IN SCANDALUL DNA ,TUDORICA DE LA JUSTITIE S-O LEGAT LA GURA!

5 Iul

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că nu este rolul său să comenteze afirmațiile făcute de procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Iorga la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, precizând că, în acest caz, a fost sesizată Inspecția Judiciară și este deschis și un dosar.

„Am citit scrisoarea numai că rolul meu de ministru al Justiției nu este acela de a comenta declarațiile procurorilor. Înțeleg că este sesizată și Inspecția Judiciară. Înțeleg că este deschis și un dosar de urmărire penală. Cei abilitați să verifice natura afirmațiilor, corectitudinea afirmațiilor, gravitatea afirmațiilor — poate se va spune că au lezat independența și prestigiul justiției — sunt cei din corpul de control de la Inspecția Judiciară. Nu ministrul Justiției comentează date presei”, a spus Toader, la Ministerul Justiției.

Tudorel Toader a mai precizat că abia în momentul în care Inspecția Judiciară finalizează evaluarea de fond și constată „realitatea” de la DNA, respectiv de la Parchetul General, Ministerul Justiției va formula propriile concluzii.

„Acum practic îmi cereți să formulez concluzii înainte de a cunoaște conținutul evaluării”, a adăugat Toader.

Legat de procedura de înștiințare a controlului, ministrul Justiției a spus că nu este rolul său.

„Procedural, nu eu trebuie să o înștiințez. Procedural, după lege, eu am sesizat IJ care de acum este titularul, cel care exercită acțiunea de verificare, de control, nu ministrul Justiției, și apoi eu nu trimit DNA-ului sau MP vedeți că vine IJ, pentru că eu, la rândul meu, nu știu când au ei planificat. Îi întrebați pe cei de la IJ”, a explicat el.

Ministrul a refuzat să dea o notă șefei DNA, spunând: „Dar nu suntem la școală să dăm note”.

În ce privește afirmațiile Laurei Codruța Kovesi despre evaluările făcute deja la DNA, Toader a spus că acelea au fost pe diferite teme punctuale.

„Ceea ce spunea doamna procuror se referă la evaluări pe diferite teme punctuale. Eu am solicitat CSM o evaluare de fond a întregii activități manageriale și nu una punctuală, o evaluare care nu s-a făcut, după cum v-am spus și bine știți, de 10 ani, din 2007”, a mai precizat el.

Întrebat dacă s-ar supune testului poligraf, într-o ipoteză similară situației din DNA, în care procurorilor li s-a cerut să facă testul cu detectorul de minciuni, Toader a indicat că este valabil răspunsul dat de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena.

Marți, președinta CSM, Mariana Ghena, a declarat, întrebată dacă ea ar fi cerut unui subaltern să treacă testul cu detectorul de minciuni: „Fiecare conducător, sub aspect managerial, trebuie să exercite strict atribuțiile manageriale, indiferent cum se numește: președinte al Consiliului sau procuror general sau ministru al Justiției. Ideea este că la acest moment nu am fost pusă sub o astfel de situație și dacă aș fi pusă sub o astfel de situație m-aș circumscrie strict regulilor procedurale și dispozițiilor legale”.

Anunțuri

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: