CRESTINII PRAZNUIESC PE 21 NOIEMBRIE INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI,CUNOSCUTA IN POPOR SUB NUMELE OVIDENIA!

21 nov.

Creştini prăznuiesc pe 21 noiembrie Intrarea în biserică a Maicii Domnului, numită în popor şi Ovidenia.

Sărbătoarea aminteşte de ziua în care Părinţii Ioachim şi Ana au dus pe fiica lor la Templul din Ierusalim, unde a stat 12 ani, o promisiune făcută lui Dumnezeu pentru că au fost binecuvîntaţi cu un copil.
Ajunşi la o vârstă înaintată, supăraţi că nu aveau copii, Drepţii Ioachim şi Ana s-au rugat lui Dumnezeu care le-a ascultat rugăciunile. Le-a trimis vestea că vor fi părinţi prin îngerul Său şi când pruncul Maria împlineşte vârsta de 3 ani, părinţii o dăruiesc Templului, unde rămâne până la vârsta de 15 ani.

Fericitul Ieronim vorbeşte despre intrarea Mariei în Templu şi despre cum singură reuşeşte să urce cele 15 trepte, după numărul celor cincisprezece psalmi „ai treptelor“, căci la fiecare treaptă se cânta câte un Psalm, spre mirarea celor din jur.

Marele arhiereu Zaharia a văzut atunci în copilul Maria pe cea care urma să devină Maica Vieţii şi a dus-o pe Fecioară în Sfânta Sfintelor, unde doar arhiereul intra o singură dată pe an. Aici, Fecioara Maria s-a pregătit, prin lucrarea Duhului Sfânt, pentru a deveni Templul lui Dumnezeu.
A locuit în una din chiliile de la Templu ducânt o viaţă sfântă, rugându-se mult, însă pe măsură ce creştea se ruga mai mult în Sfânta Sfintelor, unde, se spune, aproape că locuia acolo. Şi în fiecare seară Arhanghelul Gavriil i se arăta Mariei, împreună cu alţi îngeri, şi îi aducea hrană cerească, iar hrana primită de ea de la preoţi o dădea săracilor.
După plecare de la Templu, Maria s-a logodit cu dreptul Iosif, atunci în vârstă de aproape 80 de ani, însă care a luat-o în casa lui şi unde s-a păzit curată în lume trăind virtuos, pregătită să devină Maica Fiului lui Dumnezeu, începutul mântuirii neamului omenesc.

Ultima îndatorire, se spune, la plecarea Sa de la templu a fost de a ţese o nouă catapeteasmă pentru Sfânta Sfintelor, pe care Fecioara Maria a lucrat-o conştiincios. Această catapeteasmă avea să se rupă în vremea Pătimirii Domnului pe Cruce.

Acest praznic sărbătorit pe 21 noiembrie aminteşte despre virtuţile Maicii Domnului, despre fecioria ei închinată Mirelui ceresc, despre viaţa ei de rugăciune

Tropar la sarbatoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Astăzi înainte însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, Împlinirea rânduielii Ziditorului.

Condac la sarbatoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Cel Ce Te-ai Înălţat.
Preacurat Templu al Mântuitorului, Cămara cea de mult preţ şi Fecioara, Sfinţită Vistieria Slavei lui Dumnezeu, astăzi este adusă în Casa Domnului, împreună aducând harul Duhului lui Dumnezeu, pe care o laudă îngerii lui Dumnezeu. Aceasta este Cortul cel Ceresc.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: