LEGEA „SUPERIMUNITATII”AVOCATILOR PROMULGATA DE JOHANNIS!

24 mart.

Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis, a a anunţat Administraţia Prezidenţială. Legea a stârnit controverse din cauza faptului că introduce o „superimunitate” a avocaţilor.

În luna ianuarie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată o obiecţie de neconstituţionalitate a unor dispoziţii din Legea privind modificarea şi completarea Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Legea care reglementează meseria de avocat a fost adoptată toamna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Printre cele mai importante modificări se număra acordarea unei „superimunităţi” a avocaţilor. S-a eliminat condiţia informării „de îndată” asupra interceptării realizate, iar decanul baroului sau un reprezentant al acestuia nu mai trebuie să fie prezent la efectuarea percheziţiilor în biroul avocatului.

Potrivit proiectului de lege, „raportul” dintre avocat şi client nu poate face obiectul unei interceptări şi nu pot fi ridicate înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea clientului.

Comisia juridică introdusese o excepţie pentru situaţia în care „din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că avocatul a comis infracţiuni în exercitarea activităţilor specifice profesiei”, însă aceasta nu a trecut de plen, la propunerea deputatului UDMR Mâţe Andras.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: