LIBERATION: ULTIMA RUNDA TELEVIZATA A CAMPANIEI ELECTORALE A CELOR 11 CANDIDATI LA ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN FRANTA,

21 Apr

Cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, care se îndreaptă spre un imprevizibil ‘meci în patru’, cei 11 candidaţi au participat la o ultimă rundă televizată, toţi hotărâţi să-i convingă pe numeroşii alegători care fie nu sunt decişi încă, fie intenţionează să se abţină de la vot, relatează vineri AFP şi cotidianul Liberation, potrivit agerpres.

La rândul său, președintele în exercițiu Francois Hollande i-a îndemnat joi pe ‘toți francezii să meargă să voteze’, sondajele prognozând o rată de absenteism mai mare de 25%.

Concurenții au avut fiecare în jur de 15 minute de antenă pentru a se exprima. Runda televizată de joi seara a fost cea mai mare tribună mediatică înainte de închiderea oficială a campaniei, vineri, la miezul nopții, campanie marcată de nenumărate răsturnări de situație și cu un nivel nemaivăzut de suspans.

Printre primii care s-au exprimat, lidera extremei drepte, Marine Le Pen, și tribunul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, ambii clasați în sondaje între primele patru locuri ale cursei prezidențiale, și-au reiterat criticile la adresa Europei, comentează AFP.

‘Europa, fie o schimbăm, fie o părăsim, însă partenerii noștri vor dori ca noi să rămânem, pentru că nu există Europa fără Franța (…). Germanii nu sunt nici dușmanii noștri, nici stăpânii noștri, ei sunt partenerii noștri’, a insistat Melenchon, care pledează pentru o revizuire a tratatelor europene, pledând pentru ‘o Franță independentă, care să fie campioana păcii’ și asigurând că el nu este ‘un om al discordiei’.

Melenchon a pus în prim plan admirația sa pentru fostul președinte Francois Mitterand. ‘Îmi înscriu pașii în cei ai lui Francois Mitterand’, a declarat el joi, cerându-le ziariștilor să nu-i creadă pe cei care le spun că dorește ieșirea din Europa și din euro.

La rândul său, Marine Le Pen vrea ‘să le redea francezilor cheile casei lor, Franța’ și militează pentru ieșirea din zona euro, precum și pentru ‘revenirea la o monedă națională, adecvată economiei noastre’ și dând asigurări că ‘toți străinii condamnați pentru delicte sau crime vor trebui să se întoarcă la ei acasă’.

Patru candidați sunt în poziția de a se califica pentru al doilea tur, în 7 mai, și speră să marcheze puncte, într-un moment în care deciziile alegătorilor încă se definesc: Marine Le Pen, centristul Emmanuel Macron, conservatorul Francois Fillon și Jean-Luc Melenchon.

Macron și Le Pen sunt la ora actuală creditați în fruntea intențiilor de vot, fiind urmați îndeaproape de Fillon și Melenchon, iar cursa finală va fi cu atât mai strânsă cu cât pronosticurile sondajelor pentru primul tur se situează în marja de eroare.

‘Cu cel puțin 20-25% de indeciși printre cetățenii siguri că se vor duce la vot, aceste ultime trei zile sunt ‘Momentul de cristalizare’ pentru aproape zece milioane de alegători’, constată Chloe Morin, de la Fundația Jean-Jaures, grup de reflecție socialist.

Astfel, fiecare candidat încearcă acum să-și lase amprenta asupra ultimelor ore ale campaniei.

Marine Le Pen și-a intensificat în ultimele zile discursul asupra tematicilor tradiționale ale partidului său — imigrația și securitatea — și a afirmat joi că va fi ‘în frunte’ duminică seara, după primul tur, dând asigurări că ‘simte o incredibilă mobilizare’ a alegătorilor săi.

Potrivit Liberation, în timpul dezbaterii de joi, Marine Le Pen a avut o ‘prestație eficientă, fără pași greșiți’. Ea s-a străduit să-și păstreze calmul, lucru care i-a lipsit uneori în alte intervenții. La fel ca la începutul campaniei, ea a jucat pe cartea familiei în public, prezentându-se ca ‘mamă a trei copii’, cu ‘sufletul la gură’ atunci când aceștia lipsesc de acasă.

După ce autoritățile franceze au anunțat dejucarea unui proiect de ‘atentat iminent’, Emmanuel Macron s-a prezentat ca fiind singurul candidat ce ‘va asigura securitatea’ francezilor. De altfel, candidatul de 39 de ani a primit ‘un apel amical’ din partea președintelui american Barack Obama, pentru a evoca ‘importanța alegerilor prezidențiale din Franța’, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia din urmă, care a precizat că acest apel telefonic nu înseamnă o susținere pentru candidatul centrist.

În timpul dezbaterii de joi, Macron a declarat că intervenția administrației președintelui american Donald Trump în Siria ar fi trebuit să se facă ‘în mod concertat’, de preferință la nivelul ONU.

În ceea ce-l privește pe Francois Fillon, acesta s-a declarat hotărât să demonstreze minciuna celor care l-au sabotat după dezvăluirile de la sfârșitul lui ianuarie privind presupusele locuri de muncă fictive atribuite familiei sale și remunerate din bani publici, ceea ce i-a adus o inculpare. În timpul ultimelor sale mitinguri electorale, Fillon nu a încetat să declare că alegerile prezidențiale se vor juca în ultimele zile de campanie, chiar dacă imaginea sa de om serios și integru a fost șifonată, iar legitimitatea sa contestată chiar în propria tabără.

Candidatul conservator s-a străduit toată săptămâna să demonstreze unitatea dreptei, care a fost la limita imploziei. El încearcă, de asemenea, să profite de pe urma recentei ascensiuni a antieuropeanului și antimondialistului Jean-Luc Melenchon, al cărui profil îi îngrijorează pe alegătorii de dreapta, chemați să strângă rândurile în fața ‘amenințării comuniste’.

AGERPRES

 

La rândul său, preşedintele în exerciţiu Francois Hollande i-a îndemnat joi pe ‘toţi francezii să meargă să voteze’, sondajele prognozând o rată de absenteism mai mare de 25%.

 

Concurenţii au avut fiecare în jur de 15 minute de antenă pentru a se exprima. Runda televizată de joi seara a fost cea mai mare tribună mediatică înainte de închiderea oficială a campaniei, vineri, la miezul nopţii, campanie marcată de nenumărate răsturnări de situaţie şi cu un nivel nemaivăzut de suspans.

Printre primii care s-au exprimat, lidera extremei drepte, Marine Le Pen, şi tribunul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, ambii clasaţi în sondaje între primele patru locuri ale cursei prezidenţiale, şi-au reiterat criticile la adresa Europei, comentează AFP.

‘Europa, fie o schimbăm, fie o părăsim, însă partenerii noştri vor dori ca noi să rămânem, pentru că nu există Europa fără Franţa (…). Germanii nu sunt nici duşmanii noştri, nici stăpânii noştri, ei sunt partenerii noştri’, a insistat Melenchon, care pledează pentru o revizuire a tratatelor europene, pledând pentru ‘o Franţă independentă, care să fie campioana păcii’ şi asigurând că el nu este ‘un om al discordiei’.

Melenchon a pus în prim plan admiraţia sa pentru fostul preşedinte Francois Mitterand. ‘Îmi înscriu paşii în cei ai lui Francois Mitterand’, a declarat el joi, cerându-le ziariştilor să nu-i creadă pe cei care le spun că doreşte ieşirea din Europa şi din euro.

 

La rândul său, Marine Le Pen vrea ‘să le redea francezilor cheile casei lor, Franţa’ şi militează pentru ieşirea din zona euro, precum şi pentru ‘revenirea la o monedă naţională, adecvată economiei noastre’ şi dând asigurări că ‘toţi străinii condamnaţi pentru delicte sau crime vor trebui să se întoarcă la ei acasă’.

Patru candidaţi sunt în poziţia de a se califica pentru al doilea tur, în 7 mai, şi speră să marcheze puncte, într-un moment în care deciziile alegătorilor încă se definesc: Marine Le Pen, centristul Emmanuel Macron, conservatorul Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon.

Macron şi Le Pen sunt la ora actuală creditaţi în fruntea intenţiilor de vot, fiind urmaţi îndeaproape de Fillon şi Melenchon, iar cursa finală va fi cu atât mai strânsă cu cât pronosticurile sondajelor pentru primul tur se situează în marja de eroare.

‘Cu cel puţin 20-25% de indecişi printre cetăţenii siguri că se vor duce la vot, aceste ultime trei zile sunt ‘Momentul de cristalizare’ pentru aproape zece milioane de alegători’, constată Chloe Morin, de la Fundaţia Jean-Jaures, grup de reflecţie socialist.

 

Astfel, fiecare candidat încearcă acum să-şi lase amprenta asupra ultimelor ore ale campaniei.

Marine Le Pen şi-a intensificat în ultimele zile discursul asupra tematicilor tradiţionale ale partidului său – imigraţia şi securitatea – şi a afirmat joi că va fi ‘în frunte’ duminică seara, după primul tur, dând asigurări că ‘simte o incredibilă mobilizare’ a alegătorilor săi.

Potrivit Liberation, în timpul dezbaterii de joi, Marine Le Pen a avut o ‘prestaţie eficientă, fără paşi greşiţi’. Ea s-a străduit să-şi păstreze calmul, lucru care i-a lipsit uneori în alte intervenţii. La fel ca la începutul campaniei, ea a jucat pe cartea familiei în public, prezentându-se ca ‘mamă a trei copii’, cu ‘sufletul la gură’ atunci când aceştia lipsesc de acasă.

După ce autorităţile franceze au anunţat dejucarea unui proiect de ‘atentat iminent’, Emmanuel Macron s-a prezentat ca fiind singurul candidat ce ‘va asigura securitatea’ francezilor. De altfel, candidatul de 39 de ani a primit ‘un apel amical’ din partea preşedintelui american Barack Obama, pentru a evoca ‘importanţa alegerilor prezidenţiale din Franţa’, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia din urmă, care a precizat că acest apel telefonic nu înseamnă o susţinere pentru candidatul centrist.

În timpul dezbaterii de joi, Macron a declarat că intervenţia administraţiei preşedintelui american Donald Trump în Siria ar fi trebuit să se facă ‘în mod concertat’, de preferinţă la nivelul ONU.

 

În ceea ce-l priveşte pe Francois Fillon, acesta s-a declarat hotărât să demonstreze minciuna celor care l-au sabotat după dezvăluirile de la sfârşitul lui ianuarie privind presupusele locuri de muncă fictive atribuite familiei sale şi remunerate din bani publici, ceea ce i-a adus o inculpare. În timpul ultimelor sale mitinguri electorale, Fillon nu a încetat să declare că alegerile prezidenţiale se vor juca în ultimele zile de campanie, chiar dacă imaginea sa de om serios şi integru a fost şifonată, iar legitimitatea sa contestată chiar în propria tabără.

Candidatul conservator s-a străduit toată săptămâna să demonstreze unitatea dreptei, care a fost la limita imploziei. El încearcă, de asemenea, să profite de pe urma recentei ascensiuni a antieuropeanului şi antimondialistului Jean-Luc Melenchon, al cărui profil îi îngrijorează pe alegătorii de dreapta, chemaţi să strângă rândurile în faţa ‘ameninţării comuniste’.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: