OPINIA JUDECATOAREI DANA GARBOVAN PRESEDINTA UNJR DESPRE :CUM VEDE LEGEA GRATIERII!

1 mart.

Legea graţierii trebuie însoţită de măsuri pe termen mediu şi lung, altfel nu va avea cu adevărat efecte în privinţa supraaglomerării din penitenciare, a apreciat la RFI preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.
Judecătoarea consideră însă că “s-a ajuns la o oarecare normalitate şi anume la faptul că acest proiect de lege se dezbate exact în cadrul potrivit pentru a se dezbate legile şi anume în Parlament”.

Chestionată ce rezolvă de fapt legea graţierii, preşedintele UNJR a apreciat: “Rezolvă pe termen scurt o detensionare, o uşurare până la urmă a problemei din penitenciare. Este o măsură care spre deosebire de altele, cum ar fi măsuri pe termen mediu, construcţia de penitenciare sau pe termen mai lung, de modificare a legislaţiei penale, de insistare a statului pe reinserţia celor ce ies din penitenciare, pentru a evita recidiva, sunt o serie de măsuri care pot fi luate, este o măsură care are efect imediat şi uşurează totuşi această suprapopulare. Dar trebuie însoţită de soluţii pe termen mediu şi lung, altfel nu va avea cu adevărat un efect pe problema în sine”.

Întrebată ce măsuri pe termen mediu şi lung sunt necesare, Dana Gîrbovan a precizat: “Trebuie doar să mergem puţin în spate şi să vedem că toţi miniştrii Justiţiei, începând cu domnul Predoiu, domnul Cazanciuc, doamna Prună au venit cu proiecte care conţin idei unele foarte bune, începând cu construirea de închisori în parteneriat public-privat, cu punerea accentului pe reinserţia socială (…), cu gândirea unui sistem poate deschis de închisoare, cum există şi în alte ţări, cu gândirea unui sistem sancţionator pecuniar mai ales în cauzele de corupţie, se dau amenzi usturătoare în alte state, nu se urmăreşte neapărat trimiterea la închisoare, cât recuperarea prejudiciului şi o sancţiune pecuniară care este resimţită ca o pedeapsă poate mai mult decât închisoarea propriu-zisă şi este şi mai avantajos pentru stat”.

Despre amendamentele propuse de CSM la legea graţierii, Dana Gîrbovan a spus: “În ceea ce priveşte scăderea duratei de la cinci la trei ani, eu nu am date să văd exact ce fel de infracţiuni ar fi vizate, însă trebuie spus totodată că o serie de infracţiuni grave, de fapt, toate infracţiunile extrem de grave, precum şi infracţiunile de corupţie se află pe lista infracţiunilor excluse de la graţiere, aşa că cele două trebuie văzute în mod corelat. Şi fireşte, este rezonabil ca şi minorii care nu beneficiază de pedeapsă propriu-zisă, ci de măsuri de siguranţă să beneficieze de acest act de clemenţă”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: