INSPECTIA JUDICIARA PENTRU JUDECATORI DIN CADRUL CSM:”CEI DOI JUDECATORI RISANTEA GAGESCU SI DAMIAN DOLACHE DE LA CAB,CARE AU ACHITAT-O PE MARIANA RARINCA:”NEVINOVATI!”

31 Oct

Judecătorii Risantea Găgescu şi Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti, cei care au achitat-o pe Mariana Rarinca în procesul cu Livia Stanciu, fosta preşedintă a ÎCCJ, au fost declaraţi NEVINOVAŢI de către Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM! Cei doi judecători au fost susţinuţi de AMR în acest an în care au fost anchetaţi de Inspecţia judiciară a CSM.

În urmă cu un an, Inspecţia judiciară din cadrul CSM a început o ciudată anchetă împotriva celor doi judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, în urma deciziei lor de a o achita pe Mariana Rarinca în dosarul deschis la plîngerea Liviei Stanciu, pe atunci preşedinta ÎCCJ, în prezent judecătoare la CCR. Dosarul fusese instrumentat de procurorii Laurei Codruţa Kovesi de la DNA, Mariana Rarinca fiind trimisă în judecată pentru „şantaj”, deşi, după cum bine se ştie, aceasta nu făcuse altceva decît să-i ceară Liviei Stanciu restituirea unei sume de bani pe care i-o datora!

Mariana Rarinca a stat în arest preventiv peste 180 de zile şi, în apel, a fost achitată de către instanţa formată din judecătorii Risantea Găgescu şi Damian Dolache. Ulterior, DNA a reuşit printr-o mascaradă să obţină rejudecarea procesului, Mariana Rarinca fiind condamnată în final cu suspendare.

Îmbătată de succes, Laura Codruţa Kovesi a reuşit să-i trimită apoi în faţa Inspecţiei judiciare din cadrul CSM pe cei doi judecători pentru un motiv ridicol, acuzînd-o pe judecătoarea Risantea Găgescu că ar fi dat sentinţa ca răzbunare pentru că nu a fost admisă în CSM, după o audiere în faţa unei comisii din care făcea parte şi Livia Stanciu! În realitate, atît Livia Stanciu, cît şi Laura Codruţa Kovesi nu doreau altceva decît să-şi apere pielea în faţa acuzaţiilor publice care vizau folosirea Justiţiei în interes propriu, motiv pentru care li s-a cerut demisia!

Cei doi judecători ai Curţii de Apel au fost supuşi timp de un an de zile unei presiuni enorme din partea Inspecţiei judiciare din cadrul CSM, dar au fost susţinuţi permanent de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), condusă de celebra judecătoare Gabriela Baltag. Reluăm mai jos Cererea de intervenţie accesorie pe care AMR a depus-o anul trecut la CSM în favoarea judecătorilor Risantea Găgescu şi Damian Dolache:

Aveţi în acest document extrem de important întreaga argumentaţie profesionistă a AMR, prin care susţine ideea de independenţă a judecătorilor.

Această decizie a Secţiei pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM, deşi nu este definitivă, se constituie într-un precedent pozitiv care poate fi folosit ori de cîte ori unui judecător i se va reproşa Sentinţa pe care o va dicta într-un dosar şi un serios argument în favoarea inamovibilităţii magistraţilor.

Rămîne acum să vedem ce influenţă va avea Hotărîrea aceasta a CSM asupra Dosarului Mariana Rarinca, întrucît ACHITAREA judecătorilor Risantea Găgescu şi Damian Dolache înseamnă înlăturarea motivelor pentru care dosarul „Rarinca vs. Livia Stanciu” a fost rejudecat!

Oricum, trebuie salutată această decizie a Secţiei pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM, care arată că judecătorii par a se desprinde de influenţele externe atunci cînd trebuie să decidă în materie juridică, dînd astfel o şansă Justiţiei să devină cu adevărat independentă!

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: