PRESEDINTA AMR,JUDECATOAREA GABRIELA BALTAG ESTE NOUL MEMBRU AL CSM!

5 Noi

Judecătoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamţ, cunoscută mai ales ca preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), a devenit membru Consiliului Superior al Magistraţilor (CSM) prin votul unei imense majorităţi a judecătorilor din România! Baltag a obţinut 777 de voturi, cu 350 mai multe decît ocupantul locului doi.

Votul instanţelor din provincie era clar în favoarea Gabrielei Baltag încă de săptămîna trecută, însă marea surpriză a fost generată de Tribunalul Bucureşti, unde, după prima tentativă, cînd nu s-a întrunit cvorumul, i-a acordat zilele acestea 69 de voturi tot Gabrielei Baltag! „De necrezut pentru o… provincială! Mulţumesc tuturor colegilor, jurnaliştilor şi opiniei publice pentru tot sprijinul şi gîndurile bune!”, ne-a declarat în exclusivitate Gabriela Baltag imediat după anunţarea rezultatului votării.

Alături de colega sa de la Curtea de Apel Cluj, preşedinta UNJR Dana Gârbovan, Gabriela Baltag s-a făcut remarcată mai ales în ultimii ani, prin desele luări de poziţie ori de cîte ori s-au înregistrat derapaje ale autorităţilor în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti garantate de Constituţie şi de legislaţia internaţională, precum şi atunci cînd se înregistra o nefirească obedienţă a unor magistraţi faţă de politic sau faţă de structurile de forţă ale statului.

Ultima acţiune de amploare a AMR şi UNJR este documentul intitulat „Memorandum pentru Justiţie”, care a fost adoptat de 101 instanţe şi 28 de parchete din toată ţara şi discutat chiar în Plenul CSM! A devenit, de asemenea, de notorietate şi recenta „Scrisoare deschisă” trimisă ambasadorului SUA Hans Klemm, semnată de preşedinţii AMR şi UNJR.

Alegerea Gabrielei Baltag în CSM este, aşadar, un succes comun al acestor două adevărate doamne ale Justiţiei, Gabriela Baltag şi Dana Gârbovan.

Acest vot al judecătorilor, dat copleşitor în favoarea Gabrielei Baltag pentru a deveni membru CSM, este în totală contradicţie cu Decizia Secţei de judecători din cadrul CSM de la începutul acestui an, cînd, în şedinţa din 16 februarie 2016, „a constatat că doamna Gabriela Baltag, judecător în cadrul Tribunalului Neamţ, președinte al Asociației Magistraților din România, a încălcat normele de conduită reglementate de art.18 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform căruia „Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor”! De fapt, decizia aceasta a venit în urma solicitării de către Consiuliul director al AMR ca unii membri CSM să-şi dea demisia, întrucît au abdicat de la principiile de imparţialitate şi echidistanţă care trebuie să guverneze activitatea acestui for reprezentativ al magistraturii.

Este, de asemenea, cunoscută poziţia Gabrielei Baltag şi a AMR în „Cazul Rarinca”, în care s-a cerut demisia Liviei Stanciu, pe atunci preşedinta ÎCCJ, şi a Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, pentru folosirea Justiţiei în interes personal.

Faptul că Gabriela Baltag este de acum membru CSM poate fi o garanţie că acest important for al magistraţilor din România va deveni cu adevărat ceea ce prevede Constituţia la art. 133, al. 1: „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei”.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: