CALVARUL AVOCATULUI IOAN SAVA DIN ORADEA CONTINUA:CUM „SE JOACA INJUSTIA „ROMANEASCA CU LIBERTATEA UNUI OM!

8 apr.

Foto Bihoreanul

Foto Bihoreanul

Avocatul Ioan Sava din Oradea a fost condamnat definitiv în noiembrie 2015, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, după ce Curtea de Apel Cluj-Napoca îl condamnase inițial la 3 ani de închisoare cu suspendare condiționată, într-un dosar instrumentat de procurorii de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, în baza unei înțelegeri frauduloase cu un infractor condamnat.

În decembrie 2015, avocatul Sava a fost condamnat, în primă instanță, de către Curtea de Apel Oradea, pentru o infracțiune de șantaj inventată dintr-un mesaj postat online în urma publicării unui articol de presă care o viza pe o judecătoare aflată în relații apropiate cu procurorul-șef al DNA Oradea, Ciprian Man. Cauza se află în apel de peste un an la Înalta Curte de Casație și Justiție, având ultimul termen în data de 24 martie 2017, când cauza a fost amânată pe 17 mai 2017. Artizanul ambelor dosare în care a fost condamnat avocatul Sava a fost procurorul-șef Ciprian Man, cu care a ajuns în relații conflictuale după ce i-a fost avocat stagiar, înainte de admiterea la Institutul Național al Magistraturii.

Contestație inadmisibilă

După executarea unui an din pedeapsa primită pentru trafic de influență în Penitenciarul Satu Mare, judecătoria locală a admis, printr-o hotărâre pronunțată în data de 24 noiembrie 2016, cererea de eliberare condiționată formulată de avocatul Sava. La judecarea acestei cereri a participat un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, care a pus concluzii de admitere. Hotărârea pronunțată în cauză a fost comunicată Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, care nu a formulat o contestație în termenul legal de 3 zile, astfel că aceasta a rămas definitivă, în data de 29 noiembrie 2016, iar în ziua următoare, Ioan Sava a fost pus în libertate. Aflând ulterior despre acest fapt, procurorul-șef Ciprian Man a formulat o contestație în data de 5 decembrie 2016, motivând că la judecarea cererii de liberare condiționată nu a participat un procuror de la DNA Oradea și că hotărârea pronunțată nu a fost comunicată cu această unitate de Parchet. Cu toate că acea contestație a fost înregistrată tardiv și era inadmisibilă conform jurisprudenței în materie, Tribunalul Satu Mare a admis-o în data de 14 februarie 2017 și a dispus reîncarcerarea avocatului Ioan Sava în penitenciar pe o perioadă de încă trei luni, făcându-i astfel pe plac procurorului-șef Man.

Imediat după pronunțare, în jurul orelor 16.00, avocatul Sava a fost ridicat de la domiciliu de mascați din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, deși sunase că se va prezenta benevol la poliție sau la penitenciar. Penitenciarul Oradea a refuzat însă să-l încarcereze, întrucât la adresa de încarcerare emisă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Satu Mare nu era anexat niciun mandat de executare. Astfel că judecătorul respectiv de la Judecătoria Satu Mare a contactat judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Cluj pentru a-i transmite o copie de pe mandatul de executare nr. 20/2015, motivând că Ioan Sava s-ar fi prezentat singur și de bunăvoie la Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, dar se refuză reîncarcerarea sa. Curtea de Apel Cluj a transmis o copie de pe mandatul vechi de executare, în baza căruia avocatul Sava a fost reîncarcerat în Penitenciarul Oradea.

Pasarea competenței de la Satu Mare la Cluj-Napoca și viceversa

A doua zi, respectiv în data de 15 februarie 2017, avocatul Sava a înaintat contestații la executare către Judecătoria Satu Mare și Curtea de Apel Cluj, care a emis mandatul de executare în cauză. Neregularitatea reîncarcerării a fost sesizată imediat și de conducerea Penitenciarului Oradea, care a solicitat Curții de Apel Cluj-Napoca să se pronunțe asupra legalității acesteia, în condițiile în care Ioan Sava a fost liberat condiționat de sub puterea mandatului de executare emis de către această instanță.

Curtea de Apel Cluj a respins contestația, pe motiv că este inadmisibilă, întrucât nu este instanță de executare, dat fiind că nu a emis acte de reîncarcerare a lui Sava. După 10 zile de la reîncarcerare, în data de 24 februarie 2017, zi de vineri, spre seară, Judecătoria Satu Mare a pronunțat o hotărâre prin care a declinat competența către… Curtea de Apel Cluj, ajungându-se astfel la o situație absurdă de conflict negativ de competență.
Printr-o hotărâre pronunțată în data de 13 martie 2017, Curtea de Apel Cluj a declinat competența Tribunalului Satu Mare, instanța care a admis contestația DNA. Dosarul nu a fost trimis însă până în prezent la Satu Mare, deși au trecut mai bine de două săptămâni.

Foto Bihoreanul

Procurorul Man, un Javert al zilelor noastre

Procurorul-șef Ciprian Man de la DNA Oradea s-a aflat în spatele reîncarcerării avocatului Ioan Sava de la început până la sfârșit. Potrivit unor surse din IPJ Bihor, s-a primit telefon de la DNA Oradea pentru ca Sava să fie ridicat cu mascați de la domiciliu, în data de 14 februarie 2017. Tot procurorul-șef Man a sunat procurorul de ședință din dosarul de șantaj al lui Sava de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru ca acesta să fie citat din Penitenciarul Oradea pentru termenul din 27 februarie 2017.

La acest termen, fiind ridicată chestiunea citării de către avocatul lui Sava, procurorul de ședință a recunoscut că a sunat-o pe grefiera din cauză pentru a-l cita pe inculpat din Penitenciarul Oradea. Procurorul de ședință s-a substituit astfel în mod abuziv președintelui completului de judecată. Cert este că Sava stă în penitenciar de peste 6 săptămâni, în timp ce contestațiile sale sunt plimbate de la o instanță la alta ori sunt respinse, pentru a i se face pe plac procurorului-șef de la DNA Oradea. Iar procurorul-șef Man compare drept un demn urmaș al polițistului Javert, emblematicul personaj din romanul „Mizerabilii“ al lui Victor Hugo.

Amânare pricinuită de cheful procurorilor DNA

Între timp, avocatul Sava a formulat o contestație la executare pentru neregularitatea reîncarcerării, la Judecătoria Oradea, având în vedere că a fost reîncarcerat în Penitenciarul Oradea și aceasta era instanța de executare.

Judecătoria Oradea a transmis însă contestația pe cale administrativă la Curtea de Apel Oradea, unde cauza i-a fost repartizată taman judecătorului Antik Levente, cel care l-a condamnat pe Sava pentru șantaj în condiții mai mult discutabile.

Cauza a avut termen fixat la Curtea de Apel Oradea în data de 10 martie 2017, zi de vineri, dar nu a putut fi judecată, întrucât Serviciul Teritorial Oradea al DNA a depus o cerere de amânare, cu motivarea că nu are niciun procuror disponibil pentru termenul respectiv. Este o motivare nemaiîntâlnită în analele justiției, care s-a datorat, în realitate, faptului că în ziua respectivă toți procurorii și polițiștii din DNA au fost convocați la o petrecere organizată de conducerea instituției la Cheile Grădiștei. DNA a pus cheful procurorilor mai presus de libertatea unui om.

Trei zile mai târziu, respectiv în data de 13 martie, judecătorul Antik a respins contestația lui Sava, deși apărătorul acestuia a invocat competența Judecătoriei Oradea ca instanță de executare și a sesizat, totodată, Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate invocată din oficiu. Iar Sava a mai înregistrat o contestație la executare, la Judecătoria Oradea, dar această instanță a decis din nou, în data de 29 martie, să fie declinată competența de soluționare Curții de Apel Oradea.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: