MINISTRUL JUSTITIEI,TUDOREL TOADER ABURESTE STIRISTII DE LA TEMBELIZIUNI SI PRESA SCRISA SI AUDIO IN LEGATURA CU „EXTRADAREA „FOSTULUI DEPUTAT SEBI GHITA,DAR CARE NU VA FI EXTRADAT DE SERBIA!

18 apr.

Imagini pentru TUDOREL TOADER,SEBASTIAN GHITA POZEImagini pentru TUDOREL TOADER,SEBASTIAN GHITA POZE

 

Update Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat marți că procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este pregătită, dar că sunt așteptate deciziile instanțelor de judecată.

„Ne aflăm în acest moment în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de extrădare. În momentul în care primim de la instanțele de judecată respectivele încheieri, respectivele hotărâri, declanșăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiție are deja pregătită acea procedură, cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat, imediat, în minutul următor dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare, să așteptăm de la instanțele de judecată”, a explicat Tudorel Toader, menționând că procedura s-ar lovi de nulitate dacă nu ar fi respectată.

„Gândiți-vă ce s-ar întâmpla, ce ar însemna dacă noi, la rândul nostru, nu am respecta procedura — ar fi lovită de nulitate și ar profita de ea cine are interesul să profite. Așadar, suntem în această fază, în această etapă”, a spus Toader.

Întrebat cât ar putea dura respectiva procedură de extrădare, ministrul Justiției a răspuns: „Este procedură de urgență la primă instanță, poate formula contestație numai procurorul, partea nu participă, nu este citată, nu poate să facă acea contestație (…) din simplul motiv că ea este căutată, ea este cerută să fie adusă în țară. În trei zile maxim, instanța verifică și ne trimite încheierea. (…) Sper ca să nu existe motive de contestație, sper să rămână definitivă hotărârea la primă instanță să primim de îndată decizia, să dăm drumul la procedură”.

Sebastian Ghiță ar putea să ceară însă azil politic în Serbia, aceasta fiind ultima șansă a fostului deputat de a sta departe de închisoare.

Tudorel Toader a confirmat marți că afaceristul ar putea să uzeze această cale pentru a nu fi extrădat.

Astfel, întrebat dacă Ghiță poate cere azil politic în Serbia, ministrul Justiției a spus: „Din moment ce este și azilul o instituție, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituții”.

Tudorel Toader a precizat că Biroul Național Interpol a anunțat luni că Sebastian Ghiță a fost reținut pe o perioadă de 18 zile.

„Biroul Național Interpol a informat instanțele din România, instanțele emitente ale mandatelor de arestare preventivă, cu privire la reținerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiță. Pe data de 17 aprilie, același Birou (…) a înștiințat instanțele din România, instanțele emitente ale mandatelor de arestare, cu privire la reținerea preventivă a lui Sebastian Ghiță pe o perioadă de 18 zile începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, potrivit art. 66 din Legea 302, instanțele din România (…) trebuie să verifice în procedură de urgență îndeplinirea condițiilor legale pentru a solicita extrădarea”, a arătat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a dat asigurări că nu se pune problema să se iasă din termen cu procedura extrădării și a spus că nu crede că procedura va fi îngreunată de faptul că Sebastian Ghiță este cercetat pentru folosire de acte false în Serbia.

Sebastian Ghiţă a fost prins pe 14 aprilie în Belgrad, Serbia, fostul deputat având o înfăţişarea schimbată şi documente false, de Slovenia. Era însoţit de fratele său, Alexandru Ghiţă.

Ghiţă a dispărut în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, fiind pierdut de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise două mandate de arestare în lipsă.

Citeşte şi Sebastian Ghiță a fost arestat pentru 18 zile

Citeşte şi Sebastian Ghiță, prins la Belgrad

Citeşte şi De ce a ales Sebastian Ghiţă să se „ascundă” în Serbia?

Cine a difuzat prima informaţie despre prezenţa lui Sebastian Ghiţă în Serbia? (I)

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: