KLAUS WERNER JOHANNIS SE INTREABA :”AL CUI O FI PAMANTUL ROMANIEI?,AL NOSTRU NU MAI E!”

2 Noi

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat îngrijorat miercuri de faptul că 30% din terenul agricol din România este deținut de străini, arătând că ar trebui modificată legislația în acest domeniu.

„De asemenea, de importanță extraordinar de mare pentru România, cine e proprietarul pământului din România? Cel puțin, în momentul de față, aflu, de exemplu, de la domnul ministru (Achim Irimescu — n.r.), că proprietari a 30% din terenul agricol din România sunt alții decât românii. Pe mine, personal, această proporție mă îngrijorează”, a spus Iohannis, la dezbaterea „Președintele României în dialog cu agricultorii”, organizată în cadrul Târgului INDAGRA.

El a subliniat că în această chestiune este nevoie de o abordare pragmatică, arătând că un minim necesar ar fi dreptul de preempțiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea.

 

Președintele Klaus Iohannis abordează o problemă care a suscitat dezbateri aprinse în ultimii ani: cumpărarea terenurilor din România de către străini.

Politicianul s-a declarat îngrijorat, miercuri, de faptul că 30% din terenul agricol din România este deținut de străini, Iohannis fiind de părere că ar trebui modificată legislația în acest domeniu, scrie Agerpres.

„De importanță extraordinar de mare pentru România, cine e proprietarul pământului din România? Cel puțin, în momentul de față, aflu, de exemplu, de la domnul ministru (al Agriculturii, Achim Irimescu — n.r.), că proprietari a 30% din terenul agricol din România sunt alții decât românii. Pe mine, personal, această proporție mă îngrijorează, a spus Iohannis, la dezbaterea „Președintele României în dialog cu agricultorii”, organizată în Târgul INDAGRA.

Oficialul de la Cotroceni a subliniat că în această chestiune este nevoie de o abordare pragmatică, arătând că un minim necesar ar fi dreptul de preempțiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea.

„E nevoie de o abordare pragmatică, dar în același timp europeană. Suntem în UE, nu putem să ne închidem, să revenim la izolaționism, dar nu ne oprește nimeni să facem o legislație care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România. Un minim necesar este un drept de preempțiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea, iar, dacă nici statul, nici comunitatea nu au interes într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe, dar nu cred că se poate merge la infinit așa, că ne trezim că ne uităm la pământ și ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e. Este clar că printr-o legislație care ne protejează, dar este în același timp și europeană, putem să rezolvăm această chestiune care este foarte sensibilă”, a conchis Klaus Iohannis.

Aceste declarații arată că Iohannis mizează pe o carte temerară, mai ales în situația în care se confruntă cu un risc de bumerang: acela de a fi acuzat de ultranaționalism și de reîncălzire a lozincii nouăzeciste „Nu ne vindem țara”. În egală măsură, amintim că afirmațiile de mai sus ale politicianului de la Cotroceni vin după ce, la sfârșitul lunii trecute, România – prin vocea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Dacian Cioloș – a avut o poziție fermă în ceea ce privește ridicarea vizelor de Canada.

„E nevoie de o abordare pragmatică, dar în același timp europeană. Suntem în UE, nu putem să ne închidem, să revenim la izolaționism, dar nu ne oprește nimeni să facem o legislație care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România. Un minim necesar este un drept de preempțiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea, iar, dacă nici statul, nici comunitatea nu au interes într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe, dar nu cred că se poate merge la infinit așa, că ne trezim că ne uităm la pământ și ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e. Este clar că printr-o legislație care ne protejează, dar este în același timp și europeană, putem să rezolvăm această chestiune care este foarte sensibilă”, a conchis șeful statului.

AGERPRES

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: