Donald Trump a câștigat alegerile din SUA și a devenit al 45-lea președinte din istoria țării. Donald John Trump este un cunoscut om de afaceri, magnat imobiliar, star de televiziune și politician, controversatul candidat republican afirmând de-a lungul campaniei electorale că este singurul care poate face „America să fie cu adevărat mare”.

Donald Trump s-a născut pe 14 iunie 1946 în New York, într-o familie înstărită, tatăl său, Fred Trump, fiind unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe Coasta de Est a SUA.

Donald Trump, președintele-ales al SUA, a evocat în campania electorală o serie de teme politice și economice, pledând pentru măsuri dure în sensul combaterii imigrației și a terorismului, precum și pentru renegocierea unor tratate internaționale.

Donald Trump a semnalat în repetate rânduri că vrea deportarea a cinci milioane dintre cei 11 milioane de imigranți aflați în ilegalitate pe teritoriul SUA. Trump a afișat o abordare dură în combaterea imigrației, promițând că va construi un zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Donald Trump a argumentat că accesul la arme de foc este un drept constituțional, pledând pentru menținerea facilităților de achiziționare.

Donald Trump a denunțat „ineficiența” Administrației Barack Obama în combaterea terorismului, criticând și abordarea lui Hillary Clinton. EI a promis că va distruge organizația teroristă Stat Islamic. „Dar voi prefera să nu fac acest lucru cu trupele noastre, cred că înțelegeți acest lucru”, a spus el.

În privința conflictului din Siria, nici Donald Trump, nici Hillary Clinton nu au propus în mod clar înlăturarea de la putere a regimului Bashar al-Assad.

Donald Trump a promis că va fi „președintele care va crea cele mai multe locuri de muncă”.

În ultimele luni, candidatul republican și-a adaptat discursul pe tema planului de reformă fiscală. Inițial, planul prezentat în septembrie prevedea reducerea impozitului pe venit pentru categoriile sociale bogate de la 39,6% la 25%. Însă declarațiile făcute ulterior pe această temă au generat o stare de confuzie. „Impozitele vor crește puțin”, afirma Donald Trump într-un interviu acordat pe 8 mai.

În privința bugetului pentru „reconstrucția Statelor Unite”, propunerea lui Donald Trump intră în contradicție cu principiile economice și financiare ale Partidului Republican, care a ironizat deciziile Administrației Barack Obama de suplimentare a fondurilor pentru infrastructură, notează revista The Atlantic.

La capitolul politici economice, Donald Trump este ajutat de o echipă de consilieri. „Grupul de 13 experți este format în întregime din bărbați și, deși Trump i-a catalogat experți în economie, doar unul are doctorat pe acest profil. Însă sunt șefi ai unor companii: miliardari, bancheri, un jucător de poker. Coincidența face că mulți sunt și principalii donatori pentru campania lui Trump. Îndepărtarea de linia dură a doctrinelor economice pare să fie intenționată. Donald Trump a ironizat în discurs experții în economie ai Partidului Democrat, argumentând că au eșuat în tentativa de revigorare a economiei după recesiune”, comentează The Atlantic.