FURT DIN ARHIVA SIPA:RAPORTUL INTOCMIT DE COMISIA CHIUARIU -CATALIN PREDOIU,IN APRILE 2008,CARE CONFIRMA PRACTIC CA DOCUMENTE DIN ARHIVA SIPA AU FOST SUSTRASE LA ORDINUL MINISTRULUI JUSTITIEI MONICA MACOVEI!

25 mai

Raportul intocmit in mandatul ministrului Justitiei Catalin Predoiu confirma sustragerea de documente din arhiva SIPA: „Au ridicat documente din arhiva operativa aflata in cadrul Serviciului de Informatii Clasificate din Ministerul Justitiei pe care le-au predat ministrului Justitiei Monica Macovei… A identificat un multifunctional xerox folosit pentru executarea de copii xerox dupa documentele aflate in arhiva… Unele rapoarte prezinta mentiunea ‘s-a facut xerox’” (Raportul)

Imagine similară

A fost publicat Raportul realizat de comisia Chiuariu-Predoiu in legatura cu neregulile constate la arhiva SIPA. Raportul, secret de serviciu, nu a fost publicat insa de ministrul Justitiei Tudorel Toader, ci de ziarul Evenimentul Zilei. Este un raport intocmit in aprilie 2008, care confirma practic faptul ca documente din arhiva SIPA au fost sustrase.

Raportul realizat dupa verificarile incepute de comisia constituita in timpul mandatului de ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, care si-a continuat activitatea si sub Catalin Predoiu (foto), a identificat o serie de nereguli grave facute de cele doua comisii anterioare, numite de Monica Macovei (foto), care au scotocit prin arhiva SIPA, avand misiunea de a inventaria acest fond informativ. Concret, raportul Comnisiei Chiuariu-Predoiu vorbeste despre “stersaturi cu pasta corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea pe suport de hartie imprimata pe verso”, despre rapoarte care prezinta “mentiunea ‘s-a facut xerox’, altele sunt xerocopii, precum si mentiunea ‘nota e pe discheta nr.’”, dar si despre “rescrierea hard-disk-urilor” fara a fi identificat Ordinul Ministrului Justitiei prin care s-a dispus aceasta operatiune, si, nu in ultimul rand, despre existenta unui xerox multifunctional, activat prin cheie de acces, care a fost folosit pentru efectuarea de copii xerox dupa documentele aflate in arhiva.

De asemenea, Raportul Comisiei Chiuarou-Predoiu dezvaluie ca documente din arhiva operativa aflata in cadrul Serviciului de Informatii Clasificate din Ministerul Justitiei care ar fi fost predat Monicai Macovei. Comisia precizeaza ca nu s-a stabilit daca documentele clasificate SSID, SS, S au au fost restituite de cei care le-au ridicat sau de catre ministrul Justitiei de la acea vreme, Monica Macovei.

Iata un fragment din Raportul intocmit de comisia Chiuariu-Predoiu (intregul articol din Evenimentul Zilei poate fi cititi aici):

In ce priveste arhiva operativa a DGPA, s-au constatat urmatoarele:

-Prin OMJ nr. 790/20.03.2006, fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a desemnat prima ‘comisie de inventariere a arhivelor si documentelor in lucru apartinand Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie’. Comisia a fost formata din istorici, consilieri de stat, consilieri ai ministrului justitiei, reprezentanti ai conducerii DGPA – diretor general si directori generali adjuncti -, fiind deservita de un aparat tehnic format din angajati ai DGAPA.

Aceasta comisie a realizat exclusiv inventarierea arhivei DGPA, arhivand si opisand atat arhiva gestionata de aparatul central al fostei DGPA, cat si cea comunicata de serviciile teritoriale ale DGPA, si ducand la indeplinire obligatia stabilita de art.2 alin. (3) din HG nr. 127/2006. Pe baza recomandarile acestei comisii, s-a elaborat un nomenclator arhivistic pentru documentele proprii ale fostei DGPA, cu termene de pastrare, inexistent anterior. La data de 30 martie 2006, Arhivele Nationale au avizat Nomenclatorul arhivistic al documentelor create de DGPA, nomenclator aprobat prin ordinul directorului DGPA nr. 210978/30.03.3006.

Comisia a finalizat iventarierea abia la sfarsitul anului 2006, fara a mai indeplini si obligatia prevazuta de art. 2 alin. (4) din HG nr. 127/2006. Termenul de 30 iunie 2006 pentru finalizarea procesului de inventariere si predare a arhivei nu a fost respectat si nici nu a mai fost prelungit printr-un nou act normativ.

-Prin OMJ nr. 1251/C/19.01.2007, a fost desemnata cea de-a doua comisie a Ministerului Justitie, formata doar din doi consilieri ai ministrului justitiei, respectiv Cristi Danilet, judecator, (care a fost membru si in prima comisie de inventariere) si Paul Dumitriu, procuror. Potrivit dispozitiei ministrului Macovei, atributiile celei de-a doua comisii s-au rezumat strict la ‘analizarea si stabilirea destinatiei documentelor apartinand fostei DGPA, aflate in custodia Ministerului Justitiei si depozitate la sediul central ANP’.

Cea de-a doua comisie avea obligatia ‘de a prezenta Ministrului Justitiei, in termen de 3 luni de la numire, un raport cu sinteza activitatii desfasurate, analiza documentelor mentionate si propuneri in vederea stabilirii destitantiei acestora’.

Desemnati de Ministrul Justitiei sa ‘clarifice problemele aparute in procesul de analiza’ a arhivei operative a DGPA, membrii celei de-a doua comisii nu au dus la indeplinire dispozitiile OMJ nr. 1251/C/2007, neintocmind niciun raport cu propuneri privind destinatia arhivei operative, incalcand astfel prevederile HG nr.127/2006 in ce priveste termenul pentru indeplinirea obligatiei de stabilire a destinatiei acestei arhive.

S-a constat ca numarul redus de membri (2 persoane) desemnati de ministrul justitiei in cea de-a doua comisie facea imposibila indeplnirea la termen a obligatiei de stabilire a destinatiei arhivei, acestia neputand procesa si analiza volumul mare de documente existente in depozitul sediului central al ANP.

(…)

Nereguli constatate de Comisie:

a. Comisia a identificat nereguli cu privire la evidenta, pastrarea, procesarea, multiplicarea si distrugerea informatiilor secrete de stat in contradictie cu prevederile HG 585/2002 – Cap. 3 privind standaredele nationale de protectie a informatiilor clasificate si a protectiei juridice si fizice a acestora, dupa cum urmeaza:

cu prilejul verificarilor s-a constata ca aceleasi documente apar in dosare diferite, in foarte multe cazuri exemplarele 1 si 2 se repeta sau apar in dosare ori volume diferite, in copie xerox;

s-a constatat ca notele au anexate o serie de adrese, sentinte sau decizii, exemplare ale cotidienelor centrale sau locale, care sunt evidentiate cu marker-ul, o serie de documente nu prezinta titlu, iar numarul de inregistrare este inscris cu creionul;

se remarca stersaturi cu pasta corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea pe suport de hartie imprimata pe verso;

de asemenea, unele rapoarte prezinta mentiunea ‘s-a facut xerox’, altele sunt xerocopii, precum si mentiunea ‘nota e pe discheta nr.’. Notele prezinta particularitatile ciornei, sunt corectate si subliniate;

au fost evidentiate si erori materiale cu privire la opisarea unitatilor arhivistice’;

unitatile arhivistice de la nivelul Serviciului de Analiza, Sinteza si Secretariat sunt create prin opisare dezordonata, fara a se putea stabili nici cea mai mica legatura intre documentele dintr-o unitate arhivistica.

Acest fapt face practic imposibila stabilirea destinatiei pe care ar trebui sa o aiba documentele create, ceea ce ar presupune desigilarea unitatilor arhivistice, o nua inventariere si opisare. De altfel, conditiile de depozitare a arhivei sunt improprii unei asemenea operatiuni, in incaperile in care aceasta se afla existand un extrem de mic spatiu liber, de aprox. 5 mp si respectiv 9 mp.

b.Tot din ordinul factorilor decizionali anteriori, a fost dispusa operatiunea de rescriere a hard-disk-urilor aflate in incinta Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie. Comisia nu a identificat Ordinul Ministrului Justitiei prin care s-a dispus aceasta operatiune si nici daca au fost respectate prevederile legale pentru realizarea acestor demersuri.

A fost identificat un registru de data recenta privind evidenta operatiunilor de distrugere urmand a se stabili de catre institutiile abilitate daca s-a facut cu respectarea prevederilor art. 78 din HG 585/2002.

In privinta mediilor de stocare electronica, a fost gasit un dosar continand 11 plicuri sigilate, stampilate si semnate, continand probabil CD-uri, precum si o cutie ce contine un hard-disk marca Seagate, precum si dischete si CD-uri nesigilate.

c.In zona proxima spatiului de depozitare a arhivei, Comisia a identificat un multifunctional xerox, activat prin cheie de acces, folosit anterior pentru executarea de copii xerox dupa documentele aflate in arhiva. Pe toata durata activitatii Comisiei, xeroxul a fost depozitat in afara spatiului arhivei, fiind sigilat pe componentele de operare cu banda adeziva.

d.La nivelul Serviciului de Ibformatii Clasificate din cadrul Ministerului Justitiei, a fost identificata o arhiva redusa de documente apartinand DGPA si fostei SIPA. Documentele fac parte din categoria documentelor clasificate-toate nivelele de clasificare-dar nu sunt inregistrate sau sunt inregistrate defectuos in registrele speciale gestionate de acest serviciu.

(…)

Membrii Comisiei desemnate prin OMJ nr. 106/03.02.2005 au ridicat documente din arhiva operativa aflata in cadrul Serviciului de Informatii Clasificate din Ministerul Justitiei pe care le-au predat ministrului Justitiei Monica Macovei.

Comisia actuala (autoarea prezentului Raport) nu a putut identifica si nu cunoaste daca documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevazute la pct. (d) au fost restituite de acesti membri sau de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si nici daca alte masuri de verificare au fost dispuse de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei”.

*Cititi aici integral dezvaluirile din Evenimentul Zilei

Sursa://luju.ro/

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: