Deputații de Diaspora Doru Coliu și Matei Dobrovie, însoțiți de președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Parlamentul României, Constantin Codreanu, au efectuat o vizită de trei zile în Finlanda, încercând să înduplece autoritățile finlandeze să respecte legea și să redea mamei lor, doctorița Camelia Smicală, copiii ei minori, Maria si Mihai, acum separați și internați în centre de plasament din orașul Tampere. Din păcate, finlandezii s-au dovedit la fel opaci ca și până acum, după cum puteți afla din sinteza deputatului Constantin Codreanu, mai jos.
Camelia Smicală: „Aveți grijă de copiii dvs, luați-i in brate, iubiți-i!”
Și europarlamentarul român Maria Grapini și-a transmis mesajul de solidaritate cu cei doi copii: „Aș vrea ca toti copiii să fie, de 1 Iunie, lângă părinții lor. Gândul îmi zboară către Finlanda, la Camelia și copiii ei, Mihail și Maria, care nu pot sa-si strângă în brațe mama și nici ei, copiii, nu se pot juca și nu pot să se îmbrățișeze”, a scris eurodeputată. „Dragii mei, Mihail și Maria, aș vrea ca ziua reunirii să fie aproape, mă lupt pentru asta și o fac neîntrerupt! Pe lângă demersurile oficiale, mă rog să fiți sănătoși, să aveți parte de ani buni și frumoși alături de mama voastră și să ștergeți din memorie urâtul acestei experiențe nefericite! La mulți ani, copii, aveti încredere în Dumnezeu și în oamenii care doresc să vă ajute, că se va rezolva și veți fi alături de mama voastră!”, le-a urat Maria Grapini.
Camelia Smicală, mama celor doi copii prigoniți, a transmis la rândul său un mesaj emoționant românilor, filmat la Ambasada României din Helsinki. „Aveți grijă de copiii dvs, luați-i in brate, iubiți-i!”, și-a încheiat mama vitregită mesajul, pe care îl redăm mai jos.
Constantin Codreanu: Luptăm împreună în continuare!
„În a treia zi a delegației în Finlanda, ne-am întâlnit la Parlamentul finlandez (sediul temporar, sediul permanent se află în proces de reabilitare) cu președintele, vicepreședintele și membrii Comisiei Afaceri Sociale. Ulterior, ne-am reîntâlnit cu doamna Camelia Smicala și cu avocatul acesteia la sediul Ambasadei noastre din Helsinki.
Ne întoarcem acasă. Plecăm cu satisfacția unui progres mic, dar important – acceptul autorităților finlandeze de a organiza o întâlnire între copiii Cameliei Smicală și E.S., Ambasadorul României în Finlanda, domnul Razvan Rotundu, după doi ani de încercări.
Regretăm profund faptul că nu ni s-a permis și nouă să îi vedem pe Maria și Mihai. Ar fi fost un gest util de bunăvoință din partea finlandezilor.
Evident, nu ne oprim aici. Demersurile noastre legate de acest caz dramatic vor continua.
Le mulțumesc reprezentanților României la Helsinki pentru ajutor în organizarea acestei vizite! Le mulțumesc colegilor mei de delegație pentru implicarea activă și întrebări care au pus, de multe ori, în dificultate autoritățile finlandeze! Le mulțumesc tuturor care ne-au trimis mesaje de sprijin în toată această perioadă! (…) Luptăm împreună în continuare!”

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftrinitastv%2Fvideos%2F675246075993392%2F&show_text=1&width=560

 

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Finconstantin%2Fvideos%2F10155268001152226%2F&show_text=1&width=560 https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fiuliana.rozalia%2Fvideos%2F1679872345370393%2F&show_text=0&width=560