PSD – CASTIGATOR,NOUL PNLP-PPE S-O FAULTAT SINGUR,ALDE SI USR SI-AU DUBLAT SCORUL LA PARLAMENTARE!

12 iun.

Noul primar al Craiovei va fi Mihail Genoiu (PSD) care a obţinut o victorie anticipată cu 42,8%. În alegerile de duminică, pe locurile următoare s-au situat: PNL – 16, 2%, independentul Lucian Săuleanu – 12,98%, ALDE – 12,05%, USR – 11,63%. S-au prezentat la urne doar 18,57% dintre craiovenii cu drept de vot, adică 47.504 persoane, dintre cele 255.782 înscrise pe listele electorale.

Cîteva observaţii pe marginea acestor alegeri se impun. În primul rînd, participarea redusă la vot readuce în discuţie această lege electorală care „omoară” pur şi simplu campania electorală prin interdicţiile pe care le conţine, la care se adaugă faptul că, din cele două săptămîni de campanie, cinci zile au fost „mica vacanţă” de Rusalii! De altfel, Olguţa Vasilescu, fostul primar al Craiovei, a declarat: „Din păcate, aşa cum am văzut şi la alte alegeri, faptul că nu se mai face campanie electorală duce la o prezenţă scăzută la vot. Astăzi am avut surpriza ca mergând pe străzile Craiovei şi întâlnindu-mă cu mai mulţi cetăţeni să realizez că foarte mulţi dintre ei nu ştiau că au loc alegeri. Şi asta pentru că în campania electorală nu mai putem să punem panouri publicitare cu candidaţii, nu se mai face campania aşa cum se făcea acum câţiva ani”. Fiind acum membru al Guvernului, este de aşteptat ca Olguţa Vasilescu să nu se mărginească la aceste observaţii, ci să treacă la acţiune pentru modificarea Legii electorale în vederea următoarelor alegeri.

Deşi rata de participare la vot a craiovenilor a fost una îngrijorător de redusă, rezultatele permit cîteva observaţii. Astfel, este confirmată dominaţia PSD care, deşi a avut un candidat mult mai puţin cunoscut, venit din UNPR, partid aliat acum cu PMP, a cîştigat aceste alegeri cu peste 25 de procente în faţa PNL!

De asemenea, trebuie subliniată tentativa de „sinucidere” politică a PNL, care l-a desemnat candidat pe senatorul Mario Ovidiu Oprea, deşi, aşa cum am anticipat la începutul campaniei electorale, îl avea în curte pe Lucian Săuleanu, decanul Baroului de avocaţi, care a obţinut singur, ca independent, 12, 98% din voturi, cu doar 3 procente mai puţin decît PNL! Este cît se poate de limpede că PNL s-ar fi apropiat de scorul obţinut de PSD dacă ar fi mers pe mîna lui Săuleanu, personalitate mult mai cunoscută în Craiova decît senatorul Oprea.

Trebuie menţionată şi ascensiunea celor două partide noi, recent apărute pe secena politică, ALDE şi USR, care au obţinut la aceste alegeri un scor de două ori mai mare decît cel de la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut! Astfel, Anişoara Stănculescu (ALDE), singura femeie înscrisă în această bătălie, a obţinut 12,05% din voturi, faţă de 5,52% în decembrie, iar Adrian Prisnel (USR) a obţinut 12,98%, faţă de 5,25% în decembrie, ceea ce înseamnă că ALDE şi USR au obţinut la alegerile de duminică un scor de două ori mai mare decît cel obţinut la parlamentarele din decembrie!

Observăm, de asemenea, că scorurile obţinute de PNL, USR şi candidatul independent al PNL arată că, dacă aceste partide l-ar fi avut candidat comun pe Lucian Săuleanu, acesta s-ar fi apropiat foarte mult de scorul obţinut de PSD!

În fine, trebuie subliniat faptul că aceste alegeri au confirmat forţa electorală a alianţei PSD-ALDE, care a obţinut şi duminică un cor de peste 50% din totalul voturilor, la fel ca şi în alegerile parlamentare de la sfîrşitul anului trecut.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: