MINISTRUL FINANTELOR IONUT MISA SI NOUA FILOZOFIE FISCALA A PSD!

29 iun.

Programul de guvernare PSD prevede înlocuirea de la 1 ianuarie 2018 a impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri. Noul impozit va avea trei trepte de impozitare, conform ministrului propus al Finanțelor, Ionuț Mișa. Astfel impozitul pe cifra de afaceri va fi diferențiat pe trei praguri: 1%, 2% şi 3%. În program scria că respectivele trepte vor fi două sau trei. „Cotele de impozit pe cifra de afaceri a companiilor vor fi trei. Astăzi am luat în calcul, pornind de la impozitul de 1% pentru microîntreprinderi până în 500.000 de euro, că această cota să crească progresiv. Noi intenţionăm să fie 1% pentru ceea ce există deja astăzi şi 2% şi 3%”, a declarat Mişa. Întrebat dacă s-a consultat cu mediul de afaceri pe această tema, Mişa a precizat: „Companiile care vor declara că nu mai fac investiţii din această cauză vor ajunge la concluzia că vor avea un sistem mult mai facil din punct de vedere al documentelor şi birocraţiei. În plus, şi din punct de vedere al diferenţei de suma care rămâne între venituri şi cheltuieli, acea suma va rămâne la dispoziţia agentului economic să o folosească aşa cum va dori”.

În 2015, companiile din România au raportat o cifră de afaeri totală de 275 miliarde de euro, iar profitul net a fost de 18 miliarde de euro. Astfel, statul a colectat un impozit pe profit de 2,8 miliarde de euro. Dacă în 2015 ar fi fost regula cu 1% din cifra de afaceri în loc de impozitul pe profit, atunci statul ar fi încasat mai puțin, 2,66 miliarde de euro. Pentru a analiza impactul acestei modificări fiscale, de înlocuire a impozitului pe profit cu unul pe cifra de afaceri, trebuie puse în oglindă primele două companii din România – Automobile Dacia și OMV Petrom. Producătorul auto a terminat 2016 cu un profit de 457 milioane de lei și a plătit statului un profit de 73 milioane de lei. În condițiile unui impozit pe cifra de afaceri de 1% ar fi dat statului 200 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 20,7 miliarde de lei. Adică de aproape trei ori mai mult. OMV Petrom a raportat anul trecut vânzări de 16,25 miliarde de lei și un profit de 1,04 miliarde de lei. Asta înseamnă un impozit plătit de 145 milioane de lei. În cazul unui impozit pe cifra de afaceri, OMV Petrom ar fi plătit 125 milioane de lei, adică mai puțin pentru că ar fi avantajat de un profit mare.

Pentru companiile cu pierderi, impozitul pe cifra de afaceri lovește și mai rau pentru că pe lângă acoperirea pierderilor ele trebuie să mai și plătească în plus.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: