CANDIDATUL SOCIALIST RUMEN RADEV,A CASTIGAT ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN BULGARIA!

14 Noi

Fostul șef al forțelor aeriene din Bulgaria, candidatul socialist Rumen Radev, a câștigat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, conform sondajelor la ieșirea de la urne, citate de Reuters.

Radev, 53 de ani, a obținut 58 % din sufragii, în timp ce candidata proeuropeană din partea GERB, Țețka Țatceva, 58 de ani, a obținut 35,7%.

O victorie a generalului Radev ar putea duce la adoptarea unei poziții mai favorabile Rusiei, în timp ce actualul șef al statului s-a distins prin intransigența sa față de Moscova, potrivit independent.md.

Candidatul socialiștilor s-a declarat favorabil unei ridicări a sancțiunilor europene împotriva Rusiei și estimează că „Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) este de fapt rusească”.

Sectorul energetic bulgar este dependent în mare măsură de puternica prezență rusă și cele două țări întrețin tradițional legături culturale și istorice.

Dramatizând miza, majoritatea a lansat un apel la mobilizare împotriva „totalitarismului comunist” și a „generalului roșu”, afirmând că revenire la putere a socialiștilor va duce la o „înghețare a fondurilor europene”.

Radev își apără neutralitatea, amintind că este „general al NATO format în SUA” și subliniind că „apartenența la UE și NATO nu are alternativă”.

Premierul Bulgar Boiko Borisov a reiterat duminică intenția de a demisiona dacă Țețka Țatceva, candidata la președinție pe care o susține, pierde cursa în favoarea candidatului sprijinit de socialiști, Rumen Radev, informează Novinite, potrivit Agerpres.

„Vă imaginați cum ar fi să ies mâine și să spun că m-am răzgândit?” a declarat Borissov după ce și-a exprimat opțiunea de vot în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial.

Borisov a anunțat că va demisiona dacă Țatceva pierde primul tur de scrutin, însă a amânat decizia până după al doilea tur.

Anunțuri

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: