HAARETZ: DOVEZILE DESCOPERITE LA KHIRBET EL QOM,DIN INIMA IUDEEI SI LA KUNTILLET AJRUD,LA GRANITA VECHIULUI REGAT ZGUDUIE RELIGIA IUDAICA-ERAU VECHII ISRAELITI POLITEISTI?!

24 iun.

HAARETZ: DOVEZILE DESCOPERITE LA KHIRBET EL QOM,DIN INIMA IUDEEI SI LA KUNTILLET AJRUD,LA GRANITA VECHIULUI REGAT ZGUDUIE RELIGIA IUDAICA-ERAU VECHII ISRAELITI POLITEISTI?!

O descoperire arheologică făcută în anul 2013 a pus pe jar atât comunitatea științifică, cât și pe cea religioasă. Potrivit noilor dovezi, evreii străvechi ar fi fost politeiști, Yahve (sau Dumnezeu) având o consoartă feminină căreia i se închinau…

Descoperiri arheologice uluitoare facute in Israel indica pe doua inscriptii numele lui Dumnezeu si a Astarteei impreuna, o zeitate feminina. Aceasta ar putea insemna ca israelitii din acea epoca nu erau monoteisti, ci credeau in mai multi zei. Mai mult, asocierea cu numele feminin ar putea indica faptul ca Dumnezeul iudeilor ar fi putut avea o partenera.

Dovezile au fost descoperite la Khirbet el Qom, din inima Iudeei si la Kuntillet Ajrud, la granita vechiului regat, potrivit Haaretz. Prima descoperire arheologica a fost făcută intr-un mormant ce dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr. la Khirbet el Qom. Inscriptia este o rugaciune si contine numele YHWH (Iahwe sau Iehova, numele lui Dumnezeu in Biblia ebraica – n.red) si Ashera (Astarteea – n.red), acesta din urma invocat de trei ori. Pe cealalta parte a inscriptiei apare simbolul unui copac, semnificand Copacul vietii.

Cea de-a doua descoperire este o inscriptie gasita la Kuntillet Ajrud. Ea dateaza din aproximativ aceeasi perioada de timp cu cea de la Khirbet el Qom. Situl arheologic este impanzit cu inscriptiile „YHWH si a sa, Ashera”. Una iese in mod deosebit in evidenta: „Pentru YMWH de la Shomron si a sa Ashera”. Shomron sau Samaria a fost capitala Regatului iudeu in secolele IX-VIII i.Hr. Impreuna cu inscriptia au fost gasite desene pe altare, precum Copacul vietii.

Vechii iudei erau politeisti?

Aceste descoperiri arheologice ridica intrebarea daca nu cumva vechii israeliti din Epoca fierului  erau politeisti.

„Multe obiecte, precum figurinele, sunt contrare a ceea ce gandim noi, nu sunt in mod inerent obiecte de ‘cult’. Ele ar fi putut fi folosite intr-o varietate de contexte si ar fi putut avea o diversitate de functii. Unele dintre ele ar fi putut avea doar o destinatie religioasa in sensul larg. Dar nu toate erau religioase”, a spus Michael Press, expert in religia si cultura filistina.

https://i1.wp.com/www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2017/06/statueta-israel.jpg

Recent, au fost descoperite la Mota figurine cu chip feminin, care difera de acelea tipice ale iudeilor. Atesta acestea faptul ca a existat un cult politeist al figurinelor feminine, „o religie oficiala de stat”? „Aceasta este greu de dovedit, ea depinde de ceea ce inseamna ‘o religie de stat’. Ea se refera la o activitate religioasa efectuata de mai multi oameni, care au trait intre niste granite nationale”, a explicat Erin Darby, profesor de studii religioase la Universitatea Tennesssee-Knoxville.

https://i0.wp.com/www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2017/06/capete-statuete.jpg

„Cu alte cuvinte, practicile de zi cu zi din vechiul regat al Israelului au fost mult mai complexe decat termenul ‘monoteism’. Cred ca exista tone de dovezi care sa sustina acest lucru, mai ales la Ierusalim si in zonele periferice, precum Mota. Nici macar Biblia nu sustine ca vechii iudei erau strict monoteisti”, a spus Darby.

Sursa: Ziare.com

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: