MINISTRUL APARARII,GABRIEL LES,INTALNIRE CU O DELEGATIE A CONGRESULUI USA!

10 Apr

O delegaţie a Camerei Reprezentanţilor a SUA, compusă din Mike Rogers, Scott DesJarlais, Ralph Abraham, Jim Banks şi Steven Palazzo, a fost primită în vizită de către ministrul Apărării, Gabriel Les.

La întâlnire au participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şi şeful SMG, generalul Nicolae Ciucă. Discuţiile s-au concentrat pe cooperarea militară din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi colaborarea în cadrul NATO.

Potrivit MApN, oficialii români şi americani au avut un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente din mediul de securitate internaţional, cu accent asupra situaţiei din Siria şi a regiunii Marii Negre. În context, ministrul apărării naţionale a subliniat angajamentul României în eforturile internaţionale de contracarare a terorismului, că parte a Coaliţiei internaţionale anti-ISIL.

„Ministrul Les a prezentat priorităţile strategice ale guvernului în domeniul apărării şi securităţii, centrate pe decizia de alocare a două procente din PIB pentru apărare şi a punctat, că reper important, nivelul de peste 40 la sută din totalul cheltuielilor pentru apărare ce urmează a fi utilizat pentru achiziţii de echipamente majore, inclusiv pentru domeniul de cercetare şi dezvoltare”, anunţă MApN într-un comunicat remis HotNews.ro

Potrivit instituţiei, ministrul Apărări, Gabriel Les, a evidenţiat importantă deosebită pe care România o acordă dezvoltării Parteneriatului Strategic cu SUA şi a apreciat angajamentul solid al Statelor Unite în consolidarea securităţii la Marea Neagră, precum şi prezenţa trupelor americane pe teritoriul naţional, subliniind că această este esenţială pentru întărirea apărării şi descurajării împotriva tuturor ameninţărilor şi riscurilor la adresa securităţii europene, în mod special a celor provenind din flancul estic al Alianţei.

Partea română a exprimat aprecierea pentru cooperarea excelenţă în context aliat, adresând mulţumiri pentru contribuţia SUA la realizarea prezenţei aliate în regiunea sudică a Flancului Estic, în domeniile terestru, aerian şi maritim. În ceea ce priveşte implementarea prezenţei înaintate consolidate a punctat, de asemenea, cooperarea cu partenerul american prin asumarea participării forţelor armate române în cadrul Grupului de lupta sub comandă SUA, dislocat în Polonia în luna aprilie.

MApN notează că, pe dimensiunea apărării antirachetă, a fost subliniată contribuţia substanţială a sistemului Aegis Ashore din România la securitatea colectivă a NATO.

Oficialii americani au punctat că operaţionalizarea bazei de la Deveselu este un proiect primordial, care reflectă eficientă Parteneriatului Strategic, şi au exprimat aprecierea pentru investiţiile şi angajamentul constant al României privind integrarea deplină a sistemului Aegis Ashore în arhitectură de comandă-control a Alianţei.

Congresmenii americani au reliefat nivelul foarte bun de cooperare dintre forţele armate din teatrul de operaţii din Afganistan şi au apreciat în mod special eforturile pe care România le face pe linia apărării, considerând că alocarea a doi la sută din PIB pe această dimensiune are o semnificaţie strategică aparte şi contribuie la întărirea legăturii transatlantice, la asumarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO şi la consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei în ansamblul sau.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: