ASOCIATIA PROCURORILOR DIN ROMANIA (APR) NEMULTUMITA DE LEGEA SALARIZARII UNITARE !

13 Apr

Imagini pentru ASOCIATIA PROCURORILOR DIN ROMANIA,LOGO

Diferențele discriminatorii dintre lefurile judecătorilor și cele ale procurorilor din proiectul legii salarizării unitare sunt de neînţeles şi de neacceptat, avertizează, joi, Asociaţia Procurorilor din România (APR). Organismul menționează că a trimis memorii la Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei, pentru amendarea unor articole, informează News.ro.

“Asociaţia Procurorilor din România, asociaţie profesională reprezentativă a corpului magistraţilor procurori, în urma publicării proiectului de Lege – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a constatat cu surprindere şi îngrijorare existenţa unor diferenţe de statut financiar între profesiile de judecător şi procuror. Discriminările sunt de neînţeles şi de neacceptat în condiţiile în care nicăieri în cuprinsul legii, nici in dispoziţiile generale şi nici în dispoziţiile specifice familiei ocupaţionale – Justiţie nu se regăseşte vreo motivare cu privire la aplicarea diferită a coeficienţilor de salarizare începând cu momentul în care auditorii de justiţie devin magistraţi procurori sau judecători”, spun reprezentanţii APR.

Pe de altă pate, procurorii mai spun că o altă discriminare la care sunt supuși în raport cu judecătorii vizeză vechimea în muncă.

“Pe lângă discriminările de natură salarială, proiectul de lege mai cuprinde încă o dispoziţie discriminatorie între magistraţi, în sensul că se consideră vechime în funcţia de judecător doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de judecător, iar vechime în funcţia de procuror doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de procuror. Această dispoziţie afectează drepturile tuturor magistraţilor întrucât vechimea în magistratură a fost şi este recunoscută magistraţilor judecători şi procurori de la momentul intrării acestora în profesie. Aplicarea acestei dispoziţii judecătorilor care au trecut procurori sau procurorilor care au trecut judecători le-ar afecta grav drepturile deja câştigate”, se precizează în comunicatul de presă emis de APR.

După cum se știe deja, Curtea Constituţională a decis că principiul constituţional al egalităţii de drepturi înseamnă reglementarea şi aplicarea unui tratament juridic similar unor subiecte de drept aflate în situaţii juridice similare. Astfel, deşi în proiect se menţionează că sunt respectate exigenţele impuse de documentele internaţionale, acest lucru nu este adevărat.

“Asociaţia Procurorilor din România a adresat memorii atât la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, cât şi la Ministerul Justiţiei, în care au fost formulate observaţii detaliate cu privire la articolele din proiectul Legii – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care se impun a fi amendate”, încheie reprezentanţii procurorilor.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: