LA BERLIN ULTIMA CINA INTRE CEI DOI MARI LOOSERI :ANGELA MERKEL SI BARACK MUSLIM OBAMA!

17 nov.

Barack Obama a luat miercuri o cină privată cu Angela Merkel, după ce a sosit la Berlin în cadrul etapei finale europene a turneului pe care-l face ca preşedinte al Statelor Unite, relatează DPA şi AFP.

Această cină a durat trei ore şi a avut loc la Hotelul Adlon – la o aruncătură de băţ de Poarta Brandenburg – hotelul unde s-au cazat Obama şi echipa sa până vineri.

Era neclar ce au discutat cei doi, însă este inevitabil să nu fi discutat despre alegerea miliardarului populist de dreapta Donald Trump ca succesor al lui Obama.

În urma alegerii lui Trump, Merkel este considerată liderul lumii libere.

O nouă întâlnire oficială între cei doi este programată joi, la ora locală 15.15 (16.15, ora României) la Cancelarie.

De asemenea, o întâlnire cu Merkel şi alţi lideri europeni se află în programul de vineri al vizitei.

În cadrul acestor reuniuni, Obama urmează să încerce să liniştească temeri cu privire la viitorul parteneraitului transatlantic, în contextul în care succesorul a proclamat că va acţiona potrivit principiului „Amera first”, scrie AFP, potrivit news.ro.

Barack Obama, în vârstă de 55 de ani, a adus un omagiu, în aceste zile, cancelarului, despre care a spus că este „partenera sa internaţională probabil cea mai apropiată”.

Într-o răsturnare a discursului antimondializare a succesorului său desemnat, Obama şi Merkel au trimis un semnal puternic, într-un editorial comun publicat într-un săptămânal german şi difuzat de miercuri seara.

Obama şi Merkel apără în acest editorial legătura transatlantică şi liberul schimb, în contextul în care Trump este tentat de protecţionism şi izolaţionism.

„Nu va exista o întoarcere la lumea dinaintea globalizării”, subliniază cei doi lideri şi adaugă că „suntem mai puternici muncind împreună”.

După venirea la putere a lui Obama, cei doi lideri au dezvoltat rapid o relaţie strânsă, care a supravieţuit scandalului din 2013 cu privire la interceptarea telefonului mobil al cancelarului de către aliatul ei.

Foarte atlantistă, Merkel a fost neobişnuit de clară după victoria lui Trump, căruia i-a amintit importanţa respectării valorilor democratice şi toleranţei. Preşedintele-ales a criticat-o dur în campanie pe Merkel din cauza politicii sale generoase în domeniul imigraţiei.

Potrivit unor analişti, vizita lui Obama a devenit deja o predare a ştafetei, iar cancelarul a fost catapultat în poziţia de lider al lumii libere, apărător al relaţiei transatlantice şi liberului schimb, mesaje pe care până acum le-a purtat Washingtonul.

Un semn al importanţei Germaniei este faptul că la Berlin îşi va lua vineri Barack Obama adio de la liderii britanic Theresa May, spaniol Mariano Rajoy, italian Matteo Renzi şi francez François Hollande, invitaţi să se alăture celor doi.

Revenirea la Berlin a lui Obama este încărcată de simbolism pentru liderul american. Aici a susţinut, în iulie 2008, candidatul de atunci la Casa Albă cel mai mare miting electoral al său.

Într-un oraş odinioară despărţit de un zid, el îşi expima speranţa unei lumi fără arme nuclare, în faţa a 200.000 de persoane reunite la Coloana Victoriei.

La Atena, locul unde s-a născut „demokratia”, Obama a susţinut miercuri un discurs, considerat un adevărat testament politic, despre principiile fondatoare ale democraţiei, în care şi-a reiterat asigurările către aliaţii europeni, care se tem că Trump reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei.

„Următorul preşedinte american şi cu mine nu putem fi mai diferiţi. Însă democraţia americană este mai mare decât orice persoană”, a declarat el Atena, referindu-se la Trump, care preia funcţia pe 20 ianuarie.

„Administraţia mea va face tot ce va putea pentru a susţine o tranzişie cât mai lină posibil”, a promis Obama, „pentru că aşa trebuie să funcţioneze democraţia”, a spus el.

El a admis că democraţia poate fi „înceată, poate fi frustrantă, poate fi dificilă, poate fi dezordonată”, însă a subliniat că „este mai bună decât alternativele” ei.

Mesajul de felicitare pe care Merkel i l-a trimis lui Trump în urma victoriei sale surprinzătoare de săptămna trecută a fost foarte precaut.

Ea a promis un parteneriat strâns preşedintelui-ales republican, pe care l-a sunat, dar a subliniat că acest parteneriat va avea „la bază” valorile democraţiei.

Turneul preşedintelui Obama, plănuit dinainte de alegerile de la 8 noiembrie, a devenit o călătorie prin care liderul american încearcă să calmeze nervii în urma victoriei şocante a lui Trump, în contextul unor incertitudini cu privire la politicile pe care outsiderul politic le-ar putea promova.

Obama s-a implicat puternic în campania candidatei democrate Hillary Clinton într-o cursă extrem de dură către Casa Albă. Clinton a obţinut votul popular, însă a pierdut în Colegiul Electoral.

În pofida înfrângerii democraţilor în scrutinul prezidenţial, Obama a subliniat importanţa unor alegeri libere şi corecte, „deoarece cetăţenii trebuie să poată să-şi aleagă liderii, chiar dacă

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: