PRIMII IN EUROPA:ROMANIA TARA PODGORIILOR DE VIE MICI SI MULTE!

10 apr.

România deține în acest moment cel mai mare număr de podgorii din Uniunea Europeană, cu nu mai puțini de 855.000 de zone individuale înregistrate. Această cifră reprezintă nu mai puțin de 36% din totalul acestora, la nivel european. În ceea ce privește numărul total de hectare de podgorie, cifrele Eurostat plasează România pe locul 5, ea înregistrând 6% din suprafața totală cultivată cu viță de vie din Europa. Datele au fost publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.

La nivel european, Spania deține cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie (941.000 de hectare, adică 30% din totalul UE), urmată de Franța (803.000 ha – 25%), Italia (610.000 ha – 19%) Portugalia (199.000 ha – 6%) și România (184.000, respectiv tot 6%). România conduce clasamentul european detașat, având cu peste 300 de mii de podgorii mai mult decât Spania (518.000), clasată pe locul doi. Podiumul este încheiat de Italia unde, la finalul anului 2015 (ultimul evaluat), erau înregistrate 299.000 podgorii. Conform datelor Eurostat, cea mai mare suprafață medie a unei podgorii este înregistrată în Franța, unde o astfel de unitate ocupă 10,5 hectare. La polul opus se află România, unde suprafața medie a unei podgorii este de doar 0,2 hectare. Un alt aspect reliefat de datele analizate evidențiează faptul că doar 27,7% din suprafața totală ocupată de podgoriile din România este dedicată producerii de vinuri de calitate superioară. Ungaria, Germania și Marea Britanie sunt statele membre care dedică 100% din suprafața viticolă acestui segment de calitate.

În Uniunea Europeană, în 2015, au existat 2,4 milioane de exploatații care cultivau 3,2 milioane de hectare de podgorii. Suprafața medie pe exploatație a fost de 1,3 ha, dar au fost diferențe semnificative între statele membre.
2,5 milioane de hectare (78%) de viță de vie au fost dedicate producției de struguri pentru vin de calitate. Vinul de calitate se referă atât la denumirea de origine protejată (2,1 milioane de hectare, sau 83% din suprafața totală a vinului de calitate în UE) și indicația geografică protejată (0,4 milioane de hectare, sau 17%).

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: