PRESEDINTELE UKRAINEAN PETRO POROSENKO PROMITE SA AJUTE CHISINAUL!

18 iul.

Imagini pentru POROSENKO,PAVEL FILIP ,POZE

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierul moldovean Pavel Filip au deschis un punct comun ucraineano-moldovean de control la frontieră a cărui parte moldoveană se află în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

Poroşenko a declarat la finalul ceremoniei de inaugurare, luni, la punctul de control Cuciurgan-Pervomaisk, că Kievul este pregătit să contribuie la ”restaurarea deplină a integrităţii teritoriale a (Republicii) Moldova”.

”Noi, Ucraina, suntem pregătiţi să facilităm restaurarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova pe cât putem şi să facem tot ceea ce putem pentru a restaura ceea ce a fost provocat în urmă cu 25 de ani şi are consecinţe asupra a sute de mii de oameni care trăies astăzi în Transnistria”, a declarat Poroşenko într-o conferinţă de presă comună cu Filip în regiunea Odesa, potrivit Kiev Post, potrivit News.ro.

Lideri separatişti transnistreni proruşi au condamnat deschiderea acestui punct de control comun ucraineano-moldovean.

Ei au denunţat punctul drept un pas înainte către impunerea unei blocade economice.

Filip a respins însă aceste acuzaţii drept ”nişte speculaţii”.

”Este ciudat să auzi nişte speculaţii despre o aşa-zisă blocadă a Transnistriei de către autorităţile moldovene şi ucrainene”, a declarat Filip, citat de Kiev Post.

”Ar trebui să vedem că exporturile de produse către Ucraina din acest teritoriu, de exemplu în 2016-2016, a atins aproape zece milioane de dolari, iar 60% din exporturile generale din această regiune merg în state UE”, a subliniat premierul moldovean

Liderii transnistreni ar putea să fie nemulţumiţi de un asemenea export către state ale Uniunii Europene, a adăugat Filip.

Regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria se învecinează cu regiunea ucraneană Odesa.

Tiraspolul şi-a proclamat independenţa faţă de Chişinău în 1990.

Cele două părţi au purtat un scurt dar sângeros război în 1992, încheiat în urma unei intervenţii militare ruse de partea Transnistriei, a cărei independenţă nu este recunoscută de vreun stat din comunitatea internaţională, nici măcar de Moscova.

Rusia a staţionat şi menţine 1.200 de militari în regiunea separatistă moldoveană prorusă, în pofida îndemnurilor repetate ale Chişinăului de a retrage militarii şi a-i înlocui cu o forţă internaţională de menţinerea păcii.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: