PRESEDINTELE PSD,LIVIU DRAGNEA SPUNE NU CONSULTARILOR PE CARE LE-O INVOCAT CONDAMNATUL PENAL KLAUS WERNER JOHANNISDE LA COTROCENI!

13 dec.

Președintele Liviu Dragnea a anunțat că PSD nu merge miercuri la consultările la care președintele Klaus Iohannis a invitat partidele după alegeri.

Dragnea a spus că invitația președintelui ar fi fundamentată pe un articol greșit din Constituția României, iar PSD nu mege la consultări doar ca exercițiu de imagine.

Liderul PSD a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

”Acest articol nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că şeful statului poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie, dar după validarea fiecărui parlamentar. Acest articol prevede că ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

Dragnea a mai precizat că i se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment nu sunt în Parlament, respectiv PMP şi USR.
”Mâine e în funcţie actualul Parlament”, a menționat Dragnea.
Liviu Dragnea a mai afirmat că PSD vrea respectarea „cu stricteţe” a Constituţiei, susţinând că nu merge la Cotroceni doar ca exerciţiu de imagine.
„După ce este constituit Parlamentul se pot face consultări cu toată deschiderea. Acum invitaţia la consultări este fundamentată pe un articol eronat din Constituţia României”, a susținut Dragnea.

Întrebat dacă l-a sunat pe Klaus Iohannis să îi spună că nu va merge la Cotroceni pentru consultări, Dragnea a spus „nu îmi permit să fac asta. Vom trimite o adresă oficială, aşa cum am şi primit o adresă de la preşedinte”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis marţi o scrisoare preşedinţilor partidelor prin care îi invită la consultări în urma alegerilor parlamentare. „Mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea ce-şi imaginează fiecare partid şi cum doreşte fiecare să-şi propună agenda”, a anunțat Iohannis într-o declarație de presă la Cotroceni.

Programul consultărilor era următorul:

• Ora 10:00 – Partidul Social Democrat (PSD);

• Ora 11:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);

• Ora 12:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);

• Ora 13:00 – Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

• Ora 16:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

• Ora 17:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);

• Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: