MAI MULTE ONG-URI CER RESPINGEREA AMENDAMENTELOR DEPUSE DE DEPUTATUL PSD FLORIN IORDACHE LA LEGEA PRIVIND FINANTAREA PARTIDELOR SI A CAMPANIILOR ELECTORALE!

11 apr.

Mai multe ONG-uri membre solicită deputaţilor respingerea amendamentelor depuse Florin Iordache la legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale.

”La iniţiativa deputatului Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, comisia a admis o serie de amendamente care abrogă sancţiunea confiscării sumelor obţinute şi utilizate ilegal de partide în campania electorală. Astfel, partidele pot să depăşească plafoanele şi să angajeze cheltuieli în afara legii, fără a se teme de sancţiune. Amendamentele ar anula în mod practic rolul unei legi a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancţionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislaţiei. Articolul 28 face referire la modul în care se pot strânge şi cheltui contribuţiile pentru campania electorală, precum şi limitele acestora”, arată ONG-urile semnatare într-un comunicat de presă.

Organizaţiile spun că, prin amendamentele aduse legii, contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile articolului 28 nu se mai confiscă şi, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, dispărând caracterul disuasiv al sancţiunii. Mai mult, spun ONG-urile, acest lucru este întărit şi de articolul 53, care confirmă faptul că sumele obţinute ilegal nu se mai confiscă.

”Se elimină practic cea mai importantă sancţiune, şi anume confiscarea sumelor nelegal obţinute de către partide şi candidaţi fără respectarea legislaţiei. Aceasta era acţiunea disuasivă principală, şi anume pierderea banilor. Singurele sancţiuni rămân cele cu amenda. Amenda în sine nu este o acţiune destul de descurajantă în acest domeniu, pentru că sumele obţinute de către partide sunt mult mai mari decât valoarea amenzii”, se mai arată în comunicat.

ONG-urile semnatare atrag atenţia că modificările adoptate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor anulează principiul unei competiţii electorale echitabile, pe care este construită actuala lege a finanţării partidelor politice, avantajând partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. În acelaşi timp, vulnerabilizează partidele, care vor ajunge din nou să depindă de sponsorii lor.

”Considerăm că modificările propuse afectează grav corectitudinea proceselor electorale şi sunt contrare obiectivelor asumate în cadrul rundelor de monitorizare GRECO. În plus, amendamentele au fost introduse într-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat. Solicităm deputaţilor respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral”, se precizează în comunicatul de presă transmis de ONG-uri.

Printre semnatari se numără ONG-urile membre ale Campaniei Politică fără Bariere (ActiveWatch, Asociaţia, E-Civis, Asociaţia Civitas ’99, Asociaţia Expert Forum, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică, Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia România Vie, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Comunitatea Uniţi Salvăm), Centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: