PRESEDINTELE USA DONALD J.TRUMP:”DACA CHINA NU SE IMPLICA,SUNTEM GATA SA REZOLVAM SINGURI PROBLEMA NUCLEARA NORD -COREEANA!”

3 apr.

Într-un interviu pe Financial Times, liderul american de la CASA ALBA Donald J.Trump a afirmat „Dacă China nu se implică, suntem gata să rezolvăm SINGURI problema NUCLEARĂ nord-coreeană!”

 

Statele Unite sunt pregătite de o acțiune unilaterală pentru a rezolva problema amenințării nucleare a Coreei de Nord, dacă Beijingul nu face presiuni asupra Phenianului, a avertizat Trump.

Donald Trump, care se va întâlni pentru prima oară cu omologul său chinez Xi Jinping joia aceasta, a declarat că Statele Unite vor acționa pe cont propriu, dacă Beijingul refuză să coopereze, însă nu a explicat dacă aceasta ar însemna o acțiune militară împotriva regimului de la Phenian.

„China are o mare influență asupra Coreei de Nord. Iar China are de ales între a ne ajuta sau nu în chestiunea Coreei de Nord.”

Iar Trump a continuat:

„Dacă o face, va fi foarte bine pentru China, dacă nu o fac, nu va fi bine pentru nimeni. Dacă China nu ne ajută să rezolvăm problema nord-coreeană, o vom face singuri.”

Comunitatea internațională așteaptă de la China să întreprindă acțiuni concrete pentru a îndepărta pericolul nuclear al Coreei de Nord, în special datorită pârghiilor economice de care dispune Beijingul în relațiile cu Phenianul vecin.

Donald Trump a fost foarte critic față de China până relativ de curând, în special față de politicile economice ale marii puteri asiatice. Totuși, el a declarat că speră ca acest lucru să nu constituie un impediment pentru a se ajunge la un acord în privința Coreei de Nord, cu Xi, la întâlnirea de joi de la reședința Mar-a-Lago a lui Trump din Florida.

Președintele american a precizat:

„Am mare respect pentru el. Am mare respect pentru China. Nu aș fi deloc surprins dacă am realiza ceva excepțional și foarte benefic pentru ambele țări, ceea ce și sper să se întâmple.”

Nikki Haley, ambasadoarea americană la ONU, a lansat și ea un avertisment tăios, afirmând că Statele Unite „nu vor mai accepta scuze din partea Chinei”.

Haley, citată de The Telegraph, a explicat:

„Trebuie să demonstreze cât de preocupați sunt. Trebuie să exercite presiuni asupra Coreei de Nord. Singura țară care poate opri Coreea de Nord este China, și ei (liderii chinezi – n.r.) știu asta. China trebuie să coopereze. Acum, totul se rezumă la întrebarea dacă dorim să continuăm să vedem aceste atacuri cu rachete balistice din partea Coreei de Nord sau China are de gând să facă ceva în legătură cu asta.”

Nikki Haley a rostit aceste fraze cu ocazia preluării președinției prin rotație a Consiliului de Securitate. Ea a adăugat: „Avem de gând să spunem ceea ce gândim și să acționăm.”

În Statele Unite, de câțiva ani există o îngrijorare crescândă față de Coreea de Nord, dar, în ciuda faptului că la predarea puterii, administrația Obama a identificat Coreea de Nord drept problema nr. 1 de securitate a Americii, fostul lider american nu a întreprins nimic concret pentru a potoli impulsurile belicoase ale lui Kim Jong-un.

Unii oficiali ai Pentagonului apreciază că Phenianul dispune de rachete balistice nucleare capabile să atingă Statele Unite.

Pe de altă parte, serviciile secrete sud-coreene au anunțat săptămâna trecută că un nou test nuclear nord-coreean este iminent, sugerând că Phenianul va căuta să „umbrească” astfel întâlnirea Trump – Xi din Florida.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: