ZILE FIERBINTI DE VARA PENTRU CABINETUL CONDUS DE PREMIERUL SORIN GRINDEANU SI LA CAT S-AR RIDICA COSTURILE SCHIMBARII ACESTUI GUVERN DE PSD+ALDE!

14 Iun

Numeroasele încercări de până acum ale liderului PSD, Liviu Dragnea, de a-și păstra intactă autoritatea atât asupra partidului, cât și asupra Guvernului au atins un punct de la care cu greu s-ar mai putea reveni. Doar înlăturându-l prin orice mijloc pe Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, șeful Camerei Deputaților va putea să se mențină la conducerea PSD. Și cum tensiunile între tabăra premierului și Dragnea au escaladat mai mult decât se preconiza la numirea cabinetului Grindeanu, șeful PSD ține morțiș să facă mutarea politică privind schimbarea premierului.

Însă costurile acestui gest politic nu doar că vor plasa România din nou sub zodia instabilității, dar ar putea destabiliza PSD atât de tare, încât partidul să piardă și guvernarea și să ajungă chiar în punctul în care s-ar putea scinda. Indiferent ce decizie a luat șeful PSD și le-o va aduce azi la cunoștință și membrilor CEx, mingea se află în terenul președintelui Klaus Iohannis.
Șeful socialiștilor, Liviu Dragnea, poate forța oricând o demisie în bloc a miniștrilor care îi sunt loiali, pentru ca astfel să-l oblige pe premierul Sorin Grindeanu să demisioneze.

Această stratagemă este varianta cea mai ușoară pe care o poate aborda Dragnea. Varianta unei demisii ar fi mult mai convenabilă decât varianta unei moțiuni de cenzură inițiate de PSD împotriva Guvernului Grindeanu. Mai există și posibilitatea ca Traian Băsescu, marele simpatizant nedeclarat al lui Liviu Dragnea, să ceară PMP să introducă moțiunea de cenzură la sugestia liderului PSD. Astfel, inițiativa va fi una din afara PSD și doar o parte din parlamentarii socialiști s-ar poziționa inclusiv public, prin semnătura pe textul celor de la PMP, împotriva lui Sorin Grindeanu. Și totuși mai multe voci din PSD se declară împăcate cu ideea de a depune partidul o moțiune de cenzură, pentru că aceasta nu ar fi îndreptată împotriva propriilor colegi, ci doar împotriva lui Grindeanu și a „influențelor“ atât de contestate din spatele acestuia. Și asta, în ciuda acelor multe efecte negative de imagine și a prelungirii crizei și instabilității politice și economice pe durata îndeplinirii formalităților procedurale.

Schimbarea lui Grindeanu va genera o sumedenie de costuri. Chiar dacă va reuși să își impună un nou premier, PSD va avea de suferit atât în plan politic, cât și în planul imaginii publice.

Premierul ar putea fi susținut de Iohannis

Demersul de demitere a lui Grindeanu trebuie început numai prin negocieri cu Iohannis. Se pare că înainte de plecarea președintelui Iohannis în SUA au existat unele tatonări pe acest subiect venite dinspre PSD. Doar că, în urma acestora, Dragnea nu s-a lămurit 100% dacă Iohannis va desemna persoana propusă de PSD pentru funcția de premier.

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu poate primi un ajutor nesperat, dar care tactic este previzibil, chiar din partea șefului statului. Klaus Iohannis poate insista ca Grindeanu să rămână premier și să încerce astfel să adâncească conflictul în PSD. Atributul constituțional al desemnării premierului îi aparține președintelui. Așadar, nimeni și nimic nu-i garantează lui Dragnea că Iohannis i-ar nominaliza premierul dorit. Dar la fel de bine se poate ca Dragnea și Iohannis să negocieze și fiecare să obțină ceea ce-și dorește, fără a intra în conflict. Dragnea ar putea să-i propună președintelui un premier acceptabil. La schimb, majoritatea parlamentară să-i voteze lui Iohannis omul pe care și-l dorește în fruntea Serviciului de Informații Externe.

Numirea titularului la Palatul Victoria, marea problemă a PSD

Orice negociere și orice scenariu se împiedică de faptul că Iohannis este cel în avantaj, iar principala problemă a lui Dragnea rămâne numirea unui premier nou. De aceea, scenariul ca președintele să forțeze schimbarea majorității poate deveni și el plauzibil. Partidele care acum alcătuiesc opoziția ar ajuta la resetarea jocului politic și ar fi catapultate, printr-un astfel de gest, direct la guvernare. Însă o alianță PNL – ALDE – USR – PMP – UDMR rămâne doar varianta cea mai optimistă pentru dreapta, mai ales pentru că ar ajunge la putere în urma certurilor dintre Grindeanu și Dragnea și a unor negocieri abile concertate de Iohannis. Cea mai dură posibilitate de joc ar fi ca Iohannis să desemneze un premier care să nu fie acceptat de către PSD și să forțeze până la demiterea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. O astfel de variantă are slabe șanse de reușită și presupune și cele mai mari costuri pentru România, respectiv o criză politică prelungită, cu un guvern interimar.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: