PENTRU STIRISTII SI ANALISTII POLITICI DE LA TEMBELIZIUNILE ROMANE:”INVATATI CODUL ELECTORAL DIN REGATUL UNIT AL MARII BRITANII INAINTE DE A DEBITA TAMPENII:PARTIDUL CONSERVATOR AL THERESEI MAY ARE MAJORITATEA RELATIVA,NU ABSOLUTA,IAR THERSA MAY VA RAMANE PREMIER..SAU VOR FI LA TOAMNA ALEGERI LEGISLATIVE,BREXITUL CONTINUA!

9 iun.

Imagini pentru THERESA MAY ,CORBYN ,POZE

 

Afrontul suferit de Theresa May joi la legislativele britanice riscă să schimbe datele pentru negocierile asupra Brexit, pe care şefa executivului le va aborda de pe o poziţie puternic slăbită, dacă ea va rămâne în funcţie până atunci, comentează AFP vineri, potrivit Agerpres.

Pierzând majoritatea absoluta în Parlament, conform estimărilor, premierul conservator nu numai că a ratat pariul de a-şi consolida autoritatea, ci a slăbit capacitatea de a-şi impune linia în discuţiile cu Bruxellesul, programate să înceapă în zece zile, estimează experţii.

Susţinând un Brexit „dur”, care să includă ieşirea din piaţa unică, Theresa May a convocat aceste legislative anticipate pentru a avea mână liberă şi a îndepărta eventualele reticenţe în cadrul partidului său.

În loc de aceasta, „ea şi-a văzut poziţia puternic slăbită cu un credit politic foarte afectat în momentul începerii acestor negocieri”, subliniază Keith Featherstone, expert în politica europeană la London School of Economics.

„Rezultatul nu va scăpa evident nici Angelei Merkel, nici lui Emmanuel Macron, nimănui altcuiva. Aceasta schimbă dinamica”, insistă politologul Paul Kelly, referindu-se la cancelarul german şi preşedintele francez.

Problema pentru Theresa May este dublă. Pe plan internaţional, reputaţia sa a primit o lovitură.”De acum înainte, când ea îşi va prezenta cererile” partenerilor europeni, „ei ar putea spune: foarte bine, dar vom vedea”, notează Paul Kelly.

Premierului îi va fi greu să-şi impună autoritatea în propriul său partid şi riscă să fie de acum înainte datoare euroscepticilor din tabăra sa.

„Dacă ea avea un mandat puternic, ar fi avut mai multă greutate pentru a rezolva probleme precum cea a facturii pe care Bruxellesul o cere Londrei, dar acum ea va trebui mai întâi să-şi rezolve problemele în propriul partid, unde unii vor spune că nu trebuie dat niciun bănuţ Bruxellesului”, adaugă Kelly.

Nigel Farage, fostul lider al partidului eurofob UKIP, este neliniştit. „Brexitul este în pericol”, spune el, gândindu-se deschis la o întoarcere în politică. „Articolul 50 a fost declanşat şi noi suntem pe drum. May a pus toate acestea în pericol. Chiar (ministrul pentru Brexit), David Davids începe să facă concesii”, a scris el pe Twitter.

Militanţii anti-Brexit au căutat imediat să profite de ocazie pentru a cere o cotitură în modul de a aborda ieşirea din UE.

„Termenii Brexitului trebuie să fie negociaţi în mod radical diferit”, a lansat Gina Miller, o eurofilă care a făcut campanie pentru mişcarea „Best for Britain”. „Britanicii nu au votat pentru acest Brexit dur, ei nu au votat pentru a părăsi piaţa unică”, a susţinut ea la canalul ITV.

„Principiul Brexitului nu este repus în discuţie. Dar propunerile guvernului da, fără a mai vorbi de calendar. Menţinerea în piaţa unică ar putea reveni la masa negocierilor”, estimează la rândul său fostul deputat tory şi director al site-ului „ConservativeHome”, Paul Goodman.

Problema calendarului este cea care se pune în viitorul imediat. Fără a avea asigurată majoritatea absolută, Theresa May va trebui să încerce să formeze un guvern, ceea ce ar putea dura mult timp şi va fi complicat. „Este haosul cel mai complet şi cel mai total”, subliniază profesorul Tim Bale de la Queen Mary University din Londra.

Viitorul însuşi al Theresei May în Downing Street este problematic. „Aceasta ar putea însemna chiar sfârşitul carierei sale politice”, afirmă dr. Mike Finnn, cercetător la Universitatea din Warwick.

UE spera să treacă cu bine aceste turbulenţe. Potrivit mai multor surse, Bruxellesul dorea ca alegerile britanice să facă să apară un lider puternic pentru un maxim de eficienţă în cei doi ani de negocieri intense programate.

Vineri în zori, însă, Londra era foarte departe de acest scenariu, notează AFP.

Potrivit unei ştiri EFE de vineri dimineaţă, după numărarea voturilor în 550 din cele 650 de circumscripţii electorale, Partidul Conservator avea cu 20 de mandate în plus faţă de laburişti, 253 faţă de 233.

Potrivit unui exit-poll efectuat pentru principalele televiziuni şi realizat în 144 de circumscripţii electorale din întreg Regatul Unit, conservatorii ar obţine 314 mandate, în timp ce laburiştii lui Jeremy Corbyn ar câştiga 266 de mandate, Partidul Naţional Scoţian (SNP) – 34 de mandate, iar liberal-democraţii -14.

Aproape 47 de milioane de britanici au fost aşteptaţi joi la urne, pentru a-şi alege cei 650 de parlamentari.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: