RECTORUL UVT MARILEN GABRIEL PIRTEA,CANDIDAT PNL SE ABTINE IN LEGATURA CU ,PLAGIATUL LUI LULUTZA LASCU-KOVESI SESIZAT SI DOVEDIT DE GIP!

17 Noi

 

Surse din Conducerea Universităţii de Vest Timişoara au declarat pentru PressOne că sesizarea de plagiat formulată de Grupul de Investigații Politice (GIP) cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruța Kövesi este „parțial îndreptățită și fundamentată”, potrivit uneia dintre concluziile aceasta este una dintre concluziile Comisiei de Etică a UVT.

Imagini pentru MARILEN GABRIEL PIRTEA

UPDATE. Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara (UVT) a concluzionat că în cazul tezei de doctorat a șefei DNA nu  se poate vorbi de un plagiat, fiind vorba de un grad foarte mic de similaritate cu alte texte, de numai 4,9%.

La această concluzie au ajuns profesorii care fac parte din Comisia de Etică, și care nu sunt specialiști în Drept Penal. Reprezentanților UVT le-a fost imposibil să constiuie o comisie de specialitate, chiar dacă au apelat la omologi din patru universități care au facultăți de drept. S-a confirmat astfel ceea ce a declarat pentru EVZ avocatul Radu Motica, președintele comisiei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, și anume că specialiștii vor prefera să nu se implice: ”Mă întreb, așa dar , care va fi acel profesor, de la altă universitate, care va veni să interepreteze datele, și care e autoritatea rectorului nostru de a dispune unui dascăl din altă instituție. Mă îndoiesc că cineva va analiza teza. Oricum ar ieși analiza, tot rău e. Dacă spune că nu a fost plagiat, sare presa, dacă spune că e plagiat, ne gândim și la poziția doctorandului. Mi-e greu să cred că se va implica cineva în această poveste”.

”Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a făcut toate demersurile legale în vederea constituirii unei comisii de specialişti în Drept penal, conferenţiari sau profesori universitari, coordonatori de doctorat, care ar fi putut să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat menţionată mai sus. În urma acestor demersuri, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că nu s-au întrunit condițiile de a forma o comisie de specialiști, care ar putea să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat”, informează șefa comisiei, Conf. univ. dr. Corina Ilin.

În aceste condiţii, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a analizat modul de redactare a tezei de doctorat (în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016), verificând fiecare paragraf în parte și comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate. În plus, au fost excluse situaţiile în care s-a preluat identic din texte legislative (cf. Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor, art. 9 litera b) textele legale nu se bucură de protecția dreptului de autor) şi rândurile identificate ca fiind similare cu lucrări publicate ulterior susținerii tezei de doctorat analizate. În urma acestui demers, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că 564 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate, sunt similare cu alte surse.

”Având în vedere că teza de doctorat suspusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016 cu alte surse, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 %. În absenţa unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT îşi asumă în acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei în raport cu sesizarea. Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4141 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate și parțial fondată pentru restul”, mai spune Ilin.

Senatul UVT a votat joi cu majoritate covârşitoare ca Universitatea să îşi însuşească următoarea hotărâre a comisiei de lucru a CNATDCU.

CNATDCU  a desemnat în data de 30 octombrie o comisie de experţi care să supună analizei lucrarea de doctorat în termen de 30 de zile.

Comisia de exerţi este formată din prof. dr. Radu Chiriță, de la Facultatea de Drept a Universității Babeș- Bolay din Cluj Napoca, de prof. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universitătții „Robert Schumann” din Strasbourg, și prof. dr. Claudia Ghica- Lamarchard, de la Facultatea de Drept a Universității din Rennes 1 (Franța).

Laura Codruţa Kovesi a solicitat să îşi susţină cauza în faţa acestei comisii, însă cererea i-a fost respinsă.

În luna septembrie, procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat, potrivit unui comunicat de presă.

„Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor”, a precizat procurorul-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: