparut, Vladimir Voronin și partidul sau au boicotat prezidentialele din 2016. Însă fostul comunist Igor Dodon, ministru al Economiei atunci, la revoluția din 2009, și care în 2012 prelua un partid de buzunar din care urma să facă principala forță din parlament, putea câștiga alegerile prezidențiale din primul tur. Iar pro-rusul Dodon îi poate face pe tinerii moldoveni să-l regrete pe ”naționalistul moldovean” Voronin. Destinația Republicii Moldova sub un regim Dodon – anularea acordului de asociere cu UE, acord de asociere cu Uniunea Economică Eurasiatică și, probabil, alegeri anticipate sau reconfigurarea coalițiilor pentru venirea la a unui guvern prezidențial, ”al lui”.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: