O dispută neașteptată a apărut în peisaj pe tema ceremoniilor funerare pentru fostul cancelar german Helmut Kohl, „părintele reunificării germane”, scrie Der Spiegel. Potrivit revistei germane, cancelara Angela Merkel (CDU) ar fi fost tăiată de pe lista vorbitorilor la ceremoniile funerare la solicitarea soției lui Kohl, Maike Kohl-Richter.
Situația ar fi fost cu atât mai jenantă cu cât în locul lui Merkel ar fi trebuit să vorbească nimeni altul decât premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care le stă în coaste europenilor din cauza politicii sale protecționiste în materie de refugiați, în contradictoriu cu cea germană, scrie b1.ro
În primele sale discuții cu Merkel, după decesul lui Helmut Kohl, văduva acestuia, Maike Kohl-Richter, a venit cu ideea ca doar lideri străini să ia cuvântul la ceremonia solemnă prevăzută pentru 1 iulie la sediul din Strasbourg al Parlamentului European. Aceasta l-a nominalizat pe Viktor Orban, unul dintre ultimii lideri politici care a avut întrevederi cu Helmut Kohl și adversar declarat al politicii permisive față de refugiați promovate de cancelarul Angela Merkel.
Surse europene au declarat că la ceremonia europeană în memoria lui Kohl vor participa Angela Merkel, fostul președinte american Bill Clinton, președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și liderii celor trei instituții ale UE (Consiliul, Comisia și Parlamentul).
După ceremonia europeană, care urmează să dureze aproximativ două ore, sicriul va fi transportat în Germania, unde fostul cancelar va fi înmormântat la Catedrala din Speyer (vestul Germaniei).
Presa germană a dezvăluit însă și alte surse de tensiuni. Astfel, Helmut Kohl nu va fi înmormântat în cavoul familial de la Ludwigshafen (vestul Germaniei), ci într-un cimitir din Speyer situat în apropierea catedralei din acest oraș din landul Renania-Palatinat, unde este prevăzută de asemenea o ceremonie religioasă pe 1 iulie, după omagiile din Parlamentul European.