MAIUS PIELEANU LIBIDINOSUL „SOCIOLOG”DE CURTE A LUI KLAUS WERNER JOHANNIS ,NU TE MAI ASCUNDE DUPA CIRES.SOTIA TA A FOST DECORATA DE INSUSI GAULEITERUL NAZI KWJ „DER TEUFEL” ASA CA SONDAJUL FACUT DE „CONSORTIUL”CURS+GSSC AVANGARDE LA CEREREA PS.NEWS.,ARATA OBIEDENTA SI NEMERNICIA TRADATORILOR ROMANI ,FATA DE MOSIERUL LANDULUI ROMANIKA,HERR JOHANN!

16 nov.

Liviu Dragnea și Alina Gorghiu, încotro? Sociologul Marius Pieleanu descifrează cel mai recent SONDAJ de opinie efectuat de către institutele CURS și GSSC Avangarde la comanda PSnews.ro.

PSNews.ro vă prezintă un sondaj care aruncă în aer scena politică înainte de alegerile parlamentare. La comanda PSNews.ro, două institute prestigioase de sondare a opiniei publice – Curs și Avangarde – au realizat o primă testare a trendurilor politice. Sondajul a fost realizat la comanda PSNews.ro, în perioada 2-10 noiembrie, pe un număr de 1.500 de respondenți la nivel național. Metoda de sondaj a fost prin interviuri față în față.

Cea mai mare surpriză vine din partea lui Dacian Cioloș care este cotat cu 46%, adică în proximitate lui Klaus Iohannis și Victor Ponta (ambii se situează la 47%), și peste Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Dacian Cioloș s-a afirmat ca un personaj care s-a ținut departe de partidele politice și n-a candidat pentru vreo funcție.

De remarcat este faptul că președintele Iohannis reușește să-și păstreze cota de încredere în rândul populației, în timp ce Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu se află pe trend descendent.

Surpriza continuă cu Gabriela Firea care profită de trendul ascendent de la alegerile locale și a ajuns la 58%, la capitolul încredere, situându-se peste toți ceilalți lideri politici. Oameni din politica românească, cu prestanță și impact electoral, sunt devansați de actualul primar al Capitalei.

Pe ultimele locuri se plasează lideri politici de dreapta precum Marian Munteanu, Clotilde Armand sau Ilie Bolojan.

Dramatic este faptul că peste 75% dintre români cred că România merge într-o direcție greșită, lucru care denotă gradul crescut de pesimism al cetățenilor. A fost testat inclusiv managementul guvernării tehnocrate, iar 22% dintre români consideră că Ministerul Sănătății trebuie să fie condus de un tehnocrat. Principala îngrijorare pe acest domeniu este legată de infrastructura spitalicească, și anume dotarea și modernizarea spitalelor.

Spectaculos este că în ciuda numărului mare de condamnați și urmăriți penal din cadrul partidului, alegătorii din România consideră că PSD este partidul care s-a reformat cel mai mult.

Directorul institutului Avangarde a oferit, miercuri, pentru PSnews.ro, o serie de interpretări ale cifrelor scoase în evidență de către sondajul pe care îl puteți găsi în articolul din linkul de mai sus.

În primul rând, Marius Pieleanu a reliefat curbele ascendente pe care se plasează principalii președinți de partide politice (Liviu Dragnea de la PSD, respectiv Alina Gorghiu de la PNL), alături de președintele Klaus Iohannis și de premierul Dacian Cioloș, spre deosebire de șefii formațiunilor naționaliste (Bogdan Diaconu și Marian Munteanu), care rămân în coada clasamentului.

„Observăm o creștere semnificativă a principalilor actori politici care sunt implicați în campania electorală. Dacă ne uităm cu atenție, observăm că liderii partidelor au crescut în favorabilitate: Liviu Dragnea este unul dintre ei, Alina Gorghiu este a doua… Dacian Cioloș, care, deși nu candidează, și-a anunțat intenția de a ocupa fotoliul de prim-ministru și după alegerile din 11 decembrie… Klaus Iohannis, președintele țării, rămâne în continuare la o cotă ridicată, deși a fost expus – mai ales în toamna asta – unor atacuri din partea partidelor politice… Destul de jos rămân liderii partidelor cu iz naționalist: atât Marian Munteanu, cât și Bogdan Diaconu nu înregistrează, în opinia mea, un scor important. Asta mă poate duce la concluzia că rămâne corectă asumpția mea de astă-vară, cum că partidele naționaliste nu pot avea încă aderenți în procente semnificative în România, a detaliat Pieleanu.

În opinia profesorului universitar, evoluția favorabilă a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, nu este deloc surprinzătoare.

„Ne așteptam ca Gabriela Vrânceanu-Firea să fie pe primul loc, pentru că existau și analize precedente (e adevărat: prin metoda CATI – neconfirmate pe teren), în care primarul general al Capitalei era pe primul loc, însă această lucrare mare (și, totodată, cu această ocazie, mulțumim PSnews-ului pentru încrederea acordată), această lucrare mare, realizată prin culegerea pe teren a peste 1.500 de interviuri la nivel național, confirmă trendul politic ascendent al Gabrielei Firea”, a arătat Marius Pieleanu.

Partea esențială din declarația lui Pieleanu se referă la succesul înregistrat de către Gorghiu și Dragnea în sondajul realizat la comanda PSnews.ro.

„Dincolo de ce am spus mai devreme, trebuie să subliniem cel mai important lucru: creșterea tuturor liderilor de partide mari (PSD, PNL: Alina Gorghiu, Liviu Dragnea) în încredere publică, ceea ce este important: din ce în ce mai mult, se vor strânge astfel de cifre în jurul liderilor de partide, iar aceste poziții (în sondaj – n.r.) ale liderilor celor două partide (Liviu Dragnea și Alina Gorghiu) vor conta foarte mult în obținerea unor rezultate bune pentru partidele lor. Gândiți-vă că Alina Gorghiu era astă-vară, în luna august, la 17 procente, iar astăzi, când vorbim, are 11 procente în plus – un scor important de creștere. Liviu Dragnea a plecat astă-vară undeva la 26-27%, iar astăzi are 40% în încredere publică. Asta înseamnă că, încet-încet, liderii celor două partide tind să egaleze scorul partidelor pe care le conduc, a punctat cercetătorul.

În plus, Marius Pieleanu a relevat factorii care au dus la astfel de rezultate pentru liderul PSD, respectiv cel al PNL.

„Vorbim despre creșterea interesului public față de alegeri (și în general se întâmplă așa în campania electorală) și, mai mult decât atât, atenția din ce în ce mai mare – tocmai din motive de campanie electorală – față de pozițiile principalilor lideri de partid: Alina Gorghiu și Liviu Dragnea. Oamenii încep să urmărească cu mai multă atenție luările lor de poziție în campania electorală, opiniile față de temele din agenda publică a populației și, în funcție de asta, acordă mai multă încredere sau mai puțină încredere. Putem să spunem că atât Liviu Dragnea, cât și Alina Gorghiu au jucat corect în ultimele săptămâni, astfel încât este justificată creșterea lor în simpatie publică, a afirmat Pieleanu.

În încheiere, Marius Pieleanu a apreciat că o răsturnare de situație în materie de procentaje este puțin probabilă.

„În opinia mea, un astfel de scenariu nu are șanse prea mari. Sigur că orice este posibil în campania electorală, însă, în mod normal, trendul ascendent al celor doi lideri politici – Alina Gorghiu și Liviu Dragnea – cred că va fi confirmat și de cercetările care se vor face ulterior. Adică nu cred că pot apărea motive atât de indezirabile în raport cu cei doi jucători importanți ai celor două partide, astfel încât să scadă încrederea și favorabilitatea față de ei în următoarea perioadă”, a conchis sociologul.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: