RAPORT OIAC CU SEDIUL LA HAGA PRIVIND UTILIZAREA GAZULUI SARIN IN SIRIA!

30 Iun

Experți ai Organizației internaționale pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu sediul la Haga, confirmă într-un raport redactat în urma unei anchete că gazul sarin a fost folosit în atacul din 4 aprilie, în Siria, atac care a provocat o ripostă din partea SUA, relatează vineri France Presse, potrivit Agerpres.

O misiune de anchetă a organizației a concluzionat că „un număr mare de persoane, dintre care unele au murit, au fost expuse sarinului sau unui produs de tip sarin”, afirmă acest raport confidențial, din care AFP a obținut extrase.

Rezultatul acestui raport va servi acum drept bază unei comisii comune a ONU și OIAC, care va trebui să spună dacă forțele regimului sirian sunt responsabile de acest bombardament chimic asupra localității Khan Shaykhun din provincia Idlib la 4 aprilie.

Atacul s-a soldat cu 87 de morți, dintre care numeroși copii, și fusese atribuit de Occident regimului lui Bashar al-Assad. Acesta, susținut de aliatul său rus, a dezmințit că ar fi la originea lui.

Potrivit misiunii OIAC, caracteristicile propagării gazului „nu pot corespunde decât utilizării sarinului ca armă chimică”.

Ca ripostă la acest atac chimic, președintele Donald Trump a dispus lansarea unui atac cu rachete Tomahawk în noaptea de 6 spre 7 aprilie asupra bazei siriene Shayrat.

Comisia comună a ONU și OIAC conchisese deja că forțele regimului sirian au efectuat atacuri cu clor în 2014 și 2015. Ea estimase de asemenea că gruparea jihadistă Statul Islamic utilizase iperită în 2015.

Donald Trump a avertizat luni regimul președintelui Bashar al-Assad împotriva oricărei noi utilizări de gaze în războiul care afectează țara. Avertismentul a fost „luat în serios”, a asigurat joi ministrul apărării american Jim Mattis.

Anunțuri

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: