BARBAT SUSPECTAT DE TERORISM RETINUT DE DIICOT!

29 iun.

Procurorii DIICOT efectuează, în această dimineaţă, un număr de trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului Argeş la domiciliul unui bărbat suspectat de terorism.

„La data de 29.06.2017, procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Piteşti efectuează un număr de trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului Argeş într-o cauza penală în care se efectuează urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea uneia dintre infracţiunile enumerate la art. 32 alin. (1) şi (3) şi art. 33 alin. (1) şi alin. (2) lit. e), indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, fapta prev. şi ped de art.332 al.4 din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi infracţiunea de culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă prev. de art.33 alin.2 lit.b din Legea 535/2004 şi art.331 din Legea 535/2004”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Procurorii susţin că suspectul, zis „Ibrahim”, începând cu luna noiembrie 2016 a utilizat şi/sau utilizează şi în prezent, pe o reţea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH (acronimul ISIS, n.r.), precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, „cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”.

Anchetatorii mai spun că, în primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul ţării noastre, observând cu atenţie căile şi punctele de acces precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

„Datele şi informaţiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irkiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, precizează DIICOT.

În investigarea infracţiunilor de terorism, DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti a beneficiat de sprijin informativ şi tehnic din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat, la Digi24, că suspectul este un cetăţean român în vârstă de 39 de ani.
Marincea a precizat că suspectul este într-un „stadiu avansat de radicalizare” şi că a aderat la o grupare care milita în favoarea grupării jihadiste Statul Islamic (ISIS).

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, bărbatul este în atenţia anchetatorilor români încă din 2015 şi s-a autoradicalizat într-un stat european, încercând apoi să meargă în Siria pentru a convinge şi alte persoane să adere la ISIS.

Marincea a adăugat că suspectul urmează să fie propus pentru reţinere pe 24 de ore.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: