DOCUMENTUL SEMNAT DE LIDERII UNIUNII EUROPENE LA ROMA PENTRU O EUROPA CU”RITMURI SI INTENSITATI DIFERITE!”

25 mart.

 

Liderii UE și-au reînnoit sâmbătă la Roma angajamentul european, printr-o declarație, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii. În aplauze, fiecare dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma”, în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.

Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană „mai puternică și mai rezistentă” printr-o „și mai mare unitate și solidaritate” între statele membre.

În același timp, în declarație se precizează: „Vom acționa împreună, cu ritmuri și intensități diferite acolo unde va fi necesar, dar mergând în aceeași direcție, așa cum am făcut în trecut, în conformitate cu tratatele și păstrând ușa deschisă celor ce doresc să se alăture mai târziu. Uniunea noastră este nedivizată și indivizibilă”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a semnat „Declarația de la Roma” cu stiloul original — „aceeași peniță”, a subliniat el — folosit de reprezentantul Luxemburgului în urmă cu 60 de ani. „Există semnături care durează”, a comentat Juncker, aplaudat îndelung.

„UE va aniversa 100 de ani”, a prezis sâmbătă Juncker.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk le-a cerut ”celor 27” să dea dovadă de spirit de conducere în faţa crizelor europene, de la migraţie şi până la terorism, o economie muribundă şi şocul retragerii Marii Britanii din UE.

”Dovediţi astăzi că voi sunteţi liderii Europei, că voi puteţi să aveţi grijă de marea moştenire pe care am primit-o de la eroii integrării europene în urmă cu 60 de ani. Europa va fi unită ca o unitate politică sau nu va exista deloc”, a declarat Tusk în piaţa Capitoliului.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: