DOCUMENTELE SIPA PRELUATE CA „HOTII IN NOAPTE”DE FOSTUL PROCUROR CEAUSIST ,MONICA GHERGHESCU-MACOVEI IN 2005 NU AU MAI FOST RESTITUITE,CONFORM COMISIEI DIN MAI 2007!

10 Iun

Potrivit raportului privind activitatea comisiei din mai 2007, nu se ştie dacă documentele ridicate de membrii Comisiei desemnate în februarie 2005 şi predate Monicăi Macovei au mai fost restituite arhivei sau dacă fostul ministru le-a valorificat în vreun fel.

„Membrii Comisiei desemnate prin OMJ nr. 106/C/03.02.2005 au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informații Clasificate din Ministerul Justiției pe care le-au predat ministrului justiției, Monica Macovei. Comisia actuală (autoarea prezentului Raport) nu a putut identifica și nu cunoaște dacă documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevăzute la pct. (d) au fost restituite de acești membri sau de către ministrul justiției, Monica Macovei, și nici dacă alte măsuri de valorificare au fost dispuse de fostul ministru al justiției Monica Macovei”, se precizează în Raportul privind activitatea Comisiei constituite prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 1348/C din 31 mai 2007.

În raportul Comisiei constituită în anul 2007 se mai arată că, la nivelul Serviciului de Informații Clasificate din cadrul Ministerului Justiției, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparținând fostei DGPA și fostei SIPA, documentele făcând parte din categoria documentelor clasificate — toate nivelurile de clasificare — dar nu sunt înregistrate sau sunt înregistrate defectuos în registrele speciale gestionate de acest serviciu.

„Această componentă importantă a arhivei operative a fostei DGPA a fost inventariată de o comisie desemnată de către fostul ministru Monica Macovei prin OMJ nr. 106/C/03.02.2005, fiind formată din domnii Paul Dumitriu, Nicolae Neagoe, Flavius Crâznic și Aldea Nicolae. Ca și la data inventarierii lor de către comisia nominalizată, nici în prezent aceste documente din arhiva operativă nu sunt înregistrate în registre speciale conform prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și ale HG nr. 585 /2002 privind aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România. Documentele clasificate sunt păstrate în fișete fără a avea rezoluție de arhivare din partea Ministrului Justiției”, se menționează în Raport.

Potrivit Raportului, Comisia formată în anul 2005 ar fi identificat în arhivă materiale informative cu posibile activități infracționale săvârșite de magistrați.

„Comisia de inventariere menționată de litera (d) (Comisia formată în 2005 — n.r.) a identificat documente clasificate constând în note ale fostei DGPA (materiale informative cu privire la posibile activități infracționale săvârșite de magistrați), acestea fiind înregistrate fără a avea rezoluția Ministrului Justiției sau a unui secretar de stat cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise, spre verificare, organelor competente, conform legislației penale în vigoare în materia sesizării unor activități infracționale”, se mai arată în document.

Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Ministerul Justiţiei a anunţat deja că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialişti va analiza documentele existente în arhiva SIPA pe parcursul a trei ani. Astfel, în termen de cinci zile de la publicarea hotărârii, se va face propunerea de constituire a comisiei.

Din aceasta vor face parte doi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului şi un reprezentant al ANP. De asemenea, vor mai fi trei supleanţi, câte unul de la fiecare instituţie, şi doi secretari ai comisiei, a explicat ministrul.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: