Trump și-a asigurat cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru a câștiga președinția, învingând-o pe democrata Hillary Clinton, care era considerată favorită înaintea votului de marți.

Cursa electorală a fost mult mai strânsă decât au anticipat analiștii.

Trump a câștigat majoritatea statelor-cheie, inclusiv Ohio, Florida și Carolina de Nord.

ACTUALIZARE. 10: 00 Noul președinte al SUA a oferit primul discurs în fața susținătorilor săi.
„Vă mulțumesc foarte mult tuturor. Îmi cer scuze că v-am făcut să așteptați, dar este o afacere complicată”, a spus amuzat Trump în fața mulțimii.
Candidatul republican, Donald Trump, promite unificarea națiunii americane după campania electorală care a creat clivaje, mulțumindu-i adversarei democrate Hillary Clinton pentru serviciile în folosul Statelor Unite.

„Hillary a muncit foarte mult și într-o perioadă lungă de timp și îi suntem recunoscători pentru serviciile aduse acestei țări. Acum este timpul ca America să se reunească”, a mai spus Trump.

„Am primit un telefon de la Hillary Clinton în care am fost felicitat. Este momentul acum ca americanii să vindece rănile diviziunii, republicanii, democrații vă spun că este momentul să ne unim. Eu mă angajez că voi fi președintele tuturor americanilor”, a mai precizat Trump.
ACTUALIZARE 09:50 CNN și NBC anunță că Hillary Clinton l-a sunat pe Donald Trump pentru al felicita pentru câștigarea alegerilor.
ACTUALIZARE 09:40 AP anunță că Donald Trump a câștigat alegerile, devenind astfel al 45-lea președinte al SUA.
ACTUALIZARE 09:10 John Podesta, șeful campaniei lui Hillary Clinton, anunță că mai sunt voturi de numărat, că în unele state rezultatele sunt prea strânse pentru a fi concludente. El a spus că Hillary Clinton nu va face declarații în această seară (dimineață, ora României – n.r.) și i-a îndemnat pe susținători să meargă acasă și să se odihnească. „În seara aceasta nu mai avem nimic de comentat”, a spus Podesta.

Mulțimea s-a conformat și a început să se îndrepte tăcută spre ieșiri.

Unii analiști interpretează anunțul lui Podesta drept un indiciu că tabăra Clinton ar putea cere renumărarea voturilor, în cazul unui rezultat strâns care l-ar indica, totuși, pe Trump câștigător.

ACTUALIZARE 08:55 Republicanul Donald Trump a câștigat cei trei electori din statul Alaska, potrivit proiecției CNN, și mai are nevoie de trei pentru a deveni noul președinte al Statelor Unite.

Alaska a fost ultimul stat care a votat în alegerile prezidențiale, iar secțiile de vot s-au închis la 8 ora României.

ACTUALIZARE 08:50 Potrivit NBC, Donald Trump se pregătește să se adreseze națiunii, dar așteaptă anunțul oficial că a ajuns la 270 de electori în Colegiul Electoral.
ACTUALIZARE 08:40 AP îi atribuie lui Trump victoria în Pennsylvania, unde Colegiul Elector are 20 de delegați, ceea ce înseamnă că Donald Trump mai are nevoie de șase voturi pentru a fi noul președinte al SUA. Chiar dacă la ultimele șase scrutine prezindețiale, Pennsylvania a fost câștigată de democrați, iată că la aceste alegeri acest lucru s-a schimbat și ar putea înclina balanța decisiv în votul final.
ACTUALIZARE 08:05 Republicanii își mențin controlul pe care îl au deja de șase ani în Camera Reprezentanților, potrivit predicțiilor unanime ale televiziunilor americane. De asemenea, sunt pe punctul de a-și păstra majoritatea și în Senat. Dacă victoria în alegerile prezidențiale îi va reveni lui Donald Trump, practic puterea va fi monocoloră.
ACTUALIZARE 07:55 Prețul petrolului a scăzut extrem de puternic, cu 3,38%, și a coborât la 43 de dolari barilul. Prețul aurului a urcat cu 3,55%, la 1,320 dolari uncia, în timp ce argintul a urcat cu 2,09%, la 18,74 dolari.

Dolarul s-a depreciat cu cu 3,37% în raport cu yen-ul, la 101,58 yeni/dolar, și cu 1,82% în raport cu euro. Față de liră, dolarul a scăzut cu 0,97%.

ACTUALIZARE 07:45 Atmosfera la sediul de campanie a lui Hillary Clinton s-a schimbat față de cum era în urmă cu numai câteva ore. Potrivit CNN, susținătorilor candidatei democrate la președinție nu le vine să creadă rezultatul de până acum. Hillary Clinton se aștepta la o victorie ușoară, însă trebuie să ia în calcul realitatea unei înfrângeri în fața lui Donald Trump.
ACTUALIZARE 07:25 Raportul electorilor federali: Donald Trump, 244, Hillary Clinton, 215 – proiecții parțiale.
ACTUALIZARE 06:30. <scr

ACTUALIZARE 06:00 Cifrele se schimbă de la minut la altul. CNN anunță că Trump are acum 186 de voturi, in timp ce Clinton a crescut la 190. Washington Post scrie că Trump a obținut 216 voturi ale electorilor, iar Clinton 197.

ACTUALIZARE 05:45 Ziarul New York Times îl creditează pe Donald Trump cu 80% șanse de câștigare a alegerilor. Candidatul republican a câștigat un alt stat-cheie, Carolina de Nord, obținând votul a 15 electori.
ACTUALIZARE 05:15. Statul Missouri a votat pentru Donald Trump, care reușește să strângă 150 de voturi, în timp pe Hillary Clinton se ridică la 109 voturi ale electorilor, potrivit BBC. Trump a câștigat și Ohio, stat-cheie.

Potrivit CNN, Trump a adunat 167 de voturi, în timp ce Clinton are 109 de voturi.
ACTUALIZARE 04:45 Conform AFP, Trump este creditat cu victoria în statele Texas, Arkansas, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Nebraska, Kansas și Wyoming, dintre cele în care votarea s-a încheiat la 4.00 ora României. Clinton a câștigat doar în New York, statul pe care îl reprezintă în Senatul Statelor Unite

ACTUALIZARE 04:00 Conform rezultatelor parțiale publicate de CNN, candidatul republican Donald Trump a obținut 139 de voturi în Colegiul Electoral, iar Hillary Clinton 104. Pentru a câștiga alegerile, sunt necesare voturile a 270 de electori din totalul de 538.

Trump a obținut victoria în 13 state, iar Clinton în opt.
ACTUALIZARE 03:40 În Florida, stat cheie pentru alegerile prezidențiale, lupta rămâne extrem de strânsă, procentele fiind apropiate și inversându-se de mai multe ori în favoarea unuia sau altuia dintre candidați, de la anunțul primelor rezultate.
ACTUALIZARE 03:25 Donald Trump și-a adjudecat victoria în Oklahoma, stat care îi aduce un plus de 7 electori. Prin victoria obținută și în Carolina de Sud, cu 57,6 procente, față de cele 39,2 ale lui Clinton, candidatul republican beneficiază de 9 voturi suplimentare ale marilor electori. Astfel, la această oră Trump are 40 de voturi ale electorilor, în timp ce Hillary Clinton beneficiază de 44 de voturi ale electorilor, anunță Le Figaro.
ACTUALIZARE 03:07 Virginia de Vest l-a desemnat câștigător pe Trump, acesta având în total 24 de voturi ale electorilor
Candidatul republican, Donald Trump, a câștigat scrutinul în statul Virginia de Vest, obținând încă cinci voturi ale electorilor federali și având în total 24, în timp ce Hillary Clinton a rămas deocamdată cu trei, conform unor proiecții anunțate de agenția AP.

ACTUALIZARE 02:37 Participarea la vot înregistrată la alegerile prezidențiale din Statele Unite a fost foarte ridicată, mai ales în unele state cheie, și ar putea să bată recordul conform primelor estimări, informează EFE. Aproximativ 47 de milioane de americani votaseră înainte de 8 noiembrie în statele în care votul anticipat este permis, un număr record, mai ales în state pivot precum Florida și Nevada, unde prezența la vot masivă a alegătorilor din comunitatea hispanică ar putea înclina balanța.

ACTUALIZARE 02:15 O secție de vot din Azusa, California, este închisă după ce în apropiere a avut loc un schimb de focuri de armă. O persoană a murit și cel puțin alte trei persoane au fost rănite, au anunțat autoritătilșe, transmite CNN.

ACTUALIZARE 02:00 Pentru că președintele SUA nu este decis de votul popular, ci de cel al electorilor, rezultatul final al alegerilor poate fi decis de câteva state cheie. Iată care sunt acesta:

Florida (29 de voturi)
Donald Trump are șanse mici să câștige alegerile dacă nu câștigă Florida, iar primele vești după votul anticipat nu păreau promițătoare pentru candiatul republican. Două treimi dintre alegători au votat deja și există semne că electoratul hispanic s-a prezentat în număr mare a urne, unde a votat pentru Clinton.
Carolina de Nord (15 voturi)
Hillary Clinton conduce în aproape toate sondajele efectuate în acest stat până acum, dar cursa a devenit foarte strânsă în ultimele zile.
Pennsylvania (20 de voturi)
La începutul acestui an, Donald Trump părea că va câștiga statul, dar sondajele date publicității din vară și până acum au arătat-o pe Clinton în frunte, chiar și după reizbucnirea scandalului e-mailurilor.
Ohio (18 voturi)
Michigan (16 voturi)
Un alt stat unde Clinton a condus în sondaje pentru cea mai mare parte a anului.
Scorurile sunt însă strânse, iar Trump poate produce o surpriză.
Nevada (6 voturi)
Arizona (11 voturi)
Un alt stat pe care Trump ar fi trebuit să îl câștige, dar care are șanse să treacă spre democrați.

ACTUALIZARE 01:30 Votul s-a încheiat la 1.00, ora României, în statele Kentucky și Indiana, transmite DPA. La ora 6.00 urmează să se închidă urnele în ultimele state, iar ultimul în care se votează va fi Alaska, până la 8.00 ora României.

În Indiana, Kentucky și New Hampshire a câștigat Donald Trump, cu aproximativ 70% din voturi, anunță CNN.
 Indiana
Trump- 69,8%
Clinton- 26,4%
Kentucky
Trump- 79,1%
Clinton- 18,0%
New Hampshire
Trump- 52,5%
Clinton- 41%
ACTUALIZARE 08/11 01:09  Dacă exit poll-ul CNN arăta că 38% din americani vor schimbarea, exit poll-uri Fox News arată că un procent considerabil consideră că Donald Trump e schimbarea.

ACTUALIZARE. 22.45 Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a declarat pentru Fox News că are informații că mașinile de vot din mai multe locuri schimbă voturile pentru republicani în voturi pentru democrați, relatează Reuters.

 

Întrebat dacă el crede că alegerile nu se vor încheia marți noapte, Trump a spus că va trebui să aștepte să vadă „cum decurg lucrurile” înaintre să accepte rezultatul. El a avertizat din nou că sistemul electoral este fraudat.

 

ACTUALIZARE. 22.26  Un judecător din Nevada a respins procesul demarat de avocații lui Donald Trump, care viza contestarea votului anticipat în stat, relatează BBC News. Echipa lui Trump poate contesta decizia la Curtea Supremă a statului.

ACTUALIZARE. 21.20 Echipa de campanie a candidatului republican Donald Trump a intentat un proces în statul Nevada pentru presupuse fraude electorale, informează CNBC.

Echipa candidatului republican susține că în comitatul Las Vegas unele secții de votare au rămas deschise după încheierea programului, în cadrul votului anticipat.

Astfel, deși votul anticipat ar fi trebuit să se încheie joi la miezul nopții, unii alegători ar fi putut vota și vineri, chiar dacă nu se aflau la coadă în momentul în care urnele ar fi trebuit să se închidă.

ACTUALIZARE. 20.30 Eric Trump, fiul candidatului republican Donald Trump, a stârnit o controversă după ce a postat o imagine cu buletinul de vot prezidențial, în ceea ce pare a fi o încălcare a legislației electorale,

„Este o onoare incredibilă să votez cu tatăl meu! Va face atât de mult pentru Statele Unite!”, a transmis Eric Trump prin Twitter, postând o imagine cu buletinul de vot.

Potrivit legislației americane, publicarea fotografiilor cu buletine de vot completate este ilegală în cel puțin 18 state din SUA. În New York, este ilegal nu doar să postezi fotografii cu buletinele de vot, dar și să anunți public intenția de a vota pentru un candidat sau altul.