FOSTA PROCUROARE CEAUSISTA ,MONICA GHERGHESCU -MACOVEI SI PUPINCURISTUL BASISTO-MACOVIST,CONSILIERUL EI DAN TAPALAGA CA „HOTII” NOAPTEA,AU INTRAT IN ARHIVA SIPA!

31 mai

Fostului ministrul justiţiei Monica Macovei şi fostului său consilier jurnalistul Dan Tapalagă sunt acuzaţi că au pătruns în arhiva SIPA, în ianuarie 2005, de unde au luat registrul intrări-ieşiri. Au stat şase ore printre dosarele secrete şi nu au au avut certificate ORNISS pentru acces în arhivă, deşi datele erau clasificate. Informaţiile apar într-o notă scrisă de un ofiţer SIPA şi a fost prezentată de EvZ.

Potrivit sursei citate, registrul de intrări-ieşiri a fost returnat la arhivele SIPA după trei luni, în aprilie 2005, când Macovei l-a numit în funcţia de şef al seviciului pe procurorul Doru Dobocan.

Potrivit notei, pe de 7-9 ianuarie 2005, la ora 20.00, Macovei şi Tăpălagă s-au prezentat la sediul Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a verifica intrările şi ieşirile documentelor din arhiva secretă a SIPA în ultimul trimestru din 2003 şi primul trimestru din 2004. Au fost prezenţi şeful de atunci al SIPA, Marius Stoian, şi doi ofiţeri care aveau în răspundere arhiva, arată sursa citată.
Ministrului şi consilierul său li s-au cerut certificatele ORNISS de acces la date clasificate, însă Macovei ar fi răspuns că nu are nevoie de aşa ceva, iar Tăpălagă nu ar fi dat niciun răspuns. Cei doi au stat în arhivă până la ora 02.00, iar la plecare au luat registrul intrări-ieşiri documente secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate şi conţinutul foarte succint.
Ce spune Dan Tapalagă, despre intrarea sa în arhiva SIPA

„Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începutul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a transmis informația că se încearca distrugerea/ incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe șeful SIPA, Ovidiu Stoian, la minister, și am plecat cu toții către sediul unde se afla arhiva SIPA.”

În urmă cu aproape două săptămâni, Liviu Dragnea declara că faptul că cineva ar fi putut să folosească acele informaţii din arhiva SIPA pentru a şantaja sau influenţa decizii ale Justiţiei reprezintă unul dintre cele „mai urâte lucruri care s-au întâmplat în România în ultimii ani”.

Tot atunci, liderul PSD a susţinut că încrederea sa în ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va fi „aproape de zero” dacă acesta nu va desecretiza Raportul făcut la ministerul Justiţie, în 2007, privind dispariţia unor documente din arhiva SIPA.

Pe 25 mai, ministrul Tudorel Toader a publicat o listă cu persoane care au vizitat arhiva SIPA, însă nici o informaţie privind neregulile petrecute în acest caz. Potrivit datelor furnizate de minister, ultima vizită a avut loc în 2013, dar pe listă nu apar datele privind accesul în arhivă al persoanelor în anul 2006, ci abia din 2007.

Pe lista vizitatorilor figurau după anul 2006 și numele fostului șef al ANI, Horia Georgescu, al senatoarei PNL Laura Iulia Scântei, cunoscută ca și „senatoarea lui Fenechiu”, și Marius Iosif, în calitate de membri ai comisiilor de inventariere.

De asemenea, Ministrul Toader a anunţat ulterior că urmează să fie promovată o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor din arhiva SIPA şi că o comisie îşi va începe activitatea, cu respectarea dispoziţiilor legale, distincţiile dintre viaţa privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat.

Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, Tudorel Toader spunea, de altfel, despre arhiva SIPA, că este „o pată pe obrazul justiţiei române”.

Jurnalistul Dan Andronic a scris la jumătatea lunii mai, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

SRI a susţinut că nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA, ci doar a asigurat antiefracție locația cu sisteme clasice. De asemenea, Monica Macovei a declarat că „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA”. Judecătorul Cristi Danileţ, la rândul său, a sesizat Parchetul General după dezvăluirile lui Dan Andronic cerând să se facă cercetări pentru că el nu ar fi sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: