SPIEGEL.DE.:GERMANIA CERE INCETAREA IMEDIATA A NEGOCIERILOR DE ADERARE LA UE A TURCIEI!

17 Apr

 FOTO spiegel.de
FOTO spiegel.de

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat duminică seara începerea imediată a unui dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea. El va organiza un nou referendum.

Erdogan a făcut declarația la conferința de presă la care a anunțat și victoria la referendumul constituțional prin care alegătorii turci au decis duminică să îi confere prerogative sporite. El a precizat că modificările constituționale aprobate prin referendum vor fi implementate după alegerile din 3 noiembrie 2019, informează agenția oficială de presă a Turciei, Anadolu, citată de Agerpres.

Erdogan intenționează să convoace un referendum și pe tema pedepsei cu moartea. El a explicat asta suporterilor din Istanbul care aclamau victoria de duminică. Erdogan a cerut tuturor țărilor, „în special aliaților”, să respecte voința poporului turc.

Aproximativ 51% dintre turci au votat în favoarea acordării de puteri sporite președintelui în funcție Recep Erdogan.

 

Politicieni germani cer sistarea imediată a negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrărilor de armament către această țară, precum și retragerea soldaților germani aflați la baza de la Incirlik, scrie DPA, citată de Agerpres.

Membri din blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, precum și politicieni din opoziția germană au cerut, luni, încetarea imediată a negocierilor de aderare a Turciei la UE și suspendarea livrărilor de armament către Turcia, precum și retragerea soldaților germani aflați la baza de la Incirlik, pentru a se răspunde astfel votului de la referendumul constituțional desfășurat duminică și care va spori puterile președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

„Aderarea cu drepturi depline (la UE) nu mai poate fi un obiectiv”, a spus Manfred Weber, liderul grupului popular (PPE) din Parlamentul European și secretar general al Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conduse de Angela Merkel.

La rândul lor, liderii formațiunilor de opoziție Die Linke (Stânga) și Verzii, respectiv Sahra Wagenknecht și Cem Oezdemir, au cerut retragerea soldaților germani care au fost trimiși la baza aeriană de la Incirlik pentru a contribui la operațiunile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, precum și încetarea livrărilor de armament german către Turcia.

„Guvernul (de la Berlin) trebuie să clarifice de partea cui este: de partea democrației sau a dictaturii lui Erdogan”, a indicat Sahra Wagenknecht.

Reacția dură a Berlinului vine în condițiile în care Germania dezaproba ferm inițiativele președintelui Erdogan de a controla toate sferele puterii.

Germania a intrat într-un conflict diplomatic cu Turcia chiar înainte de referendum, atunci când a refuzat să-l lase pe președintelui Erdogan să conducă întruniri politice pe teritoriul german.

Înaintea rezultatelor finale, ministrul de externe german Sigmar Gabriel a afirmat că toată lumea este sfătuită să-și păstreze calmul și să procedeze într-un mod rațional. Aproximativ 1,4 milioane de cetățeni turci care trăiesc în Germania au fost eligibili pentru a vota.

Merkel îi cere lui Erdogan să caute „un dialog respectuos” cu partidele

Cancelarul german Angela Merkel a avut o reacție contrară a celei colegilor ei și l-a îndemnat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să caute „un dialog respectuos” cu toate partidele politice, după victoria strânsă a taberei ”da” în referendumul care-i acordă puteri sporite, relatează AFP.

„Guvernul german se așteaptă ca guvernul turc să caute acum un dialog respectuos cu toate forțele politice și sociale din țară, după această campanie electorală dură”, a transmis Merkel într-o declarație comună cu ministrul de externe Sigmar Gabriel.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: