ANAF-UL DUPA ATACUL CIBERNETIC!

15 Mai

Atacurile cibernetice de vineri, semnalate în zeci de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam afectează şi activitatea ANAF din România.

„ANAF şi toate sistemele de operare sunt perfect funcţionale”, susţine însă instituţia într-un comunicat, care neagă că ar avea probleme.

Pe 13 şi 14 mai au fost efectuate lucrări de întreţinere, susţine ANAF, care precizează că atât serverele sale, cât şi cele al Direcţiei Generale a Vămilor, parte din ANAF, funcţionează în parametri normali.

Virusul informatic a blocat computerele, funcţionarii de Agenţiei fiind nevoiţi să utilizeze telefoanele pentru activităţi urgente.

Românii care vor să-şi plătească însă taxele nu vor putea face acest lucru, sistemele de operare fiind blocate.

Situaţia din vamă este, de asemenea, dată peste cap. Fiind în imposibilitatea de a realiza controalele de rigoare, Tir-urile de marfă ar putea staţiona zile întregi în vamă, în cazul în care această problemă nu va fi remediată.

Șeful departamentului juridic al Microsoft, Brad Smith, a criticat duminică, într-un comunicat, modul în care guvernele stochează informații despre vulnerabilitățile de securitate descoperite în sistemele lor informatice.

„Am văzut vulnerabilitățile inventariate de CIA cum sunt afișate public pe WikiLeaks, iar acum avem această vulnerabilitate furată de la NSA care afectează clienți din toată lumea”, a spus reprezentantul Microsoft. „Un scenariu echivalent, dacă ar fi să ne referim la armele convenționale, ar fi să ne trezim că armatei americane i s-au furat niște rachete Tomahawk”, a declarat Brad Smith. „Guvernele din toată lumea ar trebui să trateze acest atac ca un semnal de trezire la realitate”, a conchis oficialul Microsoft.

Coşmarul atacului de vineri, în urma căruia 130.000 de sisteme informatice din peste o sută de ţări au fost afectate, a revenit în actualitate în urma unui anunţ privind lansarea unei noi versiuni WannaCry şi care nu are o funcţionalitate de tip „kill-switch“, “detaliul” ce a permis stoparea primului val de atacuri de către cercetătorul britanic, identificat drept MalwareTech.

Rob Wainwright, directorul Europol, a confirmat că există temeri privind potenţiale noi atacuri cibernetice în cursul zilei de luni.

Anunțuri

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: