CRESTINII ORTODOCSI SARBATORESC VINERI „IZVORUL TAMADUIRII!”

21 apr.

Creştinii ortodocşi prăznuiesc vineri „Izvorul Tămăduirii”, sărbătoare închinată Maicii lui Dumnezeu, dar şi lui Iisus deopotrivă, Izvorul celui de Viață purtător.

În această zi, în toate bisericile și mănăstirile, după Sfânta Liturghie se săvârșește slujba de sfințire a apei – Agheasma Mică.

Sărbătoarea datează din secolul al V-lea şi are la origine vindecarea unui orb rătăcit, petrecută în apropierea Constantinopolului, prin mijlocirea Maicii Domnului.
Leon (457-474), pe atunci neîncoronat, împlineşte o descoperire a Fecioarei Maria, astfel că apa din izvorul aflat în adâncul unei păduri nu numai că îi va potoli setea celui orb, ci îi va reda acestuia şi vederea. De altfel, izvorul tămăduirii din timpul lui Leon se păstrează şi în zilele noastre.

„Nu este nevoie să te osteneşti, căci apă este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”.
Mai târziu, când Leon ajunge împărat, ridică pe locul unde s-a petrecut minunea o biserică acând hramul „Izvorul Tămăduirii”. Aici primeşte vindecare de o boală grea şi împăratul Justinian (526-575), care ridică drept mulţumire o biserica şi mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci.

Maica Domnului a dăruit şi poporului nostru izvoare vindecătoare. Printre acestea: Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova, biserica „Bună Vestire” din Brăila, Mănăstirea Nucet – Dâmboviţa, Mănăstirea Dervent, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ, Mănăstirea Glavacioc din judeţul Argeş şi Mănăstirea Brâncoveni din judeţul Olt, Mănăstirea Izbuc din Bihor, Mănăstirea „Sfânta Ana” – Rohia din judeţul Maramureş.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.