CATRE O EUROPA A GERMANIEI.UNIUNEA EUROPEANA A OFICIALIZAT STATUTUL TARILOR EURORENE DE MANA A DOUA:ROMANIA PE ACEEASI TREAPTA CU UKRAINA?

4 mart.

A fost nevoie de şocul Brexit pentru oficializarea statutului ţărilor UE de mâna a doua

A fost nevoie de şocul Brexit pentru oficializarea statutului ţărilor UE de mâna a doua

Comisia Europeană a prezentat cinci viziuni pentru evoluția UE în următorii zece ani. Așa-zisa Carte Albă a Viitorului UE va fi prezentată oficial la summit-ul de pe 25 martie, când vor începe dezbateri care vor trata și tema reformei sociale în Europa sau pe cea a unei Uniuni Europene a Apărării.

În fapt, Comisia de la Bruxelles a prezentat un singur scenariu pentru viitorul UE, cel german, pe care l-a ambalat pentru publicul european în alte patru scenarii alternative. Germania, Franța, Belgia, Olanda și Luxemburg, nucleul dur al Europei, își doresc o Uniune cu două viteze, în care o serie de state membre decid să cedeze mai multă suveranitate în ce privește apărarea, securitatea internă, politica fiscală și socială, în timp ce, celelalte rămân la actualul nivel. Surse citate de Euractiv arată ca celelalte patru scenarii „au fost introduse doar pentru a figura pe hârtie“. Este vorba de menținerea actualei arhitecturi a UE, de menținerea doar a pieței unice, de a alege doar câteva domenii de integrare puternică sau de a duce toate țările, nu doar un grup, pe calea integrării profunde (scenariul preferat de federaliști).

Către o Europă a Germaniei

Ca un indiciu al oficializării Europei cu două viteze, miniștrii de Externe francez și german au încercat să reasigure țările care vor rămâne la periferia UE că „nimic din ce s-a realizat nu va fi pus sub semnul întrebării“, că actualele beneficii ale apartenenței la UE vor rămâne. Dacă se va adopta această variantă, cine va alege țările ce vor face parte din nucleu, cine va stabili criteriile? Vor stabili asta statele sau Comisia? Indiferent de modalitatea de selecție, scrie cotidianul italian Il Sole 24 Ore, ieșirea Marii Britanii din UE va duce la întărirea dominației germane și, în plus, va face ca și alte țări să-și dorească părăsirea Uniunii. „Însă asta nu pare a fi o problemă pentru cei care vor o Europă mai flexibilă, mai eficientă, unită, armonioasă, mai mică și mai puțin întortocheată.“

Bulgaria nu vrea să audă de un asemenea scenariu. „Ne declarăm categoric împotriva creării unui așa-zis nucleu și a unei periferii“, a spus vicepremierul Denița Zlateva. Realitatea este însă că nucleul există încă de la începutul extinderii UE, cu o periferie care exportă resurse și forță de muncă, care nu face parte din zona euro sau din spațiul Schengen, cu monitorizări MCV și un cuvânt mai slab la Bruxelles. Fostul preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing spunea, încă din 2012, că din „Statele Unite ale Europei“ nu pot face parte decât cei 17 membri ai zonei euro, plus Polonia. În viziunea sa, restul uniunii economice se poate extinde, iar astfel România ar putea ajunge la un statut identic cu Ucraina sau Turcia.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: