PARASKEVI MICHOU,SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL C.E.:ANUL ACESTA MCV-UL NU VA FI RIDICAT PENTRU ROMANIA!

12 Ian

În acest an nu va fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare, a declarat joi, la București, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.

 

„Acum urmează să prezentăm raportul pe 2016 și am fost de acord să cooperăm pentru următoarea fază a anului viitor, dar în acest an nu se va întâmpla (ridicarea MCV — n.r.), este deja gata raportul. Următorii pași depind de ceea ce am spus. Am venit aici să transmit mesajul că dorim o colaborare strânsă pentru a ieși de sub MCV, dar aceasta depinde de munca Guvernului, a Parlamentului, de îndeplinirea tuturor criteriile stabilite, ca reformele să fie sustenabile și nu reversibile. Cred că suntem de acord că trebuie să lucrăm împreună pentru a atinge acest obiectiv”, a afirmat Paraskevi Michou, după o întâlnire cu reprezentanți ai Legislativului.

Ea a precizat că a venit să cunoască noul Guvern și noul Parlament, dar și pentru a transmite că raportul MCV va fi finalizat cel mai probabil în această lună.

„Nu am venit pentru concluzii, am venit în acest moment să văd noul Guvern, noul Parlament, este foarte recent. După cum știți, suntem în procesul de a finaliza raportul MCV și am venit pentru a transmite mesajul că raportul va fi finalizat cel mai probabil în această lună. Am venit aici să spun că este nevoie să continuăm progresele”, a adăugat Paraskevi Michou.

Oficialul european a subliniat că finalizarea MCV depinde de Guvernul României și de Parlament.

„După cum știți, anul acesta ne vom uita la ultimii 10 ani — la lucrurile bune și rele întâmplate, progresele făcute, dar avem nevoie ca progresele să continue și am spus că trebuie să lucrăm împreună. Ceea ce Comisia și președintele Juncker ar dori să vadă este să lucrăm pentru finalizarea MCV, dar acest lucru depinde de Guvernul României și de Parlament în a accelera, a merge în direcția corectă și nu reversibilă, de a merge mereu înainte și nu înapoi”, a adăugat oficialul CE.

Întrebată dacă raportul MCV este numai pozitiv, aceasta a menționat că sunt și progrese, dar și pași înapoi.

„Nu. Când am spus progrese făcute în ultimii zece ani m-am referit la instituțiile pe care le-am văzut construite, la structurile deja încorporate în sistem. Am văzut în acești zece ani, de asemenea, și pași înapoi și asta este ceea ce vrem să evităm în viitor. Nu pot acum să spun cum va arăta raportul, pentru că nu este finalizat, dar când mă uit la ultimii zece ani, în unele zone sunt foarte mari progrese, în alte zone sunt progrese, în câteva zone pot fi pași înapoi și încercăm să punem la dispoziție instrumentele pentru a merge în direcția progreselor”, a subliniat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

La întâlnirea cu Paraskevi Michou au participat președinții Comisiilor juridice ale Camerei Deputaților și Senatului, Eugen Nicolicea, respectiv Șerban Nicolae, precum și vicepreședintele Camerei Rovana Plumb.

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene s-a întâlnit, joi dimineață, cu ministrul justiției Florin Iordache. Acesta a declarat că România prezintă toate condițiile pentru ca în 2017 Mecanismul de Cooperare și Verificare să fie încheiat.

AGERPRES

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: