DIN CICLUL SECURISTU’ MEDIOCRU ,TOT SECURIST RAMANE SI IN …DEMOCRATIE.CRISTIAN TRONCOTA,OPERA,DISCURSUL,GANDIREA SI MODELELE!,RUSINEEE MIHAITA GADEA DE LA ANTENA 3!

30 iun.

 Cristian Troncotă. A fost un securist ordinar (în DEX: „obișnuit, normal; de rând“, chiar dacă mai înseamnă şi „de calitate inferioară, fără valoare, prost, josnic“) în perioada 1984-1989, Revoluţia prinzîndu-l cu grad de locotenent-major, fiind folosit totuşi să lucreze în arhiva Securităţii. După 1989, mai exact din 1994, îl găsim la Academia de Informaţii a SRI, unde, rînd pe rînd, parcurge toate etapele, de la lector la profesor universitar, ajungînd chiar decanul Academiei SRI, fiind trecut în rezervă în 2009, cu grad de general de brigadă!

Miercuri seară Mihai Gâdea l-a invitat pe Troncotă în emisiunea „Sinteza zilei“, unul dintre subiecte fiind, desigur, legăturile prim-ministrului desemnat, Mihai Tudose, cu SRI. Vă mărturisesc că, de la celebrul Postelnicu („Am fost un dobitoc“), nu am mai întîlnit un astfel de personaj care să fie în stare să facă balet cu graţie chiar atunci cînd asupra lui sînt aruncate tone de rahat: nu se dă nici o clipă la o parte pentru a se feri, ci, chiar dacă ar rîde de el toţi cei din jur, merge înainte cu teoriile sale, oricît de stupide ar fi! Mare pişicher este acest Troncotă! I-aş spune poamă sau altfel, dar cuvîntul potrivit este interzis în Cotidianul, aşa încît, în loc să-l folosesc, mă voi limita la demonstraţie.

„Coldea avea har“

Aşadar, cînd a venit vorba despre acea laudatio făcută de Florian Coldea la publicarea în volum a tezei de doctorat a lui Mihai Tudose, vechiul securist Cristian Troncotă s-a pus pe laude deşănţate la adresa fostului director executiv al SRI: „Florian Coldea este un om extraordinar de inteligent, un profesionist excepţional, iar ca profesor avea har“! Adrian Ursu a crezut că nu aude bine: „Ce avea Florian Coldea?“. „Avea har, domnule Ursu!“, a insistat Troncotă, dîndu-şi, la propriu, ochii peste cap şi înfigîndu-şi privirea în tavan. Nu s-a dezmeticit nici cînd Ursu i-a strigat: „Atunci, spălaţi-vă pe cap cu el!“.

Despre plagiat: „Atunci era altă lege“

Şi acesta nu a fost singurul moment de delir al lui Troncotă. A început să povestească despre momentul în care el, personal, i-a cerut lui Coldea să vină să predea la Academia SRI, apoi cum tot el i-a cerut lui Mihai Tudose să vină şi să-i lămurească pe studenţi cu teza lui despre „Protecția infrastructurilor critice“, care avea să fie şi subiectul plagiatului deja recunoscut.

Întrebat dacă teza de doctorat a lui Mihai Tudose este un plagiat, Cristian Troncotă a repetat o prostie pe care au mai spus-o şi alţi plagiatori: „Atunci era altă lege, care permitea să copiezi 20% în teza de doctorat!“. Măi dom’ general, legea aia spunea că pasajele citate nu pot fi mai mult de 20% din lucrare, nu să le plagiezi! Mai pe înţelesul dumitale, cele 20% trebuie să fie puse între ghilimele, cu indicarea sursei, nu furate de la aţii, cum a făcut şi Mihai Tudose!

Gurul #Rezist

Apoi, continuînd acest delir de securist mediocru, Troncotă a început să se laude pe sine, cum a iniţiat el un curs pentru cei din societatea civilă pentru a-i responsabiliza pe cei ce aveau să devină mai tîrziu #Rezist! În zadar a încercat şi Mugur Ciuvică să-l trezească din visare, ironizîndu-l, sugerînd că studenţii din societatea civilă instruiţi de Troncotă aveau să devină agenţi de influenţă ai Sistemului, căci generalul SRI avea deja pregătită replica: „Nu este adevărat, acest zvon a fost împrăştiat de către ruşi!“.

O recunoaștere naivă

Însă punctul culminant al emisiunii a fost cel în care a venit vorba despre „acoperiţii din presă“. Cu un aer doct, Troncotă a încercat să explice că toţi cei din platou habar nu au cum procedează SRI atunci cînd plasează astfel de „acoperiţi“ în redacţii: „Nu se racolează jurnaliştii pentru a fi instruiţi ca securişti, ci mai întîi sînt pregătite cadre pentru munca de informaţii, după care, cei care au abilităţi sînt plasaţi în diferite redacţii!“. Încercaţi să treceţi peste recunoaşterea aceasta naivă că SRI are „acoperiţi“ în presă şi reţineţi exact formularea lui Troncotă pentru a o compara cu ceea ce spunea acelaşi Cristian Troncotă într-un interviu din Jurnalul Naţional din 15 decembrie 2010, care avea titlul „Să fim bucuroşi că avem ziarişti care sunt şi buni ofiţeri de informaţii!“. Era vorba tot despre ofiţerii SRI care lucrează în redacţiile ziarelor sau televiziunilor. Citiţi, minunaţi-vă şi încercaţi să vedeţi în spusele lui Troncotă dispreţul pe care îl au securiştii din această stirpe despre presă.

Iată pasajul din acest interviu acordat Jurnalului Naţional, adică exact ziarului unde redactor-şef a fost Valentin Zaschievici, cel devoalat de Cornel Nistorescu că era ofiţer sub acoperire infiltrat în redacţie.

„Nu sunt mulţi, sunt puţini, dar sunt acolo unde trebuie“
„- Reporter: Care este raţiunea pentru care serviciile de informaţii folosesc ofiţeri acoperiţi în instituţiile media?
– Troncotă: Să luăm următoarea speţă: o agenţie media de mare impact, formatoare de opinie. De ce un serviciu de informaţii îşi plasează acolo ofiţeri sub acoperire? Preventiv, ca să nu facă acelaşi lucru şi adversarul. Dacă el ajunge să manevreze o instituţie media de impact, e dezastru.

Şi atunci de-asta plasează serviciile de contraspionaj ofiţeri sub acoperire [în presă – n.n]. Ca să-i depisteze pe ceilalţi, să le dea peste mână sau să-i facă inofensivi. Asta nu e o treabă uşoară. Şi nu merge aşa: iau eu un ofiţer, îl pregătesc nu ştiu unde şi îl arunc într-o redacţie. Nu! Sunt tot oamenii redacţiei, dintre care sunt aleşi doar cei care au calităţile necesare. Sunt singurii care cunosc problemele şi pot sesiza cu uşurinţă unele disfuncţii sau vulnerabilităţile mai grave. Deci sunt lăsaţi acolo să-şi vadă de treabă şi utilizaţi la nevoie. Singura chestie e că o să aibă şi salariu de ziarist şi alte venituri (râde)…

Nu sunt mulţi, sunt puţini, dar sunt acolo unde trebuie. Vă daţi seama, în afară de munca la ziar acolo, unde trebuie să fie un foarte bun profesionist, poate printre cei mai buni, el trebuie să mai treacă şi prin alte locaţii unde să primească indicaţii, să ofere explicaţii… Despre concedii şi zile libere să nu mai spun. Îmbină frumosul cu utilul. Ajung la un moment dat să fie extrem de solicitaţi.
În loc să fim bucuroşi la ideea că putem avea şi noi astfel de oameni, adică buni ziarişti şi buni operatori de informaţii, noi ne facem griji. Eu asta nu pricep. Înţelegeţi, desigur, că media nu este singurul domeniu, «loc fierbinte», de interes pentru problemele de securitate care se «bucură» de un asemenea tratament (râde).“ (Jurnalul Naţional, 15 decembrie 2010)

Răzgândirea

Așadar, să observăm ce spunea Troncotă acum cîţiva ani. Dacă în emisiunea de miercuri seară a spus că mai întîi sînt instruiţi ofiţerii la SRI şi apoi sînt plasaţi în diferite redacţii, în urmă cu 7 ani, în interviul din Jurnalul Naţional, spunea exact invers: „Şi nu merge aşa: iau eu un ofiţer, îl pregătesc nu ştiu unde şi îl arunc într-o redacţie. Nu! Sunt tot oamenii redacţiei, dintre care sunt aleşi doar cei care au calităţile necesare“! Vă daţi seama ce încurcătură este în mintea acestui securist?

De-asta spun că un securist ordinar din vremea Securităţii rămîne tot un securist ordinar şi dacă este păstrat în structurile secrete din democraţie! Mintea lui nu poate să priceapă că în democraţie regulile sînt altele, că serviciile secrete trebuie să rămînă în matca lor legală şi să lase structurile civile să evolueze după regulile democratice care protejează libertatea de expresie şi opinie. Un astfel de specimen, cultivat în emisiuni TV, riscă să compromită însăşi activitatea de informaţii necesară în orice stat, căci în mintea lui nu sînt decît principiile învăţate de la fosta Securitate comunistă! La care nu renunţă niciodată, pînă la sfîrşitul vieţii lui. l

P.S.: Domnule Gâdea, scoateţi-l şi dumneavoastră pe Troncotă la pensie, lăsaţi-l să facă apologia securismului din forul său interior doar în faţa blocului, cu nostalgicii comunismului! L-aţi făcut suficient de rîs miercuri seară.

2 răspunsuri sa “DIN CICLUL SECURISTU’ MEDIOCRU ,TOT SECURIST RAMANE SI IN …DEMOCRATIE.CRISTIAN TRONCOTA,OPERA,DISCURSUL,GANDIREA SI MODELELE!,RUSINEEE MIHAITA GADEA DE LA ANTENA 3!”

 1. Cristian Troncota 7 iulie 2017 la 10:17 am #

  Dacă se dorește cu sinceritate să se cunoască opinia mea despre fosta instituție de Securitate a regimului comunist din România ar fi bine să se studieze cele două cărți publicate: Torționarii, Istoria instituției Securității regimului comunist din România (1948-1964, editura Elion 2006),ediția a doua. Menționez în treacăt că prima ediție a apărut în 2003 la Editura Institutului Național pentru Studierea Totalitarismului, aflat sub egida Academiei Române. A doua lucrare: Duplicitarii. Din istoria serviciilor de informații și securitate ale regimului comunist din România (1965-1989), ediția a doua, 2015.
  În al doilea rând , autorul articolului de mai sus ar fi trebuit să se uite mai cu atenție în DEX și să constate că nu există definiție pentru cuvântul securist.
  În al treile rând, îi asigur pe toți cei ce au urmărit emisiunea domnului Gâdea că îmi mențin întru-totul afirmațiile despre dl Coldea. Ca dovadă că are har didactic și este un om credibil a fost invitat la începutul lunii iunie (3-5 iuni) să susțină o conferință la Universitatea din Bari, Italia, acolo unde s-a bucurat de audiență și aprecieri. Atenție!: audiență și aprecieri din partea specialiștilor în probleme de securitate, veniți din mai multe colțuri ale lumii.
  În al treilea rând, stilul și intențiile denigratoare trădează identitatea autorului acestui articol. Prin urmare, autorul articolului dovedește că a răspuns prin aceste mizerii aruncate în spațiul public unei comenzi din partea foștilor ofițeri ai aparatului de securitate comunist care nu mă înghit și nu mă vor ierta niciodată pentru că i-am făcut torționari și duplicitari, iar mai recent trădători. Asta rezultă din documentele studiate. Sub acest ultim aspect , cel cu trădarea, vă recomand să citiți următoarea mea carte Momente și personalități din istoria serviciilor secrete românești, care se află sub tipar..
  În al patrule rând, tot ceea ce am spus despre ofițerii sub acoperire de jurnaliști este valabil. M-am referit la practicile din serviciile secrete în general și nu la SRI. Despre SRI a vorbit în legătură cu această temă dl George Maior, fost director al instituției (a se vedea în acest sens documentele Comisie Helsinki).
  În al cincilea rând mi s-au pus în gură lucruri pe care nu le-am spus. A se vedea chestiunea cu plagiatul 20%. Sunt conducător de doctorat din 2007 și cunosc foarte bine practicile, legile și metodologiile de lucru în acest domeniu. Pentru mai buna informare a cititorilor sau a celor care frecventează acest blog, menționez că în cei zece ani de coordonare de doctorate, am avut susținute cu calificative de foarte bun 18 teze de doctorat, dintre care 14 publicate, până în prezent, și evident, niciuna bănuită de plagiat.Această activitate a mea în cadrul școlii doctorale de la Academia Națională de Informații, precum și opera mea, nu mai puțin de 20 de volume publicate, în majoritate sub egida Academiei Române, umple de invidie pe cei ce se află în spatele autorului articolului, care încearcă doar să denigreze
  Despre limbajul folosit și bunele intenții nu am ce comenta. Nu sunt sigur că îl caracterizează pe autor, devenit atât ce celebru încât uită să se semneze.
  Eu însă mă semnez.
  Cu respect pentru adevăr,
  Cristian Troncotă

  Apreciază

  • octavpelin 7 iulie 2017 la 11:11 am #

   DOMNULE PROFESOR CRISTIAN TRONCOTA ,ATI CITIT SUNT SIGUE CARTEA ALBA A SECURITATII A LUI MIHAI PELIN,IN CARE DEMASCA SISTEMUL REPRESIV AL SECURITATII.DE CE NU ATI LUAT POZITIE FATA DE PENALUL KLAUS WERNER JOHANNIS CAND ACESTA A CANDIDAT LA PRESEDENTIE IN 2016.STITI OBARSIA SASILOR,EI AU FOST CORCITURI INTRE DIFERITE NATII ,LUATI CA SLUGI DE ORDINUL CAVALERILOR TEUTONI,GERMANIZATI DE BULA REGELUI UNGARIEI SIGISMUND.CA ISTORIC AVEAM SI AM PRETENTIA CA URMAS AL SINGURULUI CAVELER AL UNIRII ,IANCU FLONDOR SA VA AXATI PE ISTORIA ADEVARATA A ROMANILOR.IAR KLAUS WERNER JOHANNIS SI SOATA SA CARMEN TREBUIE SA RASPUNDA IN CALITATE DE CORUPT CARE UCIDE,VEZI TRAFICUL DE COPII SI RETROCEDARII ILEGALE DE IMOBILE CATRE GRUPUL ETNIC GERMAN INTERZIS PRIN DECRET REGAL DE REGELE MIHAI I AL ROMANIEI,CA ORGANIZATIE NAZISTA.CATI SASI DIN SIBIU S-AU INROLAT IN TRUPELE SS ALE LUI HITLER SI CARE ERA CARTEA DE CAPATAI A BUNICILOR SI PARINTILOR NAZISTULUI JOHANNIS,IAR UE TACE.
   DOMNULE PROFESOR STIU GERMANA DIN FAMILIE ,NU SASEASCA LUI KLAUS WERNER CARE ERA INSPECTOR SCOLAR LA SIBIU,NU ACCEPT CA ROMANII SA FIE TRATATI PRECUM IOBAGII!
   SASII I-AU ARUNCAT PE ROMANI PE DEALURI,DOAR ERAU SLUGILE LOR,IAR DUPA CE 400 DE SASI DIN CODLEA S-AU INROLAT IN SS SI AU PARTICIPAT LA RAZBOI PRIGONINDU-I PE OSTASII ROMANI,INTRUCAT AVEAU BATALION DE EVREI-KHAZARI CARE LUPTAU ALATURI DE HITLER SI ACEST DEMENT A CEDAT URSS SI UNGARIEI BUCATI DI SFANTUL PAMANT AL ROMANIEI.
   KLAUS JOHANNIS SI TOTI SASII ERAU SI SUNT NATIONAL SOCIALISTI,URASC LIBERALII,CONSERVATORII,SOCIAL-DEMOCRATII.IAR JOHANNIS DEVINE PRESEDINTE AL PNLP(FRUNZAVERDE).
   POATE SCRIETI DESPRE IMPLICAREA SERVICIILOR SECRETE AL GERMANIEI BND ,IN ALEGEREA LUI JOHANNIS SI A LUI GEORGE SOROS !, CAND AU INTRAT RUSII BUNICA MEA (OMA),I-O AJUTAT PE SASI SA SE ASCUNDA SA NU FIE TRIMISI IN SIBERIA ,CUM AU FOST TRIMISI LA VLADIVOSTOCK,VERISOARELE SI MATUSILE MELE ,DUPA ACEEA CASATORITE CU FORTA CU RUSI.
   CU RESPECT OCTAV PELIN!

   Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: